در روزهای اخیر وضعیت کرونا در ایران وخیم تر شده است. حتی آمار رسمی حکایت از رکورد بیسابقهای در میزان مبتلایان و مرگ افراد دارد. یک هفته پیش، مورگان اورتگاس سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده نسبت به شرایط وخیم کرونا در ایران هشدار داده بود و تاکید کرد که آمریکا همچنان آماده کمک به مردم ایران است.
تنها در ۲۴ ساعت گذشته، ۲۷۹ نفر در ایران جان خود را به خاطر ابتلا به کرونا از دست دادهاند. این بالاترین میزان مرگ بر اثر کرونا در یک روز از ۹ ماه پیش است که کرونا آغاز شد. در موج اول کرونا در ایران، ۱۶ فروردین با ۱۵۸ مورد و در موج دوم کرونا در ۷ مرداد، با ۲۳۵ مورد مرگ در ۲۴ ساعت، بالاترین میزان مرگ بر اثر این بیماری بود.
وزارت بهداشت ایران به تازگی اعلام کرد که سفر از مبدا یا به مقصد شهرهای تهران، کرج، اصفهان، مشهد و ارومیه از نیمهشب چهارشنبه ۲۳ مهر تا ظهر یکشنبه ۲۷ مهر ممنوع خواهد بود. اقداماتی که به گفته برخی شهروندان ایرانی، دیر و نادرست اجرا میشود. در ۹ ماه گذشته، بارها مردم از مقامات خواستند قرنطینه و محدودیت بخصوص بین شهرهایی که میزان شیوع در آنها بالاست، اعمال کنند اما تا مهرماه این درخواست ها بی نتیجه ماند.
یک زن جوان در تهران به صدای آمریکا میگوید دولت ایران نتوانسته روش درست و اصولی در مقابله با کرونا اتخاذ کند و اکنون با وحشتناک شدن شرایط، ناکارآمدی خود را گردن مردم میاندازد و قصد دارد جریمه آن را از مردم بگیرد.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
اشاره این شهروند تهرانی به تصمیم جدید دولت ایران است که از روز یکشنبه اعلام کرد که هرکس ماسک نزند، پنجاه هزار تومان جریمه میشود. اقدامی که به گفته برخی کارشناسان بسیار دیر اعلام شد. آمار بالای ابتلا و مرگ و میر در ایران در حالی است که در موج سوم همه گیری کرونا در ایران در پی برگزاری مراسم محرم، برگزاری آزمون سراسری ورودی دانشگاهها، و بازگشایی مدارس آغاز شد و چند استان را در وضعیت بحرانی قرار داد.
بحران کرونا غیر از پایتخت در شهرستانها هم جدی است. وزارت بهداشت ایران اعلام کرده که ۴۵ شهرستان در ایران، نه در وضعیت قرمز بلکه در وضعیت حادتر بیماری قرار دارند.
یک شهروند دیگر از بیرجند به صدای آمریکا میگوید: «ما در بیرجند هم وضعیت قرمز داریم. اوضاع کرونا ایران از همه کشورها خرابتر است، بخاطر اینکه مردم از نظر فشار اقتصادی در فشار هستند و نمیتوانند به خاطر این بیماری در خانه بمانند. دولت ایران در حالی به مردم میگوید در خانه بمانید که هیچ کمکی به مردم نمیکند.»
از سوی دیگر، در استان کردستان، یک شهروند از شهر کامیاران به صدای آمریکا میگوید در این شهر وضعیت قرمز برقرار است و رسیدگی نهادهای دولتی شامل بیمارستانی و بهداشتی نزدیک به صفر است. او شرح داده که مردم خودشان برای تهیه ماسک و مواد ضدعفونی اقدام میکنند.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
ایالات متحده از زمان آغاز کرونا نسبت به پنهانکاری و ناتوانی مقامات جمهوری اسلامی ایران هشدار داده بود.
مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، روز جمعه ۹ اسفند در نشستی در کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان، با توجه به سابقه پنهانکاری مسئولان جمهوری اسلامی گفته بود، رژیم ایران تمایلی ندارد که درباره شیوع ویروس کرونا اطلاع رسانی کند و من نگران هستم آنها اطلاعات مهمی را پنهان کرده باشد.
آمریکا علیه جمهوری اسلامی کارزار فشار حداکثری را در دو سال اخیر اعمال کرده است.
آمریکا میگوید جمهوری اسلامی بزرگترین دولت حامی تروریسم است و هدف از این کارزار برای قطع درآمد ایران و هزینه آن در فعالیتهای بی ثبات کننده در خاورمیانه است.
حکومت ایران با وجود فشارهای بین المللی، میگوید به حمایت خود از گروه هایی مثل حزب الله لبنان و حماس در غزه ادامه میدهد.
این دو گروه از سوی ایالت متحده و برخی متحدان اروپایی، به عنوان گروه های تروریستی شناخته میشوند.
اعتراف مقام وزارت بهداشت: آمار واقعی مرگ در ایران دو برابر آمار رسمی است
از زمان اعلام رسمی آمار مرگ و مبتلایان به کرونا از سوی مقامات ایران، فعالان به این آمار با دیده تردید نگاه می کردند. روز چهارشنبه ایرج حریرچی، معاون وزارت بهداشت ایران گفت که آمار واقعی مرگ بر اثر کرونا «به شکل قابل توجهی» بیشتر از آمار رسمی روزانه است و افزود: آمار واقعی جانباختگان کرونا بسته به استانها، بین یک و نیم تا ۲.۲ برابر آمار رسمی است.
صحت آمار اعلام شده توسط جمهوری اسلامی، همچون آمارهای چین و روسیه، به شدت مورد تردید است و بنا بر شواهد و مدارک موجود و تناقضات مشاهده شده در آمارهای ارائه شده نهادهای مختلف، میتوان گفت که اطلاعرسانی درستی در مورد شمار واقعی مبتلایان و جانباختگان انجام نمیشود. سازمان بهداشت جهانی و حتی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی اعلام کردهاند که آمار واقعی ابتلا و مرگ چند برابر آمار رسمی در ایران است.
شرایط بحرانی کرونا در ایران در شرایطی ادامه دارد که همچنان مقامات حکومتی سانسور رسانهای شدیدی را اعمال می کنند. روزنامه «جهان صنعت» از جمله رسانههایی بود که در اواسط مرداد ماه و پس از انتشار مصاحبهای با یک عضو ستاد ملی مقابله با کرونا در مورد نادرستی آمار رسمی ایران، توقیف شد.