تلاش کشورهای اروپایی برای تداوم حمایت‌ از اوکراین در مقابل روسیه

آرشیو

در شرایطی که تنش‌ها میان مسکو و کی‌یف بالا گرفته است و آمریکا نیز برای آغاز دوره دوم ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ آماده می‌شود، کشورهای اروپایی اعزام نیرو به اوکراین را در صورت برقراری آتش بس بین روسیه و اوکراین یا توافق صلح به بحث گذاشته‌اند.

این مذاکرات که توسط امانوئل ماکرون، رئیس‌جمهوری فرانسه، هدایت می‌شود، هنوز در مراحل اولیه قرار دارد.

رهبران اروپایی بر افزایش کمک‌های نظامی و اقتصادی به اوکراین متمرکز هستند و می‌گویند نشانه‌ای از آمادگی ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه، برای ورود به مذاکرات صلح مشاهده نمی‌کنند.

با این حال، شماری از مقامات اروپایی در حال بررسی این موضوع هستند که چطور می‌توانند امنیت اوکراین را از جمله از طریق استقرار ده‌ها هزار سرباز در خاک این کشور، تضمین کنند.

به نوشته خبرگزاری رویترز، چنین اقدامی می‌تواند خطر رویارویی مستقیم با روسیه را افزایش دهد و از طرف دیگر، ذخایر تسلیحاتی اروپایی‌ها نیز به دلیل کمک‌‌ها به اوکراین رو به پایان است و آنها همواره برای انجام مأموریت‌های بزرگ به حمایت آمریکا متکی بوده‌اند.

مقامات آگاه از مذاکرات معتقدند کشورهای بزرگ اروپا مانند فرانسه، آلمان، ایتالیا، لهستان و بریتانیا می‌توانند بخش عمده‌ای از این مسئولیت را برعهده بگیرند.

یک مقام امنیتی اروپایی که خواست نامش فاش نشود، به رویترز گفت که ممکن است به ۱۰۰ هزار نیرو نیاز باشد.

از سوی دیگر، سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه، روز چهارشنبه ۲۸ آذر گفت که کشورش آماده بررسی هرگونه پیشنهاد از سوی آمریکا برای احیای روابط دوجانبه است.

او افزود که مسکو هنوز پاسخ درخواست خود مبنی بر تأیید سفیر جدید روسیه در آمریکا توسط واشنگتن را دریافت نکرده است.

تمایل مسکو برای «عادی‌سازی» روابط دو جانبه با واشنگتن در شرایطی مطرح شده است که‌ ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه، با استفاده از اصطلاحی که مقامات این کشور برای توصیف آمریکا و بریتانیا به کار می‌برند، آنها را به حمایت از اقدام اوکراین برای قتل یک ژنرال ارشد روس متهم کرد.

در این ارتباط، روسیه روز چهارشنبه از بازداشت یک مرد ازبک خبر داد که در آنچه «اعتراف» او خوانده می‌شود، گفته است که به دستور سرویس امنیتی اوکراین، بمبی را که منجر به کشته شدن یک ژنرال ارشد روس در خارج آپارتمانش در مسکو شد، کار گذاشت.

ژنرال ایگور کریلوف، رئیس بخش دفاع رادیولوژیکی، شیمیایی و بیولوژیکی نیروهای مسلح روسیه، ارشدترین مقام نظامی این کشور به شمار می‌رود که کشته شده است. اوکراین او را متهم به استفاده از تسلیحات شیمیایی علیه سربازان اوکراینی کرده بود که مسکو این اتهام را رد کرده است.

شخص دستگیر شده به اتهام بمب‌گذاری در آنچه «اعترافات» او نامیده شده است، گفته که اوکراین به او پیشنهاد ۱۰۰ هزار دلار پول ‌و اقامت در یکی از کشورهای اروپایی را داده بود.

در این حال، وزارت امور خارجه آمریکا تأکید کرد که واشنگتن هیچ ارتباطی با کشته شدن این ژنرال روسی ندارد و اطلاعی از این موضوع نیز نداشته است.