بخش انگلیسی صدای آمریکا - جهان در انتظار ایالات متحده و عربستان سعودی است تا تصمیم بگیرند به حمله هفته پیش با پهپاد و موشک به دو میدان نفتی بزرگ سعودی چه واکنشی نشان دهند. اما مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، تندترین واکنش را به این حملات نشان داده، به صراحت ایران را متهم به شلیک کرده و آن را «اقدام به جنگ» توصیف کرده است.
پمپئو که پیشتر نماینده کنگره و رئیس سی آی ای بوده، تقریبا به محض دریافت گزارش حملات خود را به عنوان کسی که واکنش آمریکا را تعیین می کند تثبیت کرد. او در توئیتی نوشت: «ایران اکنون عرضه جهانی انرژی را هدف حمله ای کم سابقه قرار داده است. مدرکی دال بر این نیست که حملات شنبه از یمن انجام شده باشد.»
وزیر خارجه آمریکا در پی خروج جان بولتون، مشاور امنیت ملی پیشین، نقش از پیش مسلط خود در سیاست خارجی را محکم تر کرده است. معرفی رابرت اوبرایان به عنوان جانشین بولتون از ادامه تسلط پمپئو حکایت دارد. اوبرایان در وزارت خارجه زیر دست پمپئو کار می کرد.
پمپئو پنج شنبه در راه ترک خاورمیانه گفت: «ما در واقع خواهان راه حلی صلح آمیز هستیم و فکر می کنم آن را نشان داده ایم. آن ها پهپاد آمریکایی را سرنگون کردند، به بزرگترین حمله ای به منابع انرژی جهان دست زده اند که سال های طولانی سابقه نداشته است و ما کماکان در تلاش برای ایجاد یک ائتلاف هستیم.»
وزیر خارجه آمریکا سفر خود را «عمل به دیپلماسی» در شرایطی توصیف کرد که «وزیر خارجه ایران تهدید به جنگی تمام عیار می کند. ما این جا هستیم تا به ائتلافی برای تحقق صلح و راه حل صلح آمیز برسیم. این ماموریت من است. این به یقین آن چیزی است که پرزیدنت ترامپ از من می خواهد و امیدوارم جمهوری اسلامی ایران از همین منظر به شرایط نگاه کند. ولی در اظهارات او (ظریف) چنین چیزی دیده نمی شود».
بحران خاورمیانه نخستین آزمون عمده دیپلماتیک برای وزارت خارجه ای است که در زمان رکس تیلرسون نقشی کمرنگ در دولت پیدا کرده بود.
کارشناسان معتقدند رابطه نزدیک پمپئو با ترامپ باعث شده همتایان او در دیگر کشورها تصور کنند وزیر خارجه آمریکا حقیقتا نماینده دولت ترامپ است.