اعدام آروین قهرمانی، جوان یهودی ایرانی به دست مقامات قضایی جمهوری اسلامی، واکنشهایی را در رسانههای اجتماعی برانگیخته و برخی کاربران این اقدام را «حقارت وصفناپذیر رژیم» و روشی برای تقابل با اسرائیل دانستهاند.
قوه قضاییه جمهوری اسلامی آروین قهرمانی، جوان یهودی ایرانی را که در سن ۱۸ سالگی به «قتل عمد» در یک نزاع دستهجمعی خیابانی متهم شده بود، بامداد دوشنبه ۱۴ آبان اعدام کرد.
حساب رسمی اسرائیل به فارسی در شبکه اجتماعی ایکس، در واکنش به این اقدام نوشت: «رژیم جمهوری اسلامی بار دیگر به جهان نشان داد که چیزی جز یک فرقه جنایتکار و خونخوار نیست.»
همچنین، شماری از کاربران ایرانی در رسانههای اجتماعی اعدام این شهروند یهودی توسط مقامات قوه قضاییه در ایران را «برای انتقام از اسرائیل» و نشاندهنده «حقارت وصفناپذیر» جمهوری اسلامی به دلیل این که «زورشان به اسرائیل نرسید» دانستند.
محمود امیری مقدم، مدیر سازمان حقوق بشر ایران، در این رابطه نوشت: «در هیاهوی تهدید جنگ با اسرائیل، جمهوریاسلامی آروین قهرمانی ، شهروند یهودی ایرانی را نیز امروز اعدام کرد.»
به تأکید آقای امیری مقدم، پرونده و روند دادرسی آروین قهرمانی مانند بسیاری دیگر از محکومان به قصاص «ایرادهای مهمی داشت»، اما یهودی بودن او و «یهودیستیزی نهادینه شده در سیستم جمهوری اسلامی بدون شک نقش مهمی در اجرای حکم آروین داشت.»
شاهین مدرس، تحلیلگر و کارشناس روابط بینالملل، با بیان این که آروین قهرمانی «در سایه شوم بیعدالتی جمهوری اسلامی اعدام شد»، گفت که این شهروند جوان یهودی «قربانی نظامی شد که به دلیل باورهای مذهبی و نژادش، او را از زندگی و جوانی محروم ساخت.»
آقای مدرس با اشاره به این که «این اعدام بیرحمانه در حالی رخ داد که سایه جنگ و تنشهای سیاسی بین ایران و اسرائیل بیش از پیش بر سر خاورمیانه سنگینی میکند»، افزود: «جمهوری اسلامی، که سالها است با بهانههای سیاسی و ایدئولوژیک دست به آزار و اذیت اقلیتهای دینی و بهویژه جامعه کوچک یهودیان ایرانی میزند، از آروین برای نشان دادن خصومتهای ضد یهودیانهاش بهره برد.»
او تاکید کرد: «این اولین بار نیست که جمهوری اسلامی به طور سیستماتیک و هدفمند به سرکوب و قتل یهودیان ایرانی میپردازد و از این موضوع به عنوان ابزاری برای اهداف سیاسی و تبلیغاتیاش استفاده میکند.»
یکی از کاربران ایرانی ایکس نیز با اعلام این که جمهوری اسلامی با این اعدام «بار دیگر حقارت و پستی خود را به جهان متمدن بشری اثبات کرد»، این اقدام را واکنش حکومت ایران به «دریافت ضربات سنگین و سهمگین از اسرائیل» قلمداد کرد و گفت که جمهوری اسلامی با «قتل حکومتی» آروین قهرمانی در قبال اسرائیل «با خفت و خواری عقدهگشایی کرد.»
در این حال، برخی کاربران نیز گفتهاند که دین و مذهب و قومیت و نژاد در اعدام شهروندان برای جمهوری اسلامی فرقی ندارد و این حکومت «یهودی و بهائی، شیعه، سنی، کرد، بلوچ، عرب، ترک، لر، مازنی، گیلک، فارس، و دوتابعیتی» را اعدام میکند.
اعدام آروین ناتانیل قهرمانی در سحرگاه دوشنبه ۱۴ آبان در حالی توسط مقامات قضایی جمهوری اسلامی اجرا شد که پرونده او از آبان ۱۴۰۱ تشکیل شده بود و وکلای او سه بار درخواست اعاده دادرسی داده بودند، درخواستی که هر سه بار رد شده بود.
پیش از این نزدیکان او گفته بودند که «در پرونده او بهطور عامدانه، مواردی نادیده گرفته شده و کمک آروین به فرد مضروب برای انتقال به بیمارستان و تلاش برای نجات جان او در دادنامه قید نشده است.»
این پرونده موجب نگرانیهای جدی در جامعه یهودیان ایران شده بود. همایون سامهیح، رئیس انجمن کلیمیان ایران، اعلام کرده بود که درخواستهای ملاقات با خانواده مقتول و امام جمعه کرمانشاه رد شده است.
تلاشهای او و برخی نمایندگان مجلس، از جمله نماینده نطنز، برای میانجیگری و جلب رضایت خانواده مقتول نیز نتیجهای نداشت و پیشنهاداتی مانند ساخت یک مدرسه به نام مقتول و پرداخت دیه نیز مورد قبول اولیای دم قرار نگرفت.
همچنین ببینید: اعدام آروین قهرمانی، یهودی ایرانی، باوجود تلاشهای جامعه یهودیانفعالان حقوق بشر میگویند قوانین قصاص و تفاوتهای اعمال آن میان مسلمانان و غیرمسلمانان، تبعیض سیستماتیک علیه اقلیتهای مذهبی را نشان میدهد.
مقامات قضایی جمهوری اسلامی در یک ماه گذشته دستکم ۱۶۱ زندانی را در مناطق مختلف ایران اعدام کردهاند که در مقایسه با ماه قبل آن، رشد ۱۰۰ درصدی داشته است.
به گزارش سازمان عفو بینالملل، ۷۴ درصد از اعدامهای ثبتشده در سراسر جهان در سال گذشته میلادی به دست جمهوری اسلامی انجام شده است.