برقراری امنیت اجتماعی، بهانه ای برای قرق نظامی

برقراری امنیت اجتماعی، بهانه ای برای قرق نظامی

طرح مقابله با بد حجابی امسال در حالی در ۲۵ خرداد ماه کلید می خورد که همزمانی آن با سالروز بزرگترین اعتراض هواداران جنبش سبز بحث های زیادی را در محافل اجتماعی سیاسی به همراه دارد.

واکاوی رفتارهای حکومتی به خصوص در دو سال پس از انتخابات ریاست جمهوری دهم بیانگر آن است که بدنه حاکمیت در روزهای خاص که احتمال بروز اعتراض های مردمی بیشتر بود، به بهانه برقراری امنیت اجتماعی مبارزاتی را همچون طرح مقابله با موتور سواران متخلف، طرح مبارزه با اراذل و اوباش و .. در سطح شهرهای مهم برگزار می کند، تا با چیدمان گسترده نیروهای امنیتی و ایجاد رعب و وحشت در سطح شهر فضای حاکم را در دست بگیرد.

دور جدید برقراری امنیت اجتماعی امسال نیز در آستانه فصل گرم در غالب یک مبارزه در سطح پایتخت به نمایش گذاشته می شود و حاکمیت به بهانه مبارزه با مانتو های تنگ، حلقه آزادی های اجتماعی را تنگ تر می کند.

مصائب یک اظهار نظر

سال گذشته دو روز قبل از ۲۵ خرداد ماه احمدی نژاد در شبكه یك تلویزیون سیمای جمهوری اسلامی مخالفت صریح خود را با برخورد با بی بندوباری و بدحجابی در جامعه اعلام کرد، در پی این اظهار نظر، واكنش علما، مراجع و شخصیت های فرهنگی به این سخنان بالا گرفت.

بیست و پنجم خرداد حجت الاسلام منتظری رئیس دیوان عدالت اداری در نشست هیأت عمومی دیوان به سخنان رئیس جمهور ایران انتقاد کرد و گفت: در مقطعی که یک ایرانی سرسپرده کتابی تحت عنوان «نه روسری نه تو سری مملکت دوست پسری» می نویسد. آقای رئیس جمهور در مصاحبه زنده و در رسانه ملی مطلبی بگوید که زیبنده رئیس جمهوری ایران نیست.

گزارش های از قم نیز حکایت از ناخشنودی اغلب مراجع و فضلای حوزه های علمیه از سخنان رئیس جمهوری بود.

همچنین محمد تقی رهبر رئیس فراكسیون روحانیون مجلس نیز با انتقاد از مواضع رئیس جمهوری آن را چراغ سبز به بدحجابی خواند.

این نماینده مجلس اظهار داشت: اگر ما مبنا را سخنان اخیر رئیس‌جمهوری قرار دهیم فردا خواهید دید این كشف حجاب‌هایی كه امروزه در داخل خودروها صورت می‌گیرد به خیابان‌ها، پاساژها و مغازه‌ها كشیده خواهد شد.

آیت‌الله سید احمد خاتمی عضو هیات رییسه مجلس خبرگان نیز در گفت ‌و گو با ایسنا گفت: جناب رییس‌ جمهوری در این مصاحبه از موج مقدسی كه به حمایت از حجاب و عفاف برخاسته نه تنها تجلیل نكردند، بلكه تحقیر كردند. این تعبیر كه در هر دوره‌ای هرچند ماه می‌ خواهند، جنجالی در كشور برپا كنند و برخورد كنند، این تحقیر این موج مقدس است. آقای رییس ‌جمهوری محترم می ‌دانند كه جلودار این موج مراجع عالیقدر تقلید، ائمه محترم جمعه، نمایندگان مجلس شورای اسلامی و قاطبه متدینین هستند. وی ادامه داد: در این مصاحبه بیش از آنكه، هنجارشكنان و بدحجابان محكوم شوند، كسانی كه در مقابل این جریان فساد ایستادند محكوم شدند؛ بنابراین انتظار از رییس‌جمهوری این بوده و هست كه این نقیصه را جبران كنند. كیست كه بدحجابی‌ها را به عنوان خطر نداند؟

علی جنتی خطیب نماز جمعه تهران نیزروز ۲۸ خرداد از نظر احمدی نژاد درباره نحوه اجرای طرح عفاف انتقاد کرد و گفت «کاش احمدی نژاد مساله حجاب را مطرح نکرده بود که مایه زحمت شود».

حتی این گلایه ها به منبرمداحان رهبری نیز رسید و حاج منصور ارضی، در مراسم زیارت عاشورای ۲۶ خرداد گفت: آقای احمدی نژاد با ارائه دیدگاه‌های خود درباره حجاب گزکی نابخشودنی به موافقان بد حجابی داد.

علی لاریجانی، رئیس مجلس هم در آغاز خرداد ماه جاری با انتقاد از عدم برخورد با بدحجابی گفته بود: «می‌گویند چه اشكالی دارد چند تار موی زن بیرون باشد؛ اگر كسی فكر می‌ كند مرد یا زن در یک مدینه غیرفاضله ترقی می‌كند، این فرد دچار سوء‌تفاهم در اداره كشور شده است».

در پی موضع گیری اصولگرایان بر سر مواضع احمدی نژاد حجت‌الاسلام کاظم صدیقی، خطیب نماز جمعه تهران ۲۷ فروردین سال ۱۳۸۹ نیز با استفاده از تریبون این نماز، بخشی از خطبه‌های خود را به مسئله حجاب بانوان اختصاص داد وگفت : بدحجابی باعث «طغیان بوالهوسی جوانان» و افزایش زناست که آن هم باعث فراوانی زلزله می شود.

امسال نیز احمد خاتمی امام جمعه موقت تهران اعلام کرد: «دیگر با کار فرهنگی نمی‌توان جلوی بدحجابی در جامعه را گرفت و برای حل این مسئله باید خون‌های پاکی ریخته شود تا این معضل از جامعه ما ریشه کن شود».

یک طرح، یک گردان

امسال نیز چون سال های قبل خیابان های تهران به بهانه مبارزه با بد حجابی در قرق نیروهای ضد شورش در می آید و دولت حاکم با توجه به آنچه که درخواست های مردمی و اظهار نگرانی علما و مسئولان نامیده است طرح تشدید برخورد با بدحجابی را از ۲۵ خرداد آغاز می کند.

احمدرضا رادان، جانشین فرمانده نیروی انتظامی اعلام کرد :«پلیس از این روز در حوزه امنیت اخلاقی به طور خاص در موضوع بدپوشی، آلودگی صوتی و مزاحمت نوامیس تشدید اقدامات عملیاتی انتظامی را خواهد داشت».

رادان درباره مصادیق مورد برخورد در این طرح گفت:«لباس تنگ براى زنان و مردان، روسری هایى كه از دو طرف موى زنان پیدا باشد، مانتوهاى كوتاه، لباس هاى زننده و نمادهایى كه نشان دهنده جریان هاى انحرافى و گروه هاى شیطان پرستى است براى مردان جز ملاك هاى بدپوششى بوده كه با آنان برخورد مى شود».

به گفته رادان: تیم هاى ویژه موتور سوار، راهنمایى و رانندگى و انتظامى در بزرگراه ها و بلوارها مستقر هستند و با خودروهایى كه راننده یا سرنشینان آن حجاب را رعایت نكنند برخورد می کنند. یک هفته توقیف برای خودرو و تشکیل سابقه انتظامی در انتظار بد حجابان اجتماعی است.

وی با اعلام سیاست دیگر نیروی انتظامی گفت: « از ۲۵ خرداد با افرادی كه در داخل خودرو یا در كوچه و خیابان و پاركها اقدام به سگ گردى مى كنند هم برخورد مى شود».

وی همچنین از آغاز کار طرح گشت‌های امنیت اخلاقی با حضور نیروهای آموزش دیده زن و مرد در تهران خبر داد.

احمد روزبهانی رییس پلیس امنیت اخلاقی تهران ۱۹ اردیبهشت اعلام کرد :«در طرح امسال مأموریت‌های پلیس چند برابر می‌شود و بیش از ۷۰ هزار نفر نیرو در این طرح شركت خواهند كرد». وی نه تنها ماموران گشت امنیت اخلاقی بلکه ماموران راهنمایی و رانندگی و پلیس راهور را نیز دارای اختیار برای مقابله با پوشش و آرایش های جوانان معرفی کرد. همچنین، اعلام کرد: نام گشت ارشاد از روی ماشین‌های پلیس حذف شده و این گشت‌ها تحت عنوان «پلیس امنیت اخلاقی» به فعالیت خود ادامه می‌دهند.

سردار احمد روزبهانی عدم رعایت حجاب و استفاده از ماهواره را نقض حقوق شهروندی دانست.

پیشتر نیز سردار حسین ساجدی نیا گفته بود این برنامه در تمام سال اجرا می شود و تا زمانی که مردم بخواهند با بدحجابان و زنان خیابانی برخورد خواهد شد.

طبق قانون مجازات اسلامی، زنانی که بدون حجاب شرعی در معابر و انظار عمومی ظاهر شوند به حبس از ۱۰ روز تا ۲ ماه و یا از پنجاه هزار تا پانصد هزار ریال جزای نقدی محکوم خواهند شد.

به هر حال این طرح در حالی کلید می خورد که لنز دوربین های حرفه ای و غیر حرفه ای از سال ۱۳۸۶ بار ها و بارها صحنه های خشونت نیروی انتظامی در این مبارزه را به تصویر کشیده اند و امسال نیز بیم این درگیری ها در سطح گسترده می رود.