رسانهها از تلاش دوباره ارتش در میانمار (برمه سابق) برای کنترل امور خبر دادهاند. همزمان کاخ سفید اعلام کرد پرزیدنت بایدن از اتفاقات میانمار مطلع است و آمریکا خواستار آزادی بازداشت شدگان شده است.
خبرگزاری فرانسه و رویترز بامداد دوشنبه ۱۳ بهمن، در گزارشهای جداگانه خبر دادند که ارتش این کشور بعد از بازداشت آنگ سان سوچی، رهبر و شماری از چهرههای حزب حاکم در میانمار، اعلام وضعیت فوق العاده کرده و قدرت را به دست گرفته است.
بامداد دوشنبه، یک شبکه تلویزیونی میانمار که به ارتش این کشور تعلق دارد، خبر داد که یک ژنرال سابق از سوی ارتش به عنوان رئيس جمهوری جدید منصوب شده است.
واکنش آمریکا
جن ساکی سخنگوی کاخ سفید اعلام کرد که جو بایدن رئيس جمهوری آمریکا توسط جیک سالیوان مشاور امنیت ملی کاخ سفید در جریان وقایع میانمار (برمه) قرار گرفته است.
خانم ساکی در بیانیه خود گفته است که آمریکا به حمایت از بنیانهای دموکراسی در میانمار ادامه میدهد و از ارتش و همه گروهها میخواهد که به قانون بازگردند و بازداشت شدگان امروز آزاد شوند. ایالات متحده با هرگونه پیامد خارج از نتیجه انتخابات اخیر مخالف است و اگر شرایط به قبل باز نگردد، علیه افراد مسئول اقدام خواهد کرد.
تنش بعد از دومین انتخابات آزاد
تنشها بین ارتش و حزب حاکم بعد از انتخابات دو ماه پیش، در روزهای اخیر تشدید شده بود. ائتلاف ملی برای دموکراسی به رهبری آنگ سان سوچی در انتخابات هشت نوامبر توانست ۸۳ درصد آرا را کسب کند و پیروز شد اما ارتش اعلام کرد در این انتخابات تقلب شده و نتیجه آن را نپذیرفت. این دومین انتخابات آزاد در میانمار پس از پایان حکومت نظامیان در سال ۲۰۱۱ بود.
در روزهای اخیر گروه های نزدیک به ارتش در خیابانهای شهرهای بزرگ راهپیمایی برگزار کرده بودند.
کمیسیون انتخابات میانمار ادعای ارتش درباره تقلب را رد کرده بود.
از صبح دوشنبه خطوط تلفن در نایپیداو، پایتخت میانمار قطع شد. همچنین سایت نتبلاکس که وضعیت اینترنت در جهان را مانیتور میکند از قطعی اینترنت این کشور خبر داد.
کودتای دوباره؟
قانون اساسی میانمار یک چهارم کرسیهای پارلمان این کشور را به ارتش واگذار کرده است. همچنین وزرای سه کابینه کلیدی دولت آنگ سان سوچی توسط ارتش منصوب میشدند.
این دومین بار در سه دهه اخیر است که ارتش امور میانمار را در کنترل خود میگیرد. ارتش از ۱۹۹۰ تا ۲۰۱۱ اجازه به قدرت رسیدن را به مخالفان نداده بود.
میو نایونت، سخنگوی ائتلاف ملی برای دموکراسی در میانمار به خبرگزاری فرانسه گفت که با شرایطی که شاهد هستیم، «مجبوریم تصور کنیم که ارتش دست به کودتا زده است.»
آنگ سان سوچی ۷۵ ساله دختر ژنرال آنگ سان، قهرمان استقلال میانمار است که در سال ۱۹۴۸ کشته شد. خانم سوچی بعدها در انتخابات پیروز شد اما با مخالفت نظامیان، از سال ۱۹۹۰ تا ۲۰۱۰ سالها در زندان یا حصر خانگی بود. او در سال ۱۹۹۱ برنده جایزه صلح نوبل شد.
ائتلاف ملی برای دموکراسی به رهبری خانم سوچی در سال ۲۰۱۵ در انتخابات پارلمانی میانمار پیروز شد اما چون خانم سوچی با یک خارجی ازدواج کرده و از او فرزندی دارد، اجازه رسیدن به ریاست جمهوری را نداشت؛ او در سمت مشاور دولت، عملا رهبر دولت میانمار به حساب میاید.