وزارت خارجه آمریکا: کنگره را کماکان در جریان مذاکرات هسته‌ای با ایران قرار می‌‌دهیم

رابرت مالی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران در وین به سر می‌برد. عکس از سفر او به بحرین در دیماه گذشته - منبع خبرگزاری فرانسه

وزارت خارجه آمریکا می‌گوید دولت بایدن اعضای کنگره را در جریان مذاکرات هسته‌ای با ایران قرار داده و قرار خواهد داد.

جالینا پورتر، معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، در کنفرانس خبری تلفنی سه‌شنبه ۱۹ بهمن، تأکید کرد که رابرت مالی، نماینده آمریکا در امور ایران و مذاکره کننده ارشد ایالات متحده در گفتگوهای وین، اعضای کنگره را کماکان در جریان روند مذاکرات قرار می‌دهد.

خانم پورتر در رابطه با این موضوع که رابرت مالی روز سه‌شنبه برای ادامه مذاکرات وارد وین شد و امروز و فردا به ترتیب جلسه‌‌هایی با کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان و چهارشنبه با کمیته روابط خارجی سنا برنامه‌ریزی شده است، به خبرنگاران گفت که آقای مالی «حتی از راه دور» نیز اعضای کنگره را در جریان می‌گذارد.

شماری از اعضای جمهوری‌خواه سنا در نامه‌ای هشدار داده‌اند که اگر دولت آمریکا در مذاکرات احیای برجام در وین به توافق برسد باید پیش از اجرا آن را برای بررسی و نظر سنا به آن نهاد قانون‌گذاری ارائه دهد، در غیر این صورت آنها حداکثر تلاش خود را به کار خواهند گرفت تا چنین توافقی اجرایی نشود.

۳۳ سناتور جمهوریخواه در نامه خود به جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، به تاریخ ۱۸ بهمن ماه، نوشته‌اند: «نظر خود را یادآور می شویم که هر توافقی با ایران در مورد برنامه هسته‌ای آن کشور، با توجه به اهمیت آن برای امنیت ملی ایالات متحده، به همین علت یک پیمان محسوب می‌شود و نیازمند نظر و موافقت سنا است.»

معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت که هیئت مذاکره‌کننده این کشور در وین «با دقت واقعیت‌ها و شرایط احتمالی بازگشت آمریکا به برجام را مد نظر خواهد داشت تا ابعاد قانونی آن را طبق قانون بررسی توافق هسته‌ای با ایران را بسنجد.»

او تأکید کرد که دولت بایدن معتقد به رعایت آن قانون است و «رئیس جمهوری بر این نظر است که رویکردی با ایران، که مورد موافقت هر دو حزب باشد، قوی‌ترین راه برای تأمین منافع آمریکا در بلندمدت است.»

به گفته جالینا پورتر، «سیاست نسبت به ایران در حال تحول است و مالی، نماینده ویژه، خود را متعهد می‌داند که تماس مستقیم با کنگره و با هر دو حزب ادامه داشته باشد.»

طبق «قانون بررسی توافق هسته‌ای با ایران» که پس از نهایی شدن برجام در کنگره تصویب شد دولت آمریکا موظف است ظرف پنج روز پس از رسیدن به توافق آن را با تمامی ضمیمه‌ها و توافق‌های جانبی برای نظر کنگره به آن نهاد ارائه کند. برای آن که دولت بتواند به توافق عمل و اجرایش کند نیازمند آرای دو سوم اعضای سنا است.

سناتورها در نامه خود با جو بایدن نوشته اند که شرایط کنونی یک توافق جدید را می‌طلبد که اشاره به پیشرفت‌هایی‌ است که ایران در فعالیت‌های هسته‌ای خود کرده است. در عین حال، آنها نوشته اند که تحریم‌ها و برخی فرمان‌های اجرایی ریاست جمهوری در دوران دولت دونالد ترامپ پس از برجام بوده و برداشتن و ملغی کردن آنها فرای چارچوب توافق شش سال پیش خواهد بود.