یک فضاپیمای کوچک سازمان ملی هوانوردی و فضایی آمریکا، «ناسا»، در مأموریتی نامتعارف از سطح سیارک «بنو» نمونهبرداری کرد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، کاوشگر بدون سرنشین «اوسایرس-رکس» (به انگلیسی: OSIRIS-REx) که ساخت شرکت «لاکهید مارتین» است، سه شنبه به این سیارک نزدیک شد، و با استفاده از یک بازوی رباتیک مخصوص، از سطح آن نمونهبرداری کرد.
این بازوی رباتیک ۳.۳۵ متری، به سمت تودهای از شن و ماسه در نزدیکی قطب شمال سیارک بنو امتداد یافت و در مدت کوتاهی، نمونههایی از سنگهای این منطقه را جمعآوری کرد.
این نخستین باری است که سازمان ملی هوانوردی و فضایی آمریکا از سطح این سیارک در کهکشان نمونهبرداری میکند.
استل چرچ، از مدیران عملیاتی لاکهید مارتین، با تأیید نمونهبرداری موفق از سطح این سیارک گفت که کاوشگر پس از جمعآوری سنگها، از سطح این سیارک دور شده است.
اوسایریس-رکس در طول هفته تصاویر نمونههای جمعآوری شده را برای بررسی بیشتر به زمین میفرستد تا دانشمندان از کافی بودن میزان این مواد اطمینان حاصل کنند.
در صورت عدم رضایت پژوهشگران، این کاوشگر بار دیگر به سطح سیارک بنو فرستاده میشود. اما در صورت تأیید نمونهها، اوسایرس-رکس همراه با این سنگها برای بازگشت به زمین در سال ۲۰۲۳ آماده میشود.
آمریکا، و ژاپن تنها کشورهایی هستند که در چنین عملیات فضایی، از سطح یک سیارک نمونهبرداری کردهاند.
سیارک بنو با ۵۰۰ متر عرض، به شکل بلوط است، و بیش از ۱۰۰ میلیون مایل از زمین فاصله دارد.
به عقیده دانشمندان، این سیارک در اوایل پیدایش منظومه شمسی شکل گرفته است و بررسی نمونههای آن، میتواند به کشف آگاهیهای ارزشمندی درباره ریشه حیات در کره زمین، یا مواد شیمیایی تشکیلدهنده خورشید و سیارات دیگر منجر شود.
با توجه به فاصله نسبتأ زیاد بنو از زمین، موفقیت این عملیات نامتعارف بازتاب زیادی در رسانههای خبری داشت و دانشمندان قابلیت و کارایی این کاوشگر را، که به اندازه یک خودروی مینیون است، تحسین کردند.
بازوی رباتیک کاوشگر، که به شکل یک سردوش بزرگ است، به گونهای طراحی شده که با تزریق گاز فشرده به سطح سیارک، نمونهها را جمعآوری میکند.
فضاپیمای اوسایریس-رکس در سال ۲۰۱۶ از مرکز فضایی کندی به فضا پرتاب شد و حدود ۲ سال است که برای انجام این مأموریت در مسیر سیارک بنو حرکت میکند.