پس از گذشت چند ماه از قتل فجیع «رومینا اشرفی» با داس به دست پدرش، مادر این نوجوان ۱۴ساله از صدور تنها ۹ سال زندان برای همسرش خبر داد.
رعنا دشتی، مادر رومینا اشرفی روز جمعه ۷ شهریورماه اعلام کرد که رای دادگاه برای همسرش تنها ۹ سال و برای بهمن خاوری، پسری که رومینا با او فرار کرده بود، نیز دوسال حبس اعلام شده است. سعید نقدی وکیل دادگستری در توئیتر خود عکسی این حکم را منتشر کرده که روایت خانم دشتی را تایید میکند.
رومینا اشرفی قصد ازدواج با مرد مورد علاقهاش را داشت اما پس از مخالفت خانواده از خانه فرار کرد؛ سپس توسط نیروی انتظامی و دستگاه قضایی به خانواده تحویل داده شد و در اول خرداد ماه توسط پدرش با داس به شکلی فجیع به قتل رسید.
مرگ او بازتابهای زیادی در ایران و خارج به همراه داشت و از همان ابتدا پیش بینی میشد این جنایت مطابق قوانین جمهوری اسلامی و در قوه قضاییه با صدور حکمی سبک برای قاتل همراه خواهد شد.
همچنین ببینید: مایک پمپئو: اجازه نمیدهیم ایران «دلال اسلحه برای مادوروها و اسدهای جهان» شود
مایک پمپئو وزیر خارجه ایران، ۱۱ تیرماه با اشاره به قتلهای ناموسی در ایران از رومینا اشرفی نام برد و گفت: «من میخواهم به سه قتل ناموسی بیرحمانه که در ایران روی داد اشاره کنم. رومینا اشرفی ۱۴ ساله، فاطمه فرحی ۱۹ ساله، و ریحانه عامری ۲۲ ساله که خویشاوندانشان سر دو نفرشان را بریدند و نفر سوم را با میله آهنی آن قدر کتک زدند که جان سپرد. رهبران فاسد ایران برای مدت ۴۰ سال آدمکشی را تایید کردند، کرامت انسانی زنان را زیر پا گذاشتند،و به درخواستها برای عدالت بیاعتنایی کردند. آنها چه زمانی این حملات شرمآور نسبت به کرامت انسانی را به پایان خواهند رساند؟ »
پس از انتشار این خبر که مورد تایید مقامات ایران نیز قرار گرفت، یونیسف نیز با انتشار بیانیهای قتل رومینا اشرفی دختر ۱۴ ساله ایرانی به دست پدرش را «تراژیک» و «عمیقا ناراحتکننده» توصیف کرد و خواستار حفاظت از دختران و پسران ایرانی در برابر همه اشکال خشونت شد.
روز جمعه ۷ شهریور، خانم دشتی، مادر رومینا اشرفی با تاکید بر این که به این رای اعتراض می کند و خواهان تجدیدنظر در دیوان عالی کشور است، افزود: در همین مدت کوتاه بارها خانواده همسرم، من و فرزند خردسالم را تهدید کرده اند و با وجود آن که صلاحیت لازم را ندارند؛ قصد گرفتن کودک خردسالم را دارند.
حکم پدر #رومینا_اشرفی صادر شد
— سعید نقدی (@Saeednaghdii) August 28, 2020
۹ سال حبس وپرداخت دیه برای پدر رومینا اشراقی و ۲ سال حبس از باب تشویش اذهان عمومی و ۹۹ ضربه شلاق بخاطر اعمال منافی عفت عمومی برای بهمن خاوری صادر شد
همچنین بهمن خاوری از اتهامات ادم ربایی و معاونت در قتل تبرئه گردید. pic.twitter.com/uk5TPt59XB
صدور این احکام واکنشهای بسیاری را از سوی کاربران شبکه های اجتماعی به همراه داشت و با ارائه مثالهایی از سایر احکام صادر شده «عدالت» دستگاه قضایی جمهوری اسلامی را زیر سوال بردند. برخی از کاربران این حکم را با احکام اعدام که برای معترضان آبان صادر شد یا احکام مربوط به معترضان به سرنگونی هواپیمای مسافربری مقایسه کردهاند.
پدری با داس گردن دخترش(رومینا اشرفی) را برید و به ۹ سال حبس محکوم شد .
— رضا خسروآبادی (@Rezakhosroa) August 28, 2020
کسانی که به گران شدن بنزین در #آبان98 اعتراض کردند و کسانی که خواستار محاکمه عوامل سقوط #هواپیما_اوکراینی بودند ، محکوم به اعدام شدند . pic.twitter.com/lsIvxv7zVs
یکی از کاربران به تفاوت احکام جزایی ایران در قبال مردان و زنان یادآور شده و نوشت اگر به طور مثال مادر رومینا مرتکب این قتل شده بود به قصاص محکوم می شد.
مثلاً اگه مادر رومینا اشرفی اون میکشت ،حکمش قصاص بود ولی چون پدرش کشتتش حکمش فقط ۹سال زندانه!!!
— شمیم خاتون💕🖤 (@shamimkhatoon_) August 28, 2020
تازه برادر رومینا رو هم خانواده ی شوهرش میتونن از مادرش بگیرن...
و به طور مثال اگه جد پدریش تصمیم بگیره برادره رو هم بکشه، باز قصاص نداره :)))#تف_بندازید_به_این_قوانین_بلکه_مطهر_بشه
کاربری دیگر درباره فساد و ناکارآمدی دستگاه قضایی جمهوری اسلامی اینگونه نوشت: با یک دستگاه قضایی فاسد و ناکارآمدی روبهرو هستیم که یک معلم ادبیات و زبان کُردی تنها به جرم آموزش زبان مادری به کودکان به ۱۰ سال حکم ظالمانه و غیرانسانی محکوم میشود، ولی کمی آنطرف، شخص قاتلِ زنکش تنها به ۹ سال حبس محکوم میشود.
با یک دستگاه قضایی فاسد و ناکارآمدی روبهرو هستیم که یک معلم ادبیات و زبان کُردی تنها به جرم آموزش زبان مادری به کودکان به ۱۰ سال حکم ظالمانه و غیرانسانی محکوم میشود، ولی کمی آنطرف، شخص قاتلِ #زنکش تنها به ۹ سال حبس محکوم میشود. #رومینا_اشرفی#زهرا_محمدی pic.twitter.com/jcpbfD8qrF
— Shahram Mouselchi (@Sh_Mouselchi) August 28, 2020
در ایران هنوز لایحهای برای حمایت از کودکان و نوجوانان به تصویب نهایی نرسیده است.
بلاتکلیفی این لایحه، تنها موردی نیست که نشان از فقدان قوانین حمایتی از زنان و کودکان در ایران دارد. بر اساس قوانین مجازات در جمهوری اسلامی اگر پدری فرزندش را به قتل رساند، قصاص نمیشود، اما جنبه عمومی جرم که ۳ تا ۱۰ سال حبس تعزیری است، مورد اجرا قرار می گیرد.
قوانین مردسالارانه و موضوع قتل های ناموسی در ایران نیز از دیگر موضوعاتی است که با قتل رومینا بار دیگر مورد توجه قرار گرفته است. قتلهایی که آمارهای رسمی آن از سوی مقامات اعلام نمیشود و تنها پلیس در طبقهبندی قتلهای خانوادگی به عنوان علت و انگیزه به وقوع این جنایات اشاره میکند.
با این حال مقالات دانشگاهی و پایاننامههایی از آمار بین ۳۷۵ تا ۴۵۰ مورد قتل ناموسی سالانه در ایران خبر داده اند. همچنین یکی از خبرگزاریهای داخلی نیز در گزارشی که آذر ماه ۹۸ منتشر شده است نوشت که براساس برخی بررسیها حدود ۲۰ درصد از کل قتلها و ۵۰ درصد از قتلهای خانوادگی در ایران ناموسی است.