با اعلام شرایط «تحصیل با هزینه شخصی» در خارج از کشور توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، امکان حضور برای متقاضیان این حوزه در گروه «علوم پزشکی» محدودتر شد.
بر اساس اعلام این نهاد دولتی ایران متقاضیان «تحصیل با هزینه شخصی در خارج از کشور» و مشمول قانون «خدمت پزشکان و پیراپزشکان» تنها میتوانند جهت سال تحصیلی «۲۰۲۳-۲۰۲۲» برای مقاطع و رشتههایی که «اعلام شده»، اقدام کنند.
مرکز خدمات آموزشی وزارت بهداشت دولت سیزدهم جمهوری اسلامی خطاب به متقاضیان این رشتهها با استناد به مصوبه مجلس شورای اسلامی، اعلام کرده است کسانی که برای ادامه تحصیل با «هزینه شخصی» در «دانشگاههای معتبر مورد تایید» خارج از کشور در «رشتههای مورد نیاز کشور» احتیاج به مدارک تحصیلی داشته باشند، «با سپردن تضمین کافی» مبنی بر انجام خدمات قانونی پس از فراغت از تحصیل، «مدارک تحصیلی و گواهی موقت طبابت دریافت خواهند داشت.»
دهم خرداد امسال «رصدخانه مهاجرت ایران» که زیر مجموعه دانشگاه شریف تهران است و با همکاری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری ایران فعالیت میکند، آماری را منتشر کرد که بر پایه آن، «۷۳ درصد پزشکان و پرستاران» به دلیل «مشکلات کشور» و وضعیت اقتصادی ایران «میل به مهاجرت» دارند.
در این حال، بر اساس مصوبه فروردین شورای عالی انقلاب فرهنگی جمهوری اسلامی در خصوص «افزایش ظرفیت پذیرش در رشته پزشکی عمومی»، این فرایند امسال در گام نخست، با افزایش ۲۰ درصدی ظرفیت و پذیرش ۹ هزار و ۶۰۰ دانشجو آغاز میشود و این «افزایش پذیرش» تا سال ۱۴۰۴ ادامه خواهد داشت.
با این وجود، وزارت بهداشت ایران اعلام داشته است که مطابق «نیازسنجی» انجام شده از «دبیرخانههای شوراهای آموزشی» کشور، رشتههای «مورد نیاز کشور» جهت ادامه تحصیل افراد در خارج از کشور، مجموعا «۲۵ رشته - دانشگاه» است.
در سالهای اخیر گزارشهای متعددی از موج گسترده مهاجرت پزشکان ایرانی به سایر کشورها منتشر شده است. آبان گذشته رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی در نامهای به آیتالله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، از «کاهش تعداد نیروهای کادر تخصصی درمان» ابراز نگرانی کرده و نوشته بود: «موضوع نگرانکننده دیگری که بر تسریع این روند میافزاید خروج پزشکان از کسوت عضویت هیات علمی به شرایط غیر هیات علمی است. این در حالی است که متاسفانه با افزایش درخواست مهاجرت به خارج از کشور نیز مواجه هستیم.»