در حالی که ارسال محمولههای حامل کمکهای بشردوستانه ایالات متحده آمریکا و دیگر کشورهای جهان به لبنان آغاز شده است، سازمان «برنامه جهانی غذا» با انتشار مطلبی در تارنمای خود در رابطه با پیامدهای انفجار اخیر بیروت، نسبت به بروز شرایط وخیم امنیت غذایی در لبنان ابراز نگرانی کرد.
سازمان «برنامه جهانی غذا» در این بیانیه با تاکید بر این که وضعیت لبنان قبل از این انفجار هم به خاطر بدترین بحران اقتصادی کشور وخیم بود، نوشت که این سازمان، به درخواست وزارت امور اجتماعی لبنان، ۵ هزار بسته غذایی - که هر کدام از آنها برای سیر کردن پنج نفر به مدت یک ماه کافی است و شامل مواد اولیه غذایی نظیر برنج، پاستا، روغن، شکر، نمک، و رب گوجه فرنگی است - را به خانوادههای آسیبدیده میرساند.
یک سخنگوی این سازمان میگوید، وارد آمدن خسارت به بندر بیروت، که یک سوم کشتیهای حامل کمکهای «برنامه جهانی غذا» در منطقه آنجا پهلو میگرفتند، چشمانداز شرایط امنیت غذایی و اقتصاد از پیش وخیم لبنان را به شدت تیرهتر میکند.
از جمله نگرانیهای اصلی این است که در نتیجه نابود شدن ۱۲۰ هزار تُن ذخیره غذایی در بندر بیروت - شامل گندم، سویا، و دیگر غلات - در انفجار اخیر، قیمت مواد غذایی به شدت افزایش خواهد یافت.
امنیت غذایی در لبنان حتی پیش از انفجار نیز مایه نگرانی جدی بود. به گفته بانک جهانی، در لبنان یک میلیون نفر زیر خط فقر زندگی میکنند و ۴۵ درصد جمعیت لبنان فقیر در آستانه ورود به این طبقه - یعنی زیر خط فقر - هستند.
در این بیانیه آمده است که برنامه جهانی غذا به کمک به ۱۰۷ هزار لبنانی از طریق ارائه کارتهای الکترونیکی - کارتهای خرید حاوی پول برای خرید غذا - و از طریق برنامه دولتی «هدف قرار دادن فقر» ادامه میدهد.
آخرین نظرسنجی برنامه جهانی غذا در مورد اثرات بحران اقتصادی لبنان و اقدامات مرتبط برای مهار شیوع ویروس کوید-۱۹ بر امنیت غذایی و معیشت نشان می دهد که غذا منبع نگرانی عمده لبنانیها است و ۵۰ درصد آنها پاسخ دادهاند که طی یک ماه گذشته از بابت احتمال نداشتن غذای کافی نگران بودهاند.
۸۵ درصد نیاز غذایی لبنان وابسته به واردات غذا است و این در حالی است که طی شش ماه منتهی به ماه آوریل، واردات غذا به لبنان کاهش جدی داشت و به همین دلیل قیمت مواد غذایی پایه طی ماه های اخیر دو برابر افزایش یافت.
بیم آن میرود که در انفجار سه شنبه گذشته حدود ۳۰۰ هزار نفر خانههای خود را از دست داده باشند و حالا بحران غذایی هم با بحران سلامت همراه شده است. بیمارستانهای لبنان، که از پیش به خاطر بار سنگین موارد کووید-۱۹ با مشکل مواجه بودند، حالا مجبورند که از پذیرش مردم خودداری کنند.
«برنامه جهانی غذا»، در حالی که نیازهای امنیت غذایی را بررسی میکند، به دنبال تسهیل پشتیبانی پزشکی تا جای ممکن است. روزپنجشنبه یک پرواز به بیروت - که حامل ۸.۵ تن لوازم جراحی و پزشکی اهدایی وزارت خارجه ایتالیا بود - از ایستگاه واکنش انسانی سازمان ملل تحت اداره «برنامه جهانی غذا» در بریندیزی عازم لبنان شد.
برنامه جهانی غذا، شرکایش، اهداکنندگان کمکها، از جمله دولت ایالات متحده آمریکا، و دولت لبنان به فوریت و از طریق بهبود و افزایش کمکهای اجتماعی به فقرا که شامل اقدامات کمکی اضطراری میشود، در جستجوی مراقبت از ضعیفترین اقشار هستند.
«برنامه جهانی غذا» با همکاری چندین نهاد کمکهای بشردوستانه برای کمک غذایی فوری به ۵۰هزار خانواده آسیبپذیر لبنانی - تا حدود ۲۵۰ هزار نفر که از بحرانهای اقتصادی و کووید-۱۹ آسیب دیدهاند - برنامهریزی میکند. برنامه جهانی غذا همچنین مشغول پخش سهمیه غذایی برای ۱۳ هزار خانواده دارای کودک است که در برنامه غذای مدارس این سازمان شرکت داشتند.
انتظار افزایش قیمت مواد غذایی در لبنان در زمانی است که نرخ بیکاری افزایش یافته و حقوقهای بسیاری از خانوادهها که برای رفع نیازها با مشکل مواجه هستند، کاهش یافته است.