واکنش سخنگوی شورای نگهبان به اعتراض حسن‌ روحانی به رد صلاحیت‌اش: این حرف‌ها تازگی ندارد

حسن روحانی رئیس جمهوری پیشین جمهوری اسلامی ایران

هادی طحان نظیف، سخنگوی شورای نگهبان در واکنش به اظهارات روحانی درباره دلایل رد صلاحیتش گفت: «ظاهرا برخی وقتی تایید می‌شوند سطح درک اعضای شورای نگهبان بالاست وقتی هم رد می‌شوند نظر دیگری دارند.»

طحان نظیف در نشست مطبوعاتی امروز خود درباره اینکه چرا دلایل رد صلاحیت به صورت علنی به روحانی داده نمی‌شود یا مهر «محرمانگی» برداشته نمی‌شود گفت: «دلایل رد صلاحیت به افراد اعلام می‌شود و انتشار عمومی آن نیاز به مجوز و مصوبه مجلس دارد.»

سخنگوی شورای نگهبان تاکید کرد که «تایید صلاحیت خبرگان بر عهده فقهای شورای نگهبان است. اطلاع رسانی به صورت مکتوب بوده و موارد دیگر هم بوده که به ایشان اعلام شده و آن مواردی که اعلام شد، دقیق نبوده است.»

هفته گذشته و در پی اعلام دلایل ردصلاحیت حسن روحانی از سوی شورای نگهبان به او، روحانی از انتشار پاسخ خود به نامه شورای نگهبان برای ردصلاحیت در انتخابات ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری «در آینده‌ای نزدیک» خبر داد.

به گفته حسن روحانی، موارد رد صلاحیت «ادعای اهانت به قوه قضائیه و شورای نگهبان» و «عدم ایستادگی در برابر غرب» و «اشکال در اجرای برجام و…» است.

بهمن ماه سال ۱۴۰۲ رئیس‌جمهوری پیشین جمهوری اسلامی پس از رد صلاحیت برای نامزدی مجلس خبرگان رهبری، در بیانیه‌ای خواستار اعلام دلایل آن شده بود.

او با این پرسش که «چرا دلایل رد صلاحیت» اعلام نمی‌شود، شورای نگهبان را به «تقویت جریان مأیوس‌سازی» از شرکت در انتخابات متهم کرده بود.

روحانی همچنین در نامه‌های متوالی خواستار ارائه مکتوب دلایل و مستندات رد صلاحیت خود در انتخابات ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری شده بود.

بنا به گزارش سایت روحانی، او درخواست کرد که مستندات ادعاهای مندرج در این ۵ عنوان «به طور کامل، بدون تقطیع و تلخیص» ارائه شود.

کامبیز نوروزی، حقوقدان، در واکنش به نامه‌های سریالی و بی پاسخ روحانی گفته بود که «وقتی حسن روحانی یا هر نامزد دیگری تقاضا می‌کند شورای نگهبان دلایل عدم احراز صلاحیت او را اعلام کند، شورای نگهبان نمی‌تواند به بهانه‌هایی، چون حفظ حریم خصوصی و... استناد کرده و دلیل عدم احراز فرد را اعلام نکند.»

در جریان انتخابات سال ۱۴۰۲، حسن روحانی که هشت سال سمت ریاست جمهوری در جمهوری اسلامی را برعهده داشت و پیش از آن نیز دو دهه دبیری شورای عالی امنیت ملی، بالاترین نهاد امنیتی حکومت ایران را در کارنامه داشت، به تصمیم شورای نگهبان برای کاندیداتوری در انتخابات مجلس خبرگان، رد صلاحیت شد.

بسیاری از مقامات ارشد و روسای دولت در جمهوری اسلامی، از جمله اکبر هاشمی رفسنجانی، محمد خاتمی و محمود احمدی‌نژاد هم پس از حضور در رده‌های عالی نظام، دیگر در میان بازیگران اصلی صحنه سیاست حکومت قرار نگرفتند و در دوره‌های مختلف «ردصلاحیت» شدند.