مستند صدا و سیما از محمدرضا شجریان، با انتقاد کاربران شبکه های اجتماعی همراه شد

پخش گزارش یک ساعته «از سپیده تا فریاد» از شبکه افق صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران که به موضع گیری محمد رضا شجریان، استاد آواز ایران پس از اعتراضات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ در ایران می پردازد، واکنش های متفاوتی را در فضای مجازی به همراه داشته است.

در این گزارش تلویزیونی که در بهار سال ۱۳۹۷ و به کارگردانی مهدی طوسی ساخته شده است، با داریوش پیرنیکان نوازنده تار، حسین علیزاده نوازنده و پژوهشگر موسیقی و حمیدرضا نوربخش، خواننده و مدیرعامل خانه موسیقی ایران گفتگو شده است.

گزارش، محمدرضا شجریان را «یک شخصیت پرهیاهوی سیاسی» می خواند و سعی می کند قدم گذاشتن او به سیاست را با نگاهی جانبدارانه روایت کند. این فیلم یک ساعته، در پایان به این نتیجه می رسد که آقای شجریان پس از ابتلا به سرطان، از موضع گیری های خود پشیمان شده است.

برخی از کاربران، در حمایت از استاد آواز ایران، اشعار فارسی را که با صدای او در ذهنها ماندگار شده به اشتراک گذاشته اند.

برخی دیگر، به استفاده نامناسب از سرمایه ای که صدا و سیما در اختیار دارد پرداخته اند از جمله عبدالله رمضان زاده، فعال سیاسی که به نقل از سعدی گفته است: «بر شاخه نشسته اید و بن می برید»

و محمد جواد اکبرین، دین پژوه که نوشته است «وقتی حقیر باشی هیچ کس و هیچ چیز را فراتر از خودت تحمل نمی کنی... این همه سال برنامه سازی و سرمایه سوزی حکمتش همین است که همه باید متهم شوند تا تو تبرئه بمانی...»

برخی دیگر، برنامه تلویزیون جمهوری اسلامی در مورد استاد آواز ایران را کنار رویدادهای اخیر پیرامون کنسرت امیر تتلو در گرجستان قرار داده اند.

چندی پیش، برخی از شهروندان گرجستان مقابل سفارت ایران در تفلیس تجمع کردند و به رفتارهای امیرحسین مقصودلو معروف به تتلو در کنسرتی که در این شهر داشت اعتراض کردند. سفارت ایران نیز در بیانیه ای از اینکه رفتارهای «خارج از قانون» این خواننده باعث رنجش برخی از شهروندان گرجستان شده اظهار تأسف کرد. تتلو در انتخابات سال ۱۳۹۶، از ابراهیم رئیسی حمایت کرد.

در گزارش پخش شده از شبکه افق، به استفاده از نام محمدرضا شجریان از زبان حسن روحانی در انتخابات سال ۱۳۹۲ اشاره شده است که از دید برخی از کاربران شبکه های اجتماعی، نوعی بهره برداری سیاسی تلقی شده است.

عده ای دیگر، بحث حذف عادل فردوسی پور از برنامه پربیننده نود را به میان کشیده اند و از رویکرد صدا و سیمای جمهوری اسلامی در خدشه دار کردن وجهه چهره های محبوب انتقاد کرده اند.

برخی دیگر از کاربران نیز ناصر طهماسب، دوبلور شناخته شده ایران را که راوی داستان بود مورد انتقاد قرار داده اند. ناصر طهماسب با دوبله بازیگران مشهوری مانند «گری کوپر» و «جک نیکلسون» و همچنین صدای شخصیت «ابولفتح صحاف» در سریال هزاردستان با بازی علی نصیریان برای بسیاری صدایی خاطره انگیز است.

اما این نخستین باری نبود که صدای آقای طهماسب بر فیلمهای تبلیغاتی صدا و سیما شنیده می شد. فیلم «خارج از دید ۲» که روایتی یک طرفه از اعتراضات ۸۸ بود و «رد پا» که نازنین زاغری، شهروند ایرانی – بریتانیایی را به جنگ نرم متهم می کند نیز با صدای او پخش شد.

محمدرضا شجریان پس از همراهی با اعتراضات مردمی پس از انتخابات ریاست جمهوری ۱۳۸۸ مجوز برگزاری کنسرت و انتشار آلبوم را از دست داد و پخش صدایش از صدا و سیمای جمهوری اسلامی ممنوع شد.

از همین رو، تعدادی از کاربران نیز پخش این گزارش را که باعث شد صدای استاد آواز ایران پس از مدتها از تلویزیون جمهوری اسلامی شنیده شود را به فال نیک گرفتند.