یکروز بعد از قرائت گزارش کمیسیون اصل نود در مجلس شورای اسلامی، تعدادی از نمایندگان به آن واکنش نشان داده اند. در این گزارش سران مخالف دولت در ایران به ارتباط با کشورهای غربی متهم شده بودند. نمایندگان معترض می گویند گزارش دیروز کمیسیون اصل نود بیشتر از اینکه یک گزارش تخصصی باشد، یک تحلیل محفلی از وقایع بعد از انتخابات است.
دیروز حسین فدایی از اعضای کمیسون اصل نود، گزارشی را قرائت کرد که براساس آن، در وقایع سال ۸۸، چهره هایی چون محمد خاتمی ، رییس جمهوری پیشین ایران به ارتباط با غرب و تلاش برای انقلاب مخملی در ایران متهم شدند.
تاکنون، ۲۰ نماینده مجلس به این گزارش واکنش نشان داده اند. این نمایندگان از طیف اصلاح طلب در نامه به علی لاریجانی رییس مجلس سه ایراد به این گزارش دارند:
- این گزارش بيشتر يك تحليل محفلي از حوادث و مسايل بعد از انتخابات است و خارج از وظايف كميسيون اصل ۹۰ تنظم شده است
- برخلاف آیین نامه مجلس، قرائت گزارش کمیسیون نود مجلس در دستور جلسه مجلس قرار نداشت
- هیات رییسه مجلس باید قبل از ارايه و قرائت گزارش آن را چاپ و در اختیار نمایندگان قرار دهد، که اینکار نشده بود
دیروز فاضل موسوی از دیگر نمایندگان اصلاح طلب، در نطق پیش از دستور خود، با این گزارش مخالفت کرد و حتی خواستار رفع حصر از میرحسین موسوی و مهدی کروبی شد.
این تنها اصلاح طلبان مجلس نیستند که به این گزارش واکنش نشان داده اند. علی مطهری، از اصولگرایان مجلس هم ضمن مخالفت با این گزارش می گوید «این گزارش یک طرفه و تعصب آلود بود» و «بیش از اینکه گزارش کمیسیون اصل نود باشد، گزارش شخص آقای فدایی بود.»
محمدرضا یزدان پناه، روزنامه نگار مقیم پاریس، درباره این نماینده مجلس گفت:«اقای حسین فدایی پیش از این نامش به عنوان یکی از سرداران سپاه نامش در پرونده کهریزک مطرح بود»
او افزود:«شاهد هستیم که مجلس بجای قرائت گزارش کمیته تحقیق و تفحص از وقایع بعد از انتخابات بخصوص حمله به کوی دانشگاه ، کوی سبحان و زندان کهریزک ، این گزارش کمیسیون اصل نود را قرائت کرد که حتی براساس مقررات همین مجلس هم کاری قانونی نبود.»
یک گزارش برای خوشامد ۹ دی
قرائت گزارش کمیسیون اصل نود در آستانه روز نهم دی سالگرد راهپیمایی طرفداران حکومت صورت گرفته است. بتازگی اعضای ستاد موسوم به بزرگداشت حماسه نهم دی، دیداری با رهبر جمهوری اسلامی داشتند. آیت الله خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی در این دیدار خطاب به احمد جنتی و سایر اعضای این ستاد، گفته بود «دست خدا را در ۹ دی دیده است».
بخش فارسی صدای آمریکا تلاش کرد با اعضای کمیسیون اصل نود مجلس تماس بگیرد و جویا شود که آیا انتشار این گزارش با خواست رهبر جمهوری اسلامی ایران بوده است یا خیر. هیچکدام از نمایندگانی که با آنها تماس گرفته شد، حاضر به گفتگو نشدند.
دیروز بعد از قرائت گزارش کمیسیون اصل نود، برخی نمایندگان اعتراض کردند. از جمله مصطفی کواکبیان به ایراد قانونی قرائت این گزارش اعتراض داشت که محمدرضا باهنر، اداره کننده جلسه دیروز مجلس، گفت «دیدیم در آستانه ۹ دي، حيف است که اين گزارش را نخوانيم.»
برخی معتقدند گزارش اخیر مجلس برای جلب نظر رهبر جمهوری اسلامی بوده است.
محمدرضا یزدان پناه، روزنامه نگار گفت:«این گزارش با هدف کسب رضایت آیت الله خامنه ای ، رهبر جمهوری اسلامی برای ادامه فعالیت سیاسی شان بود و می توان این گزارش را باقیات صالحات مجلس هشتم دانست.»
این روزنامه نگار همچنین با اشاره به محتوای گزارش کمیسیون اصل نود مجلس، گفت:«این گزارش شباهت فوق العاده ای داشت به کیفرخواستی که قاضی سعید مرتضوی در مقام دادستان تهران، دو سال پیش برای متهمان وقایع بعد از انقلاب صادر کرد. اگر به یادداشته باشیم مجموعه ای از دادگاه رسیدگی به جرایم فعالان سیاسی و مدنی در ایران برگزار شد که کیفر خواست آن دادگاه ها، شباهت زیادی به گزارش اخیر کمیسیون اصل نود مجلس دارد.»
در روزهای اخیر تلویزیون دولتی ایران و مقام های مسوول در جمهوری اسلامی با پخش گزارش ها و گفتگویی، قصد گرامیداشت روز نهم دی را دارند.
بعد از ماهها اعتراض به نتایج انتخابات در سال ۸۸، مقام های حکومت راهپیمایی روز نهم دیماه را در این سال تدارک دیدند.