شماری از فعالان حقوق بشری نسبت به احتمال اجرای حکم اعدام پنج نفر از معترضان اعتراضات دی ماه ابراز نگرانی کردهاند.
سازمان حقوق بشر ایران روز پنجشنبه ۹ مردادماه در صفحه توئیتر خود نوشت که خبرهای رسیده از نزدیکان پنج معترض محبوس در زندان مرکزی اصفهان حکایت از قطع تماس این افراد با خانوادههایشان دارد.
همچنین تصاویر منتشر شده در شبکههای اجتماعی حاکی است که مردم و خانواده های این معترضان محکوم به اعدام روز چهارشنبه مقابل زندان مرکزی اصفهان و دادگستری نیکبخت اصفهان تجمع کردند. گزارشها حاکی است که این تجمعات روز پنجشنبه نیز ادامه یافته است.
این در حالی است که کاربران شبکه های اجتماعی نیز با هشتگ «لغو فوری اعدام» به صدور این احکام معترض هستند.
الان ایران تقریبا ساعت ۷ صبح شده و من هنوز از استرس بیدارم که مبادا بیدار شم و ببینم حکم اعدام رو اجرا کردند!
— داریوش زند (@MrDariushZand) July 30, 2020
لعنت بهتون که وقتی خودتون تو قصرتون راحت خوابیدید ما باید با فکر اعدام بخوابیم و با فکر اعدام بیدار شیم. لعنت بهتون که میخواید این بچه رو یتیم کنید...#لغو_فوری_اعدام pic.twitter.com/DnrVYLcgcl
مهدی صالحی، قلعه شاهرخی، محمد بسطامی، مجید نظری کندری، هادی کیانی، و عباس محمدی پنج بازداشتشده اعتراضات دی ماه هستند که بنابر گزارش سازمانهای حقوق بشری ایران حکم اعدامشان تایید شده است.
سازمان حقوق بشر ایران در این باره نوشت، طبق اسنادی که به رویت آن سازمان رسیده «حکم اعدام ۵ تن از متهمان یک پرونده ۱۳ نفره در دیوان عالی کشور به تایید رسیده است.» این سازمان مینویسد که براساس همان اسناد، اتهامات این معترضان مواردی مانند «بغی» و «محاربه» اعلام شده است.
پیش از این نیز محمدرضا حبیبی، رئیس دادگستری اصفهان، در تاریخ ۶ تیر ماه از صدور حکم «مفسد فی الارض» برای ۸ نفر از بازداشتشدگان اعتراضات سه سال اخیر خبر داده بود.
نگرانی از اجرایی شدن این احکام در حالی است که چندی پیش اعتراض به حکم اعدام سه جوان به خاطر شرکت در اعتراضات آبانماه گذشته، یک موج جهانی را در توئیتر به راه انداخت، به طوری که توفان توئیتری با بیش از ۴ میلیون پست، به ترند نخست این شبکه اجتماعی تبدیل شد. کاربران ایرانی و خارجی با هشتگهای #StopExecutionsInIran #اعدام_نکنید به صدور این احکام اعتراض کردند و در نهایت پرونده امیرحسین مرادی، سعید تمجیدی، و محمد رجبی سه جوان معترض آبان ماه به اعاده دادرسی کشیده شد.
همچنین ببینید: پس از جهانی شدن اعتراضات با هشتگ «اعدام نکنید»؛ اجرای حکم اعدام سه معترض آبان ماه متوقف شداعتراضات سراسری در دی ماه ۹۶ در شهرهای ایران آغاز شد. ابتدا این اعتراضها با شعارهای اقتصادی همراه بود، اما به تدریج از مشهد، به کرمانشاه و سایر شهرهای ایران کشیده شد. در اعتراضات گسترده در شهرهای بزرگ و کوچک ایران، مردم معترض شعارهایی علیه نظام و رهبر جمهوری اسلامی سر دادند.
دولت آمریکا از روز دوم این اعتراض ها بیانیه هایی در حمایت از مردم ایران و مطالبات شان صادر کرد. برایان هوک، نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور ایران، به تازگی با اعتراض به صدور احکام اعدام برای معترضان ایرانی گفت که پرزیدنت ترامپ در کنار مردم ایران ایستاده و از مبارزه آنها برای عدالت حمایت میکند.
وی در پیامی ویدئویی از امیرحسین مرادی، سعید تمجیدی، و محمد رجبی نام برد. این افراد تنها به دلیل شرکت در اعتراضات دستگیر و تحت شکنجه مجبور به اعترافات دروغین شده، و در محاکمهای نمایشی توسط دادگاه انقلاب به مرگ محکوم شدند. آقای هوک با اشاره به توییت فارسی پرزیدنت ترامپ در همراهی با کارزار اعتراضی مردم ایران علیه اعدام تاکید کرد: «مردم ایران میدانند که پرزیدنت ترامپ در کنار آنها ایستاده است.»
نماینده ویژه ایالات متحده در امور ایران همچنین گفت که بیعدالتی رژیم حاکم بر ایران تنها در این سه حکم اعدام خلاصه نمیشود و هر روز علیه ایرانیان بیگناه صورت میگیرد.
چهره های سرشناس کنگره آمریکا هم اعلام کردند که ایالات متحده باید در کنار مردم ایران بایستد.