سازمان گزارشگران بدون مرز با تسلیم شکایتی به دادستان فدرال آلمان، از آن نهاد خواسته است که نگذارد غلامرضا منصوری، قاضی دستگاه قضایی جمهوری اسلامی که در اروپا به سر میبرد از چنگ عدالت فرار کند.
رضا معینی، مسئول بخش ایران و افغانستان سازمان گزارشگران بدون مرز، روز جمعه ۲۳ خرداد به صدای آمریکا گفت، این شکایت در رابطه با سرکوب، بازداشت، و زندانی کردن نزدیک به ۲۰ روزنامهنگار در ماههای بهمن و اسفند سال ۱۳۹۱ است که به صورت خودسرانه بازداشت شدند، تحت فشار قرار گرفتند، و به سلولهای انفرای منتقل شدند.
آقای معینی به صدای آمریکا گفت، طبیعی است وقتی اقدامی علیه حقوق بشر صورت میگیرد و گروهی از روزنامهنگاران مورد آزار و اذیت قرار میگیرند، وظیفه سازمان گزارشگران بدون مرز است که نسبت به عاملان این خشونتها شکایتی را تنظیم کند و این در اساسنامه سازمان مندرج شده است.
این نخستین بار نیست که سازمان گزارشگران بدون مرز دست به کار شده است و از ناقضان حقوق بشر شکایت میکند. بر اساس اطلاعات موجود، در طی ۲۵ سال گذشته در بسیاری از موارد اعمال فشار، زندانهای خودسرانه، شکنجه و یا حتی در پروندههای قتل، سازمان گزارشگران بدون مرز شاکی خصوصی بوده است.
به گفته آقای معینی از جمله این پرونده میتوان به قتل رضا مظلومان روزنامهنگار ایرانی که اوایل خرداد سال ۱۳۷۵ در پاریس به قتل رسیده است و ادعای شکایت این سازمان در پرونده قتلهای زنجیرهای در کمیسیون حقوق بشر و سپس شورای حقوق بشر سازمان ملل اشاره کرد. همچنین از آنجا که برخی روزنامهنگاران ایرانی نیز در میان اعدامشدگان دهه شصت بودند، میتوان به شکایت از حمید نوری، دادیار سابق دستگاه قضایی جمهوری اسلامی در رابطه با پرونده اعدامهای سال ۱۳۶۷، نیز اشاره کرد.
رضا معینی در گفتگوی خود با صدای آمریکا، ضمن ابراز امیدواری نسبت به عملکرد دستگاه قضایی مستقل آلمان گفت، که در حال حاضر دادخواست شکایت از قاضی غلامرضا منصوری ثبت شده است؛ این یعنی دادخواست سازمان گزارشگران بدون مرز پذیرفته شده و نخستین مراحل تحقیق و بررسی در این رابطه آغاز شده است.
به گزارش صدای آمریکا تنها ساعاتی پس از اعلام نام غلامرضا منصوری، قاضی اجرائیات شهرستان لواسانات، در دادگاه رسیدگی به اتهامات معاون اجرایی سابق قوه قضائیه، به عنوان متهم فراری، تعدادی از روزنامهنگاران در ایران، از جمله اکبر منتجبی و پوریا عالمی، یادآوری کردند که این قاضی که مدتی بازپرس یکی از شعبههای دادگاه فرهنگ و رسانه و سرپرست این دادسرا بود، در اواخر دهه ۸۰ و اوایل دهه ۹۰ خورشیدی مسئول برخورد با تعدادی از رسانهها و روزنامه نگاران بود است.
از سوی دیگر در این بین، تلویزیون «جم تی وی» نیز با انتشار متنی اعلام کرد که قاضی منصوری برای بسته شدن این شبکه همه خانواده سعید کریمیان، مدیر شبکه، را به گروگان گرفت. همچنین شبکه جم نوشته است که تحت فشار قراردادن خانوادههای پرسنل این رسانه در ایران ادامه یافت و در نهایت به ترور سعید کریمیان در سال ۹۶ منتهی شد.
همچنین ببینید: فساد نهادینه در ارکان حکومت ایران؛ قاضی صادرکننده حکم بازداشت فلهای روزنامهنگاران با ۵۰۰ هزار یورو رشوه متواری شدآقای معینی، مسئول بخش ایران و افغانستان سازمان گزارشگران بدون مرز، با اشاره به این که در حال حاضر اخبار و شایعات زیادی با این مضمون که غلامرضا منصوری در آلمان نیست و در رومانی دستگیر شده یا در اسپانیا است منتشر میشود، به صدای آمریکا گفت: «آن چه که به ما مربوط است این است که ما خواهان حکم بازداشت بین المللی، در چهارچوب قوانین بین المللی هستیم.»
به گفته آقای معینی، بنا بر قوانین بینالمللی اگر در آلمان برای اتهاماتی که از مصادیق جنایت علیه بشریت است حکم بازداشتی صادر شود، این حکم در سراسر اروپا قابل اجرا خواهد بود. وی افزود: «برخی از کشورهای اروپایی را نسبت به این شکایت مطلع کردهایم و در بخش دیگر هم این آمادگی را داریم که این شکایت را انجام دهیم.»
ایالات متحده بارها فساد مالی نهادینه و غارت داراییهای خدادادی ایران توسط وابستگان رژیم حاکم بر این کشور را محکوم کرده و آنها را از جمله عوامل اصلی مشکلات اقتصادی و مالی ایران دانسته است. از جمله چندی پیش مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، در چند توئیت درباره مقامهای جمهوری اسلامی گفته بود که آنها به جای کمک به مردم درگیر فساد شدهاند.