گزارش: روحانیون منتقد و زمینه سازی اصلاحات

گزارش: روحانیون منتقد و زمینه سازی اصلاحات

گزارش: روحانیون منتقد و زمینه سازی اصلاحات

در آستانه ۲۲ بهمن آیت الله علی محمد دستغیب یکی از اعضای مجلس خبرگان رهبری در جمهوری اسلامی و یکی از روحانیون اصلاح طلب ساکن شیراز گفته است یک نفر نمی تواند ۷۰ میلیون نفر را اداره کند. وی تاکید کرده که ولی فقیه باید میدان دار باشد نه این که قانون کنار گذاشته شود. آقای دستغیب در ۸ ماه به ویژه پس از آن که در اجلاس خبرگان از عملکرد رهبر انتقاد کرد در معرض حملات شدید جناح حامی دولت بوده است. آیا روحانیون منتقد می توانند زمینه ساز اصلاح شوند.؟

با فروپاشی نظام سلطنتی درسال ۵۷ در ایران بسیاری گمان می کردند که تدوین قانون اساسی حکومت جدید به عهده مجلس موسسان گذاشته خواهد شد اما آیت الله خمینی از پذیرش این نام خودداری کرد و نام مجلسی که قرار بود این وظیفه را بر عهده داشته باشد به خبرگان تغییر کرد. این مجلس در تدوین قانون اساسی به نهادی برای انتخاب رهبر پس از درگذشت آیت الله خمینی تبدیل شد و در اولین بازنگری قانون اساسی که در زمان حیات آیت الله خمینی انجام شد علاوه بر افزودن قیدو اختیارات مطلقه بر ولایت فقیه و حذف مرجعیت از شرایط رهبر آینده، حق نظارت بر اعمال رهبر هم به این مجلس خبرگان واگذار شد. در واقع این نکته پاسخی بود به انحصار قدرتی که در قانون اساسی برای ولی مطلقه فقیه در نظر گرفته شده بود.

اکنون وارثان آیت الله خمینی با انحصار قدرتی که خود با آن موافقت کرده اند به تعارض رسیده اند و می کوشند تا این قدرت نامحدود را در برابر قانون پاسخگو کنند. به همین دلیل دست به کار تفسیر نهاد ولایت فقیه شده اند. در حالی که مجلس ۸۶ نفره خبرگان عملا از رهبر جمهوری اسلامی حمایت می کند و در ۲۰ سال گذشته جز تایید وی اقدامی انجام نداده است.

آیت الله علی محمد دستغیب که یکی از اعضای این مجلس است در ۸ ماه گذشته در اجلاس خبرگان از رهبر انتقاد کرده و خواستار اعمال حق نظارت مجلس خبرگان بر اعمال رهبر شده است.

آیت الله دستغیب که از استان فارس به این مجلس آمده است در آستانه ۲۲ بهمن و به مناسبت اربعین گفته است که یک نفر نمی تواند ۷۰ میلیون نفر را اداره کند. وی در عین حال تاکید کرده که منظورش مخالفت با ولایت فقیه نیست. اما معتقد است که مجلس خبرگان باید مستقل باشد.این آیت الله منتقد شیرازی تصریح کرده که مردم در سال ۵۷ می گفتند ما آزادی می خواهیم یعنی آزادی درانتخاب دین و انتخاب شغل و آزادی بیان. مردم باید امنیت داشته باشند. وی دخالت سپاه پاسداران در امور سیاسی را هم انتقاد کرده و آن را مغایر اصل تفکیک قوا خوانده است. آیت الله دستغیب گفته است امروز تمام امور مملکت از طریق سپاه و نیروهای نظامی صورت می گیرد و مردم هیچ اراده و نظری ندارند و این مبدا انحراف از ۲۲ بهمن ۵۷ است. در حالی که روحانیون دیگر سکوت را اختیار کرده اند این روحانی عضو مجلس خبرگان در سالگرد ۲۲ بهمن به نقد وضعیت کنونی پرداخته و صریحا خواستار اعمال محدودیت در اختیارات رهبری شده است.