خانواده قربانیان پرواز اوکراینی انجمنی را برای پیگیری این پرونده و اجرای عدالت تشکیل دادند

سوگواری برای قربانیان فاجعه ساقط کردن هواپیمای اوکراینی با موشک‌های سپاه پاسداران. (آرشیو)

خانواده قربانیان پرواز اوکراینی که در ایران هدف موشک سپاه پاسداران قرار گرفت، از تشکیل یک انجمن برای پیگری پرونده این پرواز و راه اندازی وب‌سایت این انجمن خبر دادند.

شماری از خانواده قربانیان، روز سه شنبه ۲۷ خرداد، در کنفرانسی خبری که به صورت آنلاین برگزار شد، گفتند که دیگران نیز با مراجعه به این وب‌سایت می توانند به صورت داوطلبانه کمک کنند.

آنها اهداف این انجمن را «زنده نگه داشتن یاد قربانیان»، «حمایت از خانواده قربانیان»، و «مطالبه عدالت» برشمردند.

در این کنفرانس خبری، خانواده قربانیان گفتند که حکومت ایران با کشورهای دیگر همکاری نمی کند و پاسخ سوالات مهم درباره چگونگی هدف قرار دادن این هواپیما و حوادث پیش و از پس آن رویداد را نمی‌دهد. آنها تاکید کردند که باید از طریق دیوان بین‌المللی دادگستری ایران را برای پاسخگویی تحت فشار قرار داد.

حامد اسماعیلیون، همسر و پدر یکی از قربانیان پرواز اوکراینی، گفت که پرداخت غرامت مهم است، اما خانواده ها در کانادا انتظار ندارند که حکومت ایران بابت کاری که با خانواده آنها کرده، صرفا پول دهد. او گفت که برای آنها در کانادا، اجرای عدالت از همه مهم‌تر است. او تاکید کرد که خانواده‌ها همچنین می‌خواهند نام آمران و عاملان هدف قرار دادن هواپیمای اوکراینی را بدانند.

آقای اسماعیلیون با ابراز تردید نسبت به ادعای ایران مبنی بر هدف قرار دادن هواپیما به خاطر خطای انسانی، گفت که ایران باید این موضوع را ثابت کند. او همچنین این پرسش را مطرح کرد که اگر سطح تنش در منطقه بسیار بالا بوده، چرا آسمان ایران را به روی پروازهای تجاری و مسافربری نبستند؟

آقای اسماعیلیون همچنین بر عدم تحویل وسایل و اشياء متعلق به قربانیان به خانواده‌هایشان تاکید کرد و گفت که مقامات رژیم ایران حتی از تحویل گذرنامه‌های کانادایی قربانیان نیز خودداری کرده‌اند. وی همچنین با اشاره به ناپدید شدن حلقه‌های ازدواج، وسایل شخصی، چمدان‌ها و سایر متعلقات مسافران آن پرواز پس از سقوط، و نیز اقدام حکومت در پاکسازی سریع محل سقوط هواپیما، این را مصداق «غارت اموال» توسط حکومت دانست.

حامد اسماعیلیون ایران را به دادن اطلاعات غلط متهم کرد و گفت: «فقط کافی است به سایت‌های ایرانی نگاه کنید.» او گفت که سایت‌های ایرانی «در یک کارزار پیچیده پروپاگاندا برای خسته کردن خانواده قربانیان برای پیگیری این پرونده دست دارند.»

وی گفت به زودی با وزیر خارجه کانادا دیدار می کند و امیدوار است که اخبار جدیدی دریافت کند. آقای اسماعیلیون خواستار آن شد که خانواده قربانیان به عنوان ناظر در تحقیقات حضور داشته باشند.

جواد سلیمانی، همسر یکی دیگر از قربانیان، نیز از اذیت و آزار مستمر خانواده‌های قربانیان پرواز هواپیمای اوکراینی خبر داد و گفت که در آینده نزدیک گزارش آن را در اختیار رسانه ها و احتمالا عفو بین الملل قرار می‌دهد. جواد سلیمانی گفت، زمانی که به ایران رفته بود و از اقدام مقامات در هدف قرار دادن هواپیما انتقاد می کرد، توسط وزارت اطلاعات احضار شد و از او خواسته شد درباره رفتارش توضیح دهد. او همچنین گفت که از سوی مقامات اداره هوانوردی ایران با خانواده قربانیان تماس گرفته شده و از آنها خواسته شده است از انتقاد از اقدامات ایران درباره پرواز اوکراینی خودداری کنند.

آقای سلیمانی تاکید کرد که خانواده‌های عزیز از دست داده نمی‌توانند در برابر این جنایت و قتل عزیزانشان توسط رژیم ایران سکوت اختیار کنند.

پرواز ۷۵۲ هواپیمایی بین المللی اوکراین، که در تاریخ هشتم ژانویه ۲۰۲۰ با ۱۷۶ سرنشین از تهران راهی کی‌یف پایخت اوکراین بود، دقایقی پس از آغاز مسیر خود بر اثر حمله موشکی سپاه پاسداران در حوالی شهر جدید پرند استان تهران سقوط کرد و همه سرنشینان آن، که عمدتا ایرانی بودند، کشته شدند.