تازهترین گزارش شرکت مدیریت شبکه برق نشان میدهد رکورد مصرف برق در ایران شکسته شده و این در حالی است که ایران هنوز وارد فصل سرما نشده که بیشترین مصرف برق در آن روی میدهد. همین مساله موجب نگرانی از قطع برق در ایران شده است.
ایرنا، خبرگزاری دولت جمهوری اسلامی ایران سهشنبه، ۲۸ اردیبهشت، گزارش داده که «روند افزایشی» «مصرف برق کشور» امسال از «ماههای ابتدایی» شروع شده و پیشبینی کرده که این روند «در ماههای گرمتر» به «مصارفی به مراتب بالاتر» منجر شود و «نگرانی درباره تامین به موقع برق» را افزایش دهد.
نیاز ضروری بیماران مبتلا به کرونا به دستگاههای تنفسی، گرمای زودهنگام هوا، و «معضل جدید استخراج خانگی رمزارزهای غیرمجاز» از دلایل اصلی افزایش مصرف برق در گزارش ایرنا ذکر شده، اما به فعالیت گسترده نهادهای حکومتی اشارهای نشده است.
فارغ از گزینه استفاده بیمارستانها، موضوع استخراج رمزارزها از سوی برخی از کارشناسان، دلیل اصلی مصرف زیاد برق اعلام شده است. از چندسال پیش نهادهای وابسته به سپاه پاسداران اقدام به استخراج و ماینینگ رمزارز کردند و اکنون استخراج خانگی نیز رایج شده است. برخی افراد با خرید تجهیزات به فکر ماینینگ رمزارزها افتاده است.
افزایش جهانی قیمت ارزهای دیجیتال موجب شده استخراج - حتی با احتساب هزینه تجهیزات و برق خانگی - نیز سودآور شود. اما استخراج خانگی رمزارز در ایران جرمانگاری شده است.
زمستان ۱۳۹۹ بحران همزمان قطعی برق و آلودگی شدید هوا موجب جلب توجه رسانهها و شبکههای اجتماعی به موضوع روند استخراج بیتکوین در ایران شد.
روزنامه همشهری گزارش داد که «چینیها» بزرگترین مزارع «ماینینگ» در ایران را در اختیار دارند و «شرکت چینی لوبین»، «از بزرگترین مزارع استخراج رمزارز» که «از مدتها پیش در ایران فعال شده است».
وبسایت زیتون، نوزدهم دی ماه ۱۳۹۹، با اتکا بر «آمار غیررسمی» از «رد پای سپاه» در «افزایش مصرف برق» و «استخراج بیتکوین» خبر داد و نوشت اکثر «۱۸۰ هزار دستگاه ماینر» موجود ثبتشده در ایران «در اختیار شرکتها و نهادهای وابسته به سپاه» است».
تجارتنیوز با انتشار گزارشی به انتقادهای مردم نسبت به استخراج انحصاری بیتکوین توسط دولت و ممنوعیت آن برای شهروندان پرداخت و به نقل از مخاطبانش نوشت: «در تمام تاریخ ایران همواره این طور بوده کمبودها تقصیر مردم و کارهای خوب مال حکومتها بوده.»
هشدارهای مقامات رسمی نسبت به افزایش بیسابقه مصرف برق نشان میدهد در آستانه آغاز فصل گرما و حتی زودتر از آن احتمال کمبود سراسری برق در ایران وجود دارد.
کاربری به نام امید علوی، در توییتش با پیشبینی یک «تابستان جهنمی»، دلیل کمبود احتمالی برق را «سوءمدیریت وزارت نیرو و شخص اردکانیان» دانسته است.
یک کاربر دیگر به نام رضا قربانی نیز «انداختن خاموشیها گردن ماینینگ» را «فرافکنی» دانسته و نوشته «صنعت برق» در ایران «نتوانسته همگام با جهان خودش توسعه دهد.»