راه‌اندازی «سوپر لیگ»؛ انقلاب یا کودتا در فوتبال اروپا

راه‌اندازی مسابقات جدید «سوپر لیگ»

در حالی که دوازده باشگاه بزرگ فوتبال در اروپا از راه‌اندازی مسابقات جدیدی با عنوان «سوپر لیگ» خبر داده‌اند، بسیاری از کارشناسان این اقدام را به منزله اعلان جنگ به اتحادیه فوتبال اروپا، موسوم به «یوفا»، می‌دانند.

به گزارش خبرگزاری رویترز، این لیگ جدید که احتمالا باشگاه‌های اروپایی بیشتری نیز به آن ملحق خواهند شد، به منظور ارتباط مستقیم با حامیان مالی و کسب درآمدهای بیشتر ایجاد می‌شود.

به این‌ ترتیب سوپر لیگ، رقیب مسابقات «لیگ قهرمانان اروپا» خواهد بود که به صورت سالانه توسط یوفا برگزار می‌شود.

اعلام خبر تأسیس سوپر لیگ، بازتاب گسترده‌ای در رسانه‌های جهان داشت و با انتقاد‌ات فراوانی، حتی از طرف رهبران سیاسی کشورهای اروپایی از جمله امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه، و بوریس جانسون، نخست وزیر بریتانیا، همراه شد.

مسابقات جدید «سوپر لیگ»

تیم‌های انگلیسی منچستریونایتد، منچسترسیتی، لیورپول، آرسنال، تاتنهام، و چلسی، به همراه یوونتوس، اینترمیلان، و آ‌ث میلان از ایتالیا، و تیم‌های اسپانیایی رئال مادرید، بارسلونا، و اتلتیکو مادرید، اعضای سوپرلیگ هستند.

در فرمول ارائه شده توسط این باشگاه‌ها، اعضای اصلی سوپر لیگ، پانزده تیم بزرگ اروپایی هستند، و پنج سهمیه چرخشی سالانه نیز برای باشگاه‌های علاقمند وجود دارد تا مسابقات با شرکت بیست تیم برگزار شود.

تا لحظه نگارش این مطلب، باشگاه‌های بزرگ آلمانی و فرانسوی به دعوت سوپر لیگ برای حضور در این رقابت‌ها پاسخ مثبت نداده‌اند.

فلورنتینو پرس، رئیس باشگاه رئال مادرید که از طراحان اصلی این ایده جنجالی محسوب می‌شود، در مقام نخستین رئیس سوپر لیگ فعالیت خواهد کرد.

فلورنتینو پرس

او با اشاره به محبوبیت فوتبال به عنوان تنها ورزش جهانی با بیش از چهار میلیارد طرفدار، راه‌اندازی این‌ لیگ را تلاشی برای ارتقای جایگاه واقعی فوتبال، و جلب رضایت هواداران توصیف کرد.

به گزارش رویترز، در فاز نخست حدود ۳.۵ میلیارد یورو در اختیار این دوازده باشگاه قرار می‌گیرد تا خرج زیرساخت‌ها، و جبران ضررهای اقتصادی ناشی از همه‌گیری ویروس کرونا شود.

اتحادیه فوتبال اروپا ضمن انتقاد شدید از این اقدام، اعلام کرد که با تمام قوا در مقابل سوپر لیگ خواهد ایستاد، و از کلیه راهکارهای قانونی برای تنبیه این باشگاه‌ها استفاده می‌کند.

فدراسیون‌های فوتبال انگلیس، اسپانیا، و ایتالیا نیز به تصمیم باشگاه‌های کشورهای خود برای شرکت در سوپر لیگ اعتراض کردند.

به گفته مسئولان یوفا و روسای فدراسیون‌های فوتبال کشورهای فوق، سوپرلیگ موجب اخلال در گردش مالی، تضعیف تیم‌های کوچک، و نابودی فوتبال اروپا خواهد شد.

محرومیت این‌ باشگاه‌ها از شرکت در مسابقات داخلی، محرومیت بازیکنان این تیم‌ها از همراهی تیم‌های ملی کشورهای خود در مسابقاتی که توسط یوفا اداره می‌شود، و قطع همکاری با اسپانسرهای مالی سوپر لیگ، از جمله اقداماتی تنبیهی است که توسط یوفا بررسی می‌شود.

مسابقات جدید «سوپر لیگ»

فدراسیون جهانی فوتبال یا فیفا نیز از راه‌اندازی سوپر لیگ انتقاده کرده است، ولی مشخص نیست در این زمینه اقدام عملی خاصی انجام دهد.

به گفته برخی کارشناسان، با توجه به این که این باشگاه‌ها مدتها است درباره ایده راه‌اندازی چنین لیگی تحقیق کرده‌اند، احتمال دارد از نظر قانونی تنبیه یا مجازات خاصی متوجه آنها نباشد.

با این حال بسیاری از بازیکنان، مربیان، باشگاههای اروپایی، و حتی طرفداران فوتبال از برگزاری چنین لیگی که فقط در انحصار تیم‌های ثروتمند اروپایی است، انتقاد کردند.

در ساعت گذشته، جمله «فوتبال را فقرا ایجاد کردند و توسط ثروتمندان دزدیده شد» بارها در شبکه‌های اجتماعی به اشتراک گذشته شد.