همزمان با افزایش انتقادها به سیاستهای متناقض و سوءمدیریت رژیم جمهوری اسلامی در تنظیم بازار پول، و نیز دخالت گسترده حکومت در بازار بورس و سرمایه، نرخ ارز در ایران بار دیگر روند صعودی در پیش گرفته است.
رسانه های داخلی در ایران یکشنبه ۱۶ شهریور گزارش دادند که روند افزایش قیمت دلار در بازار آزاد ایران از پنجشنبه شب آغاز شد و روز یکشنبه نیز با ۳۰۰ تومان افزایش به ۲۴ هزار ۸۰۰ تومان رسید.
افزایش نرخ ارز در ایران در حالی است که در ماههای اخیر قیمت مسکن و خودرو نیز افزایش شدیدی داشته است و به نظر میرسد مقامات رژیم نیز سیاست انفعال کامل را در پیش گرفتهاند.
از سوی دیگر، بازار بورس ایران نیز پس از ماهها رشد غیرعادی و عجیب و در حالی که حکومت شهروندان را به سرمایهگذاری در آن ترغیب کرده بود، با افت شدید شاخص مواجه شده است.
آغاز دوباره روند صعودی ارزش دلار در برابر ریال بار دیگر وضعیت به شدت متزلزل اقتصاد در آستانه فروپاشی ایران را به نمایش گذاشت و بر ادعاهای اخیر برخی مقامات رژیم که نوسانهای بازار ارز را شوکهای گذرا و موقتی دانسته بودند، خط بطلان کشید.
همچنین ببینید: بازی با سرمایه مردم، این بار در بازار سهام ایران؛ روند منفی بورس و تصمیمات ضد و نقیض مقامات رژیم ادامه داردبنابر گزارشها قیمت دلار در نیمه اول سال گذشته بین ۱۱ تا ۱۲هزار تومان بود، اما در نیمه دوم سال به دلیل افزایش قیمت بنزین و اعتراضات داخلی و نیز تنشهای بین المللی با ایران، قیمت دلار تا مرز ۱۵ هزار تومان در دی ماه رسید و در روزهای پایانی سال قیمت دلار تا ۱۵۹۰۰ تومان هم افزایش یافت. در نهایت معاملات بازار ارز سال ۱۳۹۸، با قیمت ۱۴۹۰۰ تومان برای دلار آمریکا و ۱۶۹۰۰ تومان برای یورو به کار خود پایان داد.
اما نرخ دلار از اواخر خرداد امسال بار دیگر رو به افزایش گذاشت و در تیرماه به حدود ۲۵ هزار تومان رسید؛ اما اندکی بعد به محدوده ۲۲ هزار تومان فروکش کرد.
همچنین ببینید: ادامه کابوس دلار ۲۲ هزار تومانی؛ افشای «تصمیمات کیلویی» حکومت در قیمتگذاری ارز
فشار حداکثری ایالات متحده
ایالات متحده از زمان روی کار آمدن پرزیدنت ترامپ با اعلام این که توافق هستهای برجام مانع فعالیتهای بیثبات کننده جمهوری اسلامی، یه عنوان بزرگترین حامی حکومتی تروریسم در جهان، نشده است، از برجام خارج شد.
مایک پمپئو، وزیر خارجه ایالات متحده، در خرداد ۱۳۹۷ راهبرد جدید آمریکا در برابر ایران را شرح داد و ضمن اعلام فشار بیشتر بر جمهوری اسلامی، ۱۲ شرط آمریکا برای مذاکره با ایران برای رسیدن به توافق جدید را اعلام کرد. از آن زمان تاکنون ایالات متحده با هدف تغییر رفتار رژیم و پایان دادن به اقدامات شریرانه آن، تحریمهای بسیار سنگینی را بر اشخاص حقیقی و حقوقی ایران اعمال کرده و فشار اقتصادی چشمگیری را بر رژیم ایران وارد آورده است. دولت آمریکا میگوید تا زمانی که ایران مثل یک کشور عادی رفتار نکند و از حمایت از گروههای تروریستی دست بر ندارد به فشار تحریمها ادامه خواهند داد.
ایالات متحده همزمان با بحران های اقتصادی در ایران بارها فساد مالی نهادینه و غارت داراییهای خدادادی ایران توسط وابستگان رژیم حاکم بر این کشور را محکوم کرده و آنها را از جمله عوامل اصلی مشکلات اقتصادی و مالی ایران دانسته است. از جمله چندی پیش مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، در چند توئیت درباره بیکفایتی مقامات جمهوری اسلامی گفته بود که آنها به جای کمک به مردم درگیر فساد شدهاند.