در گزارش امسال وزارت خارجه آمریکا درباره آزادیهای مذهبی در جهان که روز چهارشنبه ۲۱ خرداد منتشر شده، آمده است که ایران در سال ۲۰۱۹ به اعدام شهروندان تحت عنوان «محاربه با خدا» ادامه داده و برای نمونه به اعدام دو شهروند سنی اهوازی در زندان فجر اشاره شده است. در این گزارش همچنین آمده است که سازمانهای غیردولتی از اعدام تعداد بالای زندانیان سنی خبر داده و از شکنجه و دریافت اعترافات اجباری و عدم دسترسی به مشاورههای حقوقی ابراز نگرانی کردهاند.
عبدالستار دوشوکی، مدیر مرکز مطالعات بلوچستان در گفتگو با صدای آمریکا گفت: «وقتی به ۴۱ سال گذشته نگاه میکنیم متوجه میشویم آینده اهل سنت در جمهوری اسلامی همچنان تاریک است و این را گذشته به ما درس میدهد.»
به گفته مدیر مرکز مطالعات بلوچستان، در طول یک سال گذشته وضعیت اهل سنت در استان سیستان و بلوچستان، همانند باقی مناطق سنینشین کشور، از ترکمنصحرا گرفته تا کردستان، جنوب ایران، استان گلستان، و هرمزگان به دلیل آن که تبعیضهایی قانونی و فراقانونی در ارکانها و در نهادهای مختلف نظام بر علیه اهل سنت در نظام جمهوری اسلامی نهادینه شده، تغییری نکرده است و این انتظار را نباید داشت که وضعیت بهبود پیدا کند کما اینکه در عرض ۴۱ سال گذشته تجربه ثابت کرده که بر عکس، وضع جامعه اهل سنت در ایران بدتر شده است.
مدیر مرکز مطالعات بلوچستان، در گفتگوی خود با صدای آمریکا با اشاره به بازداشت برخی از فعالان و روحانیان اهل سنت در طول یک سال گذشته به بازداشت مولوی فضل الرحمن کوهی، یکی از علمای اهل سنت، پس از اعتراضات آبان ماه ۹۸ اشاره کرد و گفت، این روحانی اهل سنت تنها به دلیل اعتراض به برخورد مقامات حکومت نسبت به معترضان و کشتار آنها که گفته بود «این کار نه ایرانی بوده، نه اسلامی و نه انسانی» مورد ناپدیدسازی قهری قرار گرفته و بدون تفهیم اتهام توسط دادگاه روحانیت در مشهد در بازداشت بهسر میبرد.
در بخشی از گزارش ۲۰۱۹ وزارت خارجه آمریکا درباره آزادیهای مذهبی، که ۳۳ صفحه از آن به وضعیت ایران اختصاص یافته، به محدودیتهایی که قوانین جمهوری اسلامی برای پیروان ادیان و مذاهب مختلف و یا افراد بیدین یا خداناباور تعیین کرده اشاره شده است. در این گزارش آمده که ایران تحت اتهام «محاربه با خدا» یا تبلیغ علیه اسلام شمار زیادی از مخالفان، کسانی که خواستار اصلاحات سیاسی هستند، و کسانی که به طور مسالمتآمیز اعتراض می کنند را محکوم و اعدام کرده است.
همچنین ببینید: جزئیاتی از گزارش سالانه آمریکا درباره آزادی مذهبی در جهان؛ رژیم ایران از اتهامات دینی برای اعدام مخالفانش بهره میگیردعبدالستار دوشوکی در ادامه گفتگوی خود با صدای آمریکا به اعدام مخفیانه هدایت عبداللهپور، فعال سیاسی و مدنی کُرد، که خرداد ماه سال ۹۵ به همراه ۶ نفر دیگر در اشنویه بازداشت و به اتهام «بغی» به اعدام محکوم شده بود، اشاره کرد و گفت، روز چهارشنبه ۲۱ خرداد اعلام شد که این فعالان مدنی که چند سال پیش به درگیری در اشنویه متهم شده بودند، یک ماه پیش در زندان مرکزی ارومیه اعدام شدهاند و تا به امروز مقامات به خانواده آنها اعلام نکرده بودند که حکم اعدام به مرحله اجرا درآمده است.
اجرای حکم اعدام هدایت عبداللهپور در حالی است که بر اساس اطلاعات موجود، پرونده این فعال سیاسی و مدنی بعد از تأیید حکم اعدام به کمیسیون عفو و بخشودگی ارسال و اجرای این حکم قبل از اعلام نتیجه نهایی توسط کمیسیون عفو و بخشودگی، با قانون مغایرت دارد.
آقای دوشوکی معتقد است که بررسی تاریخچه جمهوری اسلامی در ۴۱ سال گذشته نشان میدهد که هیچگونه تغییری در آینده اهل سنت موثر نیست؛ بلکه آینده تاریک است و چشم انداز آینده بدتر از گذشته خواهد بود.