پشت پرده بحران قطر چیست

از راست پادشاه عربستان و امیران کویت و قطر

شورای همکاری خلیج فارس ۳۶ سال پس از تاسیس با بدترین بحران میان قطر و عربستان سعودی و دیگر اعضا روبرو شده است. چنانچه همسایگان قطر روابط کامل خود با دوحه را از سر نگیرند و ممنوعیت های مسافرتی و تجاری به سرعت لغو نشود، ماهیت شورای همکاری خلیج فارس که دادن ثبات بیشتر و چتر حمایتی منطقه ای به کشورهای عضو است به نقطه پایان نزدیک می شود.

مایکل بینیون در تایمز نوشت: شورای همکاری خلیج فارس سال ۱۹۸۱ برای کاستن از وابستگی شش کشور منطقه خلیج فارس به آمریکا و بریتانیا تشکیل شد، اما به مرور زیر تسلط ریاض قرار گرفت.

مشکل عربستان سعودی و امارات و دیگر کشورهای عرب سنی در این است که امیرنشین قطر روابط نسبتا عملگرایانه ای را با ایران شیعه پیگیری کرده است.

کشورهای شورای همکاری خلیج فارس از این خشمگین هستند که قطر چند صد میلیون دلار وجه نقد در یک مبادله زندانی به شبه نظامیان ایرانی و افراطیون سنی در منطقه داده است.

ریاض می کوشد قطر را در خط دیگر کشورهای شورای همکاری خلیج فارس در مسیر انزوای ایران قرار بدهد.

قطر احتمالا با اخراج اعضای حماس، گروه های شبه نظامی فلسطینی، اخوان المسلمین و احتمالا ساکت کردن شبکه تلویزیونی الجزیره در جهت کاهش تنش گام برخواهد داشت. فشارهای عربستان سعودی در عین حال می تواند نتیجه معکوس داشته و قطر را بیش از پیش به سوی ترکیه یا ایران سوق بدهد و همچنین دیگر اعضای شورای همکاری خلیج فارس مانند کویت و عمان را ناخشنود کند.

* برگردان فارسی این مقاله تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.