دیدگاه| آیا عربستان سعودی زنانش را آزاد خواهد کرد؟

یادداشتی در وال استریت جورنال از ایان حرصی علی، پژوهشگر موسسه هوور

محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، این هفته در لندن است تا با دو رهبر زن ملاقات کند: ملکه الیزابت دوم و ترزا می نخست وزیر بریتانیا. او با چشم خود خواهد دید که زنان به همان اندازه مردان می توانند در عرصه عمومی مشارکت داشته باشند.

در عربستان سعودی، زنان بر مبنای قوانین شریعت تحت قیمومت یک مرد به عنوان ولی امر قرار دارند. مرکز «پژوهش های علمی و صدور فتوا» در عربستان در فتوایی بر مبنای آیات قرآن می گوید: «زن بدون اجازه همسرش حق ترک خانه را ندارد.»

زنان سعودی آزادی حرکت ندارند و هرگز افرادی مستقل دارای حقوق کامل نخواهند بود. آن ها برای سفر به خارج از کشور، تقاضای گذرنامه، ازدواج، یا آزادی از زندان نیاز به اجازه قیم دارند. قیم معمولا پدر یا همسر است ولی می تواند برادر یا پسر عمو یا حتی فرزند پسر باشد. میزان تحقیری را که یک زن برای اخذ اجازه از فرزندش برای انجام تصمیم های مهم زندگی متحمل می شود تصور کنید.

ملک سلمان، پادشاه عربستان سعودی، و ولیعهدش محمد بن سلمان درباره قانون قیمومت سهل گیری بیشتری کرده، به زنان امکان داده اند بدون اجازه یکی از بستگان مرد به خدمات درمانی دسترسی داشته باشند. ملک سلمان و ولیعهد به زنان سعودی وعده حق رای، حق کار، رانندگی و پیوستن به ارتش را داده اند. اما این حقوق تا زمانی که حق قیمومت برقرار است معنای چندانی ندارد.

محمد بن سلمان در سفر خود به بریتانیا و آمریکا قصد دارد سرمایه گذاران را به حمایت از طرح هایش برای مدرن سازی عربستان مجاب کند. ولیعهد عربستان با دادن اجازه برگزاری کنسرت های موسیقی و رویدادهای ورزشی در عربستان در برابر روحانیون وهابی ایستاده و با سران ثروتمند سعودی متهم به فساد برخورد کرده است.

هیچ تحولی بهتر از لغو نظام قیمومت عزم محمد بن سلمان به انتقال عربستان سعودی به دوران نوین را نشان نخواهد داد. این امر به او در برابر سرمایه گذاران اعتبار بخشیده و ظرفیت سازنده زنان سعودی را شکوفا خواهد کرد. کمتر از هیجده درصد از زنان سعودی در نیروی کار عربستان مشارکت دارند.

* برگردان فارسی این گزارش تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.