رویارویی با ایران احساسات ضد شیعه در عربستان سعودی را شعله‌ور کرده است

خلاصه گزارشی از احمد العمران و مارگریتا استنکاتی از عربستان برای روزنامه وال استریت ژورنال

خصومت علیه اقلیت ها در حکومت سنی سعودی آشکارا قابل مشاهده است و داعش از این وضعیت برای بی ثبات کردن عربستان استفاده می کند.

موضع گیری های ضد شیعی، خود را در شبکه های اجتماعی و سخنرانی های تلویزیونی روحانیون تندرو سعودی نشان می دهد.

در جشنی در یک مدرسه دخترانه در عربستان به مناسبت عید فطر، دانش آموزان دختر در صحنه یک نمایش موسیقایی که با دو تصویر بزرگ از ملک سلمان تزیین شده بود، ابیاتی را می خوانند که شیعیان را "رافضی" توصیف می کرد؛ تعبیری موهن که شبه نظامیان داعش به کار می برند. آن ها همچنان در اشاره ای به ایران شیعیان را "سربازان زرتشت" می خواندند. نمایش تعصب فرقه‌ای در عربستان نسبت به چند سال پیش به امری معمول بدل شده است.

بنا بر گزارش ها، مفتی اعظم عربستان سعودی اخیرا در خطبه‌ای شیعیان را دروغگوهایی خوانده است که می کوشند جهان اسلام را بی ثبات کنند. دفتر مفتی اعظم به درخواستی برای اظهار نظر در این باره پاسخ نداد.

داعش که با شیعیان ضدیت دارد گروه های اقلیت در عربستان را هدف حملات خود قرار داده است.

توبی ماتیسن، کارشناس ارشد مرکز خاورمیانه در دانشگاه آکسفورد، می گوید: "حمایت از داعش در جهان اسلام از رویکرد ضد شیعی-ضد ایرانی تاثیر می گیرد. "

هدف بخش عمده ای از ۳۰ حمله تروریستی داعش در عربستان، اقلیت شیعه در استان های شرقی نفت خیز آن کشور بوده است.

مقام های سعودی ایران را مقصر تنش شیعه و سنی می دانند و علت آن را مداخله جمهوری اسلامی از طریق متحدان شیعه اش در سراسر منطقه عنوان می کند.

ابراهیم فریهات، کارشناس ارشد سیاست خارجی در اندیشکده بروکینگز در دوحه، می گوید: "بسیار دشوار بتوان میان آن چه ضد ایرانی و آن چه ضد شیعی است تفاوتی قائل شد. آیا این جنگی فرقه ای است یا تنها نبردی ژئوپولتیک؟ مرز میان این دو بسیار مبهم است. "

روابط بین ریاض و تهران در پی اعدام روحانی شیعه شیخ نمر و حمله معترضان ایرانی به اماکن دیپلماتیک عربستان در ایران تیره تر شد.

شاهزاده ترکی الفصیل، رییس پیشین اطلاعات عربستان سعودی، اخیرا در گردهمایی سالانه سازمان مجاهدین خلق در پاریس سخنرانی کرد و خواستار سقوط حکومت جمهوری اسلامی شد.

رهبران شیعه در عربستان از تلاش های دولت سعودی برای تشدید تدابیر امنیتی تشکر می کنند، اما از مقامات می خواهند به اقدامات بیشتری برای جلوگیری از لفاظی های فرقه گرایانه دست بزنند.

محمد الجبران، فعال شیعه ساکن الاحساء در ساحل شرقی عربستان، می گوید: "اگر در روزنامه ها بنویسید که شیعیان عربستان رافضی یا ستون پنجم یا ابزار دست ایران هستند، طبیعی است که طرف مقابل آن ها را دشمن می بیند. "

بر مبنای قوانین عربستان، افرادی که تنفر فرقه ای را ترویج کنند برای اقدام مجرمانه تحت پیگیرد قرار می گیرند. مقام های مسول سعودی می گویند متعهد به اجرای قانون هستند اما کنترل دیدگاه های افراطی خصوصا در شبکه های اجتماعی کاری دشوار است.

مقامات عربستان پس از اعدام شیخ نمر دست به سرکوب مخالفان شیعه زده اند.

شیخ حسین الراضی، روحانی شاخص شیعه در عربستان، چند ماه پیش به دلیل ایراد خطبه ای که در آن به دولت سعودی حمله کرد و حزب الله لبنان را مورد ستایش قرار داد دستگیر شد. ریاض حزب الله لبنان را سازمانی تروریستی می داند.

دادگاهی در ریاض در حال رسیدگی به پرونده ۳۰ سعودی شیعه است که سه سال پیش به اتهام جاسوسی برای ایران دستگیر شدند. وکیل آن ها اخیرا پس از ترک عربستان از آلمان تقاضای پناهندگی کرد.

برگردان فارسی این مقاله تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.