روسیه روز چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت حملات وسیعی به زیرساختهای تولید برق اوکراین انجام داد. در این نوشته به مروری به بدتر شدن وضعیت تامین انرژی در اوکراین پس از تهاجم روسیه در اسفندماه ۱۴۰۱ میپردازیم.
قبل از حمله روسیه، اوکراین یکی از بزرگترین سیستمهای برق اروپا را داشت و با ظرفیت نصب شده ۵۴.۵ کیلووات یک صادر کننده خالص برق بود.
خسارتها
سیستم انرژی اوکراین در ابتدای حمله روسیه به شدت آسیب دید و به مقدار کمی جبران شد.
روسیه در فروردین ماه ۱۴۰۳ حملاتش به ایستگاههای برق حرارتی، آبی و پستهای اصلی توزیع برق را تجدید کرد.
به گفته مقامات، اوکراین حدود ۸۰ درصد از ظرفیت تولید برق حرارتی و ۳۵ درصد از ظرفیت تولید برق آبی خود را در اثر این حملات از دست داد.
روسیه همچنین به زیرساختهای گاز طبیعی اوکراین حمله کرده و تاسیسات ذخیره سازی زیرزمینی اوکراین را هدف قرار داده است و تاسیسات شرکت دولتی انرژی از فروردین ماه تاکنون دستکم پنج بار مورد حمله قرار گرفته است.
نیروی هستهای
نیروگاه شش رآکتوری زاپروژیا، بزرگترین نیروگاه اروپا، در آغاز تهاجم توسط روسیه اشغال شد و اکنون اوکراین باید به طور فزایندهای به سه نیروگاه هستهای خود متکی باشد که حدود ۶۰ درصد از برق مورد نیاز را تامین میکنند.
اوکراین همچنین در حال توسعه انرژیهای تجدیدپذیر، برقآبی، خورشیدی، بیوگاز و بادی است که آن را برای ایجاد یک سیستم «غیرمتمرکز» که در برابر حملات روسیه کمتر آسیبپذیر باشد، حیاتی میداند.
خاموشیها
هم اکنون، حملات روسیه مقامات را مجبور کرده که خاموشیهای برق را در مناطق مختلف اوکراین اعمال کنند ولی این خاموشی ها در زمانهای اوج مصرف فصلی در تابستان و زمستان تاثیر واقعی خود را نشان خواهند داد.
شرکتهای برق از اوکراینیها خواستهاند که مصرف برقشان را به حداقل برسانند، از استفاده همزمان از بیش از یک وسیله برقی خانگی بخصوص در ساعات اوج عصر خودداری کنند و از هماکنون آماده سازی و خرید ژنراتورهای برق و مخازن ذخیره انرژی را آغاز کنند.
مقاومت
دولت برای مقاومت در برابر حملات و کمک به مردم، صدها مرکز «شکستناپذیری» در سراسر کشور به راه انداخت که در زمستان اول جنگ غذا، نوشیدنی و گرما را به مردم بدون برق ارائه میکردند.تا ماه گذشته بیش از ۱۳۰۰۰ از این مراکز در اوکراین فعال بودند.
از هفتههای اول تهاجم روسیه، سیستم برق اوکراین به شبکه یکپارچه اتحادیه اروپا متصل بوده و اوکراین میتواند ۱۷۰۰ مگاوات برق از اروپا وارد کند. کییف امیدوار است که بتواند این میزان را افزایش دهد.
دولت اوکراین برای تامین تجهیزات انرژی و تعمیر سیستم برق خود به حمایتهای مالی و مادی غرب وابسته است و به این منظور صندوق ویژهای را برای جمعآوری بودجه خارجی راهاندازی کرده است.