نهاد بین‌المللی روزنامه‌نگاران: چین از همه‌گیری کرونا برای تقویت وجهه خود در رسانه‌ها «سوءاستفاده» می‌کند

نمایی از شهر ووهان چین. گفته می‌شود همه‌گیری کرونا از این شهر آغاز شده است. (آرشیو)

«فدراسیون بین المللی روزنامه‌نگاران» با انتشار گزارشی جدید می‌گوید که چین از همه‌گیری کووید-۱۹ برای تقویت وجهه خود در رسانه‌های جهان استفاده کرده است.

این گزارش می گوید بررسی های اتحادیه های صنفی مرتبط با این فدراسیون نشان می دهد، در بیش از نیمی از تمامی کشورها گفته شده است که پوشش موضوعات مرتبط با چین در رسانه های سراسری آنها از زمان شیوع ویروس کرونا، بیشتر مثبت بوده است.

به نوشته فدراسیون بین المللی روزنامه نگاران، به نظر می رسد که پکن، رویکرد مداخله‌جویانه‌تری را در رسانه های جهان در پیش گرفته است، به طوری که تقریبا از هر پنج کشور، در یک کشور گفته شده است که سفارت چین و یا سفیر چین به طور مرتب درباره پوشش رسانه ای چین، نظر داده است.

با آن که در گزارش فدراسیون بین المللی نام کیانوش جهانپور، سخنگوی سابق وزارت بهداشت ایران، نیامده است، اما ماجرای جدال توئیتری سفیر چین در تهران با آقای جهانپور، شاید یکی از مصادیق این گزارش باشد. آقای جهانپور پس از آن جدال توئیتری با سفیر چین، عمدتا مورد انتقاد چهره های موسوم به اصولگرا قرار گرفت و سپس از مقام سخنگویی وزارت بهداشت ایران برکنار شد.

آقای جهانپور ادعاهای چین در مورد آمار کرونا را «یک شوخی تلخ» توصیف کرده بود. در واکنش، چانگ هوا، سفیر چین در تهران، به سخنگوی وزارت بهداشت ایران گفت اخبار روزانه وزارت بهداشت چین را با «دقت» بخواند و به «حقایق و تلاش‌های» چین احترام بگذارد.

گزارش فدراسیون بین المللی روزنامه نگاران همچنین می گوید در بیش از ۸۰ درصد کشورها درباره اخبار گمراه کننده در رسانه هایشان ابراز نگرانی شده است. با اینکه چین در یک سوم موارد به عنوان مسئول افزایش انتشار اخبار گمراه کننده نام برده شده است، در ۵۸ درصد کشورها این اطمینان وجود نداشته است که منشاء اخبار گمراه کننده از کجا بوده است.

بخشی از گزارش فدراسیون بین المللی می گوید زمانی که شیوع ویروس کرونا گسترش یافت، پکن از ساختار رسانه ای خود برای جا انداختن روایت های مثبت درباره چین در رسانه های ملی کشورهای دیگر استفاده کرد و همچنین از روش های جدیدی برای انتشار اخبار گمراه کننده بهره برد.

این گزارش می گوید هم زمان، پکن از ویزای خبرنگاری به عنوان اسلحه ای استفاده کرده است که روزنامه نگاران خارجی را بیرون از چین نگه دارد.