آژانس بینالمللی انرژی اتمی میگوید به نظر میرسد کره شمالی یک رآکتور هستهای خود را که گمان میرود از آن برای تولید پلوتونیوم بمب هستهای استفاده کرده بود، بار دیگر به کار انداخته است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارش سالانه برنامه اتمی کره شمالی، تلاشهای این کشور برای گسترش زرادخانه هستهای را تشریح کرد. تاریخ انتشار گزارش آژانس، جمعه بوده است.
از سال ۲۰۱۸ که کره شمالی برنامه تسلیحات هستهای خود را به حال تعلیق درآورد، نخستین بار است که در این رآکتور ۵ مگاواتی که قادر است پلوتونیوم در سطح بمب هستهای تولید کند، نشانههای عملیاتی شدن مشاهده میشود.
آژانس در گزارش خود میگوید که از اواخر تیر ۱۴۰۰ (ژوئیه ۲۰۲۱)، علائمی از جمله تخلیه آب سردکننده، که حاکی از فعالیت رآکتور است، ظاهر شد. این رآکتور در مجتمع هستهای یونگ بیون قرار دارد که قلب برنامه هستهای کره شمالی به شمار میرود.
جنی تاون، رئیس پروژه ۳۸ نورث که در آمریکا قرار دارد، به خبرگزاری رویترز گفت تصاویر ماهوارههای تجاری خروج آب را نشان میدهد؛ که میتوان نتیجهگیری کرد رآکتور بار دیگر فعال شده است. وی گفت معلوم نیست چرا پیش از این رآکتور فعال نبوده است، اما طی سال گذشته، کار روی مخزن برای تامین آب لازم برای رآکتور ادامه داشته است.
رویترز مینویسد آژانس بینالمللی انرژی اتمی از هنگامی در سال ۲۰۰۹ دولت کره شمالی بازرسهای آن را بیرون کرد، به تأسیسات اتمی این کشور دسترسی ندارد. کره شمالی از آن پس به برنامه تسلیحات اتمی خود ادامه داد و آخرین انفجار آزمایشی بمب هستهای خود را در سال ۱۳۹۶ (۲۰۱۷) انجام داد.
آژانس حالا برنامه هستهای کره شمالی را از راه دور، از جمله با استفاده از تصویرهای ماهوارهای، رصد میکند.