امانوئل اتولنگی، تحلیلگر «ارشد بنیاد دفاع از دموکراسی ها» درباره بیانیه روز سه شنبه کاخ سفید در مورد واکنش آمریکا به قتل جمال قاشقجی که بخش قابل توجهی از آن به ایران اختصاص داشت، با صدای آمریکا گفتگو کرد.
او در پاسخ به این سوال صدای آمریکا که چرا در دیباچه این بیانیه که به نقل از پرزیدنت دونالد ترامپ است، به ایران اشاره شده است؟، گفت: «تفکری در دوره ریاست جمهوری باراک اوباما وجود داشت که می توان ایران را به صورت تدریجی جایگزین عربستان سعودی به عنوان یکی از نقاط اتکای آمریکا در خاورمیانه کرد. بنابر این برداشت ضمنی از بیانیه پرزیدنت ترامپ این مفهوم را می رساند که او به آن تفکر واکنش نشان داده است. یعنی نه گفتن به اینکه واشنگتن با اتخاذ موضع دوستانه تری نسبت به تهران، از نقش عربستان در منطقه بکاهد. پرزیدنت ترامپ در این بیانیه نشان داده است که هیچ برنامه ای در این زمینه، به رغم آنچه از سوی عربستان سعودی رخ داده، ندارد.»
اتولنگی در پاسخ به این سوال که آیا استدلال های ارائه شده در این بیانیه، مثلا وجود قرارداد فروش اسلحه به عربستان، به اندازه کافی جامع و مانع است؟ گفت: «با توجه به هر آنچه درباره کاستی های عربستان سعودی گفته می شود، به ویژه قتل شوکآور و فجیع جمال خاشقجی در کنسولگری عربستان سعودی در استانبول، اصول و پایه سیاست خارجی آمریکا در قبال عربستان سعودی تغییر نخواهد کرد و این چکیده چیزی است که در بیانیه کاخ سفید آمده است.»
اتولنگی در پاسخ به این موضوع که با توجه به انتقادات و اتهاماتی که به مقامات عربستان سعودی در پرونده قتل آقای خاشقجی می شود، آیا این کشور همچنان می تواند به عنوان شریک قابل اعتماد آمریکا عمل کند؟ گفت: «عدم حمایت از عربستان سعودی منجر به ایجاد خلاء قدرت در منطقه می شود که ایرانی ها فورا آن را پر خواهند کرد. وضعیت عملا انتخاب میان بد و بدتر است. آمریکا نمی گوید که وضعیت در آنجا ایده آل است. یعنی رژیم عربستان سعودی میانه رو و اصلاحگر است. بیانیه پرزیدنت ترامپ با روش خاص خودش این مساله را به روشنی بیان کرده وقتی می گوید که "شاید انجام داده، شاید انجام نداده است." اما حمایت و حضور ما برای ترویج حقوق بشر و دموکراسی نیست. حتی دولت پیشین آمریکا پیگیر این اهداف نبود. پرزیدنت ترامپ می گوید من کاری به اینکه چقدر آنها خوفناک هستند ندارم. اما آنها در راستای منافع ما هستند.»
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند