خبرگزاریهای داخلی ایران از حذف صادق آملی لاریجانی از مجلس خبرگان، بهواسطه آنچه که عدم اخذ رای کافی در انتخابات روز گذشته اعلام شده، خبر دادند.
براساس اعلام منابع خبری ایران به نقل از وزارت کشور جمهوری اسلامی، از میان پنج نامزد استان مازندران در انتخابات مجلس ششم خبرگان، صادق لاریجانی آملی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، پنجم شد و از حضور مجدد در مجلس خبرگان باز ماند.
بنابر اعلام نتایج اولیه، ابراهیم رئیسی نیز بهعنوان نماینده خراسان جنوبی در مجلس خبرگان کماکان حضور خواهد داشت. رئیسی در این استان تا چند روز قبل از انتخابات بدون رقیب بود چون همه نامزدهای دیگر ثبتنام کرده در این استان توسط شورای نگهبان رد صلاحیت شده بودند. در هفته پایانی قبل از انتخابات به «توصیه شورای نگهبان» یکی از نامزدهای تایید صلاحیت شده از استان دیگری به استان خراسان جنوبی «تغییر حوزه» داد تا برای رئیسی «رقیب» تراشیده شود. با این حال انتخاب او از این استان از پیش مشخص بود.
شماری از تحلیلگران سیاسی حذف صادق لاریجانی از مجلس خبرگان را ادامه سناریو کنار گذاشتن برادران لاریجانی از عرصه سیاسی کشور ارزیابی کرده و آن را در ارتباط با استعفای اعتراضی صادق لاریجانی از شورای نگهبان میدانند.
خبرگزاری ایسنا در تاریخ ۱۵ شهریور ۱۴۰۰ مطلبی را منتشر کرد با عنوان «حضور متفاوت دو برادر» و عنوان کرد، پس از رد صلاحیت و انتشار رشته توییت آملی لاریجانی که اختلاف او با سایر اعضای شورای نگهبان را نشان میداد، عدهای گمان کردند که حذف دو برادر باقی مانده از پنج برادر سیاسی لاریجانی در سیاست ایران آغاز شده است.
پس از انتشار اسامی نهاییِ نامزدهای انتخابات ریاستجمهوری ۱۴۰۰ از سوی شورای نگهبان، شایعاتی در رسانههای ایران منتشر شد که حاکی از انتقاد آملی لاریجانی از عملکرد شورای نگهبان بود؛ البته نبود امضاء صادق لاریجانی در کنار امضای دیگر اعضای شورای نگهبان در نامه اعتبارنامه «ریاست جمهوری رئیسی» و عدم حضور او در مراسم تحلیف، درستی این شایعات را بیشتر تقویت کرد.
ایسنا در ادامه این مطلب نوشته بود، پیشتر محمد جواد لاریجانی در سال ۹۸ به دستور ابراهیم رئیسی از ریاست ستاد حقوق بشر قوه قضائیه برکنار شده بود. باقر لاریجانی نیز که سالهای معاون وزارت بهداشت بود در سمت خود ابقا نشد. فاضل لاریجانی نیز توسط احمدی نژاد با انتشار جزئیات دیدارش با سعید مرتضوی از عرصه سیاست کنار رفت.
پس از انتشار اسامی نهاییِ نامزدهای انتخابات ریاستجمهوری ۱۴۰۰ از سوی شورای نگهبان، شایعاتی در رسانههای ایران منتشر شد که حاکی از انتقاد آملی لاریجانی از عملکرد شورای نگهبان بود؛ البته نبود امضاء صادق لاریجانی در کنار امضای دیگر اعضای شورای نگهبان در نامه اعتبارنامه «ریاست جمهوری رئیسی» و عدم حضور او در مراسم تحلیف ریاست جمهوری، درستی این شایعات را بیشتر تقویت کرد.
در ماجرای استعفای آملی لاریجانی از شورای نگهبان، عدهای از رضایت علی خامنهای از استعفای او خبر داده و معتقد بودند خامنهای از عملکردش ناراضی است.
براساس استدلال این گروه در حکم انتصاب آملی لاریجانی در تیر ماه ۱۳۸۰، خامنهای از صفتی مانند «دانشمند محقق جناب حجت الاسلام آقای حاج شیخ صادق لاریجانی دامت افاضاته» استفاده کرده بود اما در حکم انتصاب «حجتالاسلام خراسانی» به جای «آیتالله» لاریجانی، صرفاً عبارت «حضرت آقای آملی دامت برکاته» به کار رفت و به باور برخی این نکته نشان میداد که علی خامنهای با این تفاوت در ادبیات و استفاده متفاوت از صفات، به نوعی نارضایتی خود را از آملی لاریجانی نشان داده است.
پیش از آن اما علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، روز یکشنبه ۹ دی ماه ۱۳۹۷ صادق لاریجانی را پس از مرگ محمود هاشمیشاهرودی به عنوان رئیس جدید مجمع تشخیص مصلحت نظام منصوب کرده بود. او در همان زمان به عنوان عضو شورای نگهبان هم منصوب شده بود. چندی بعد، ابراهیم رئیسی جایگزین صادق لاریجانی در قوه قضائیه شد.
در سالهایی که صادق لاریجانی در قوه قضاییه حضور داشت از او به عنوان یکی از گزینههای احتمالی جایگزینی علی خامنهای نیز نام برده میشد. همانطور که همزمان نام ابراهیم رئیسی نیز در همین زمینه بارها مطرح شد.