مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت ایران روز یکشنبه ۱۴ شهریور اعلام کرد ۶۱۰ نفر در یک شبانه روز گذشته در این کشور بر اثر ابتلا به کرونا فوت کردند و به این ترتیب تعداد رسمی قربانیان کرونا در ایران به ۱۱۰ هزار و ۶۷۴ نفر رسید.
به گزارش خبرگزاری ایسنا، در شبانه روز گذشته ۲۵ هزار و ۸۷۰ بیمار جدید مبتلا به کرونا در ایران شناسایی و سه هزار و ۴۳۰ نفر از آنها بستری شدند.
آمار رسمی مرگ و میرهای روزانه در ایران در حالی است که برخی کارشناسان تردیدهایی در مورد درستی آمارهای مربوط به بیماری کرونا در ایران مطرح کردهاند و اعداد و ارقام واقعی را بیشتر از آمار اعلام شده میدانند.
بالا بودن آمار مرگ ومیرهای ناشی از کرونا در ایران در شرایطی است که برنامه واکسیناسیون عمومی دولت با انتقادهای فراوانی روبرو بوده است.
توقف واکسیناسیون دانشجویان دانشگاه تهران تازه ترین نمونه از آشفتگی در برنامه واکسیناسیون عمومی دولت است. به گزارش خبرگزاری ایسنا، سعید حبیبا، معاون دانشجویی دانشگاه تهران، روز یکشنبه گفت: «در حال واکسینه کردن دانشجویان دکتری دانشگاه تهران بودیم که حدود یک هفته پیش دستوالعملی مبنی بر توقف واکسیناسیون به دست ما رسید و اعلام کردند که قرار است در این خصوص تصمیمات جدیدی اتخاذ و اعلام شود.»
با اینکه دانشگاه تهران حدود ۴۵ هزار دانشجو دارد، به گفته معاون دانشجویی این دانشگاه «هنوز بسیاری از دانشجویان تحصیلات تکمیلی شهرستانها و همچنین همه دانشجویان کارشناسی این دانشگاه واکسینه نشدهاند.»
کندی روند واکسیناسیون عمومی در شرایطی است که مراکز درمانی در بسیاری از نقاط ایران کماکان فاقد تجهیزات لازم برای رسیدگی به بیماران و درمان آنها هستند.
منوچهر حبیبی، معاون استاندار قزوین می گوید: «مهمترین نیاز بیماران کرونایی در قزوین اکسیژن است و اگر اکسیژن مورد نیاز بیماران تامین شود امکان ترخیص ۲۰۰ بیمار وجود دارد.»
این درحالی است که در قزوین، به گفته یک مقام دانشگاهی، «روند بستری و فوتی» نشان می دهد «سیر بستریهای استان افزایشی است.» به گفته پیمان نامدار، رئیس دانشگاه علوم پزشکی قزوین، هر ساعت « ۲۹ نفر» در استان قزوین به کرونا مبتلا میشوند.
اما در حالی که تازه ترین آمارهای دولتی نشان می دهد ۲۴۶ شهر ایران از نظر خطر ابتلا به کرونا در وضعیت قرمز، ۱۴۴ شهر در وضعیت نارنجی و ۵۸ شهر در وضعیت زرد قرار دارند، برنامه ریزی ها برای برگزاری مراسم اربعین و «اعزام زائران به عراق» از مرز زمینی چند استان غربی کشور به نگرانیها در مورد شیوع هر چه بیشتر کرونا در ایران دامن زده است.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز با تاکید بر «لزوم کنترل مرزهای خوزستان در آستانه اربعین» گفت: «یکی دو روز پیش در یکی از مسیرهای خوزستان مشاهده کردیم که کاروان کاروان افرادی پیاده در جاده در حال رفتن به سمت مرزها هستند.» محمد علوی روز یکشنبه گفت: «وضعیت بیماری و اربعین حسینی غیرقابل پیشبینی است.»
در چنین شرایطی، کمیته اعزام ستاد مرکزی اربعین روز یکشنبه با انتشار اطلاعیه ای «زمان و شرایط پیشثبتنام از متقاضیان زیارت کربلا در اربعین را اعلام کرد.»
این کمیته در اطلاعیه خود به «عموم مشتاقان» اعلام کرده «پیش ثبت نام از متقاضیان زیارت اربعین حسینی» با «موافقت ستاد ملی مدیریت بیماری کرونا و ابلاغ ستاد مرکزی اربعین حسینی» صورت گرفته است.
به گزارش ایسنا، ایران به نقل از منابع عراقی ادعا کرد این کشور «با ورود ۳۰هزار زائر ایرانی» برای شرکت در مراسم اربعین «از طریق مرز هوایی» موافقت کرده است.
در ماههای گذشته برخی مداحان و شخصیتهای دینی در ایران با ادعای موثر بودن مناسک و مراسم مذهبی در مقابله با بیماریها از جمله کرونا ادعاهای مختلفی مطرح کرده اند.
مقامات سازمان بهداشت جهانی بارها تاکید کردهاند که شرکت در تجمعهای بزرگ و عدم رعایت فاصله اجتماعی به گسترش بیماری کرونا کمک می کند.
در خبری دیگر، حسن حسنزاده، فرمانده سپاه محمدرسولالله تهران بزرگ از «راه اندازی گشت سلامت در پایتخت» خبر داد و گفت فرمانده کل سپاه پاسداران خواسته است «از تمام تجهیزات و امکانات سپاه برای آرامش مردم استفاده شود تا بیماری کرونا زودتر کنترل شود.»
به گفته حسن زاده، «به همین خاطر در بخش نظارتی در میادین پرتردد و ورودی و خروجی متروها حضور پیدا کردیم و گشتهای سلامت که به همیاران سلامت مشهور شدند، به صورت پیاده و موتوری راهاندازی شد.»
این مقام ارشد سپاه پاسداران می گوید: «مأموران هماکنون صبحها و بعدازظهرها در میادین اصلی با کاور حاضر میشوند و به مردم تذکر میدهند»
طرح ها و برنامه های سپاه پاسداران برای مقابله با کرونا، از جمله ساخت دستگاه ویروس یاب مستعان، همواره بحث برانگیز بوده است.