افزایش ۲۵ درصدی قیمت شوینده ها؛ اتحادیه نانوایان خواهان «افزایش ۱۰۰ درصدی قیمت نان» است

یک نانوایی در ایران

در ایران، در شرایطی که بسیاری از کسب و کارها به دلیل سوءمدیریت دولتی در مقابله با کرونا آسیب دیده اند، افزایش قیمت بسیاری از محصولات ادامه دارد و ممکن است به زودی قیمت نان که جزئی از اقلام اساسی خانوارهای ایرانی است، دو برابر شود.

خبرگزاری کار ایران، ایلنا، در گزارشی از افزایش ۲۵ درصدی قیمت پودر رختشویی، مایع ظرفشویی، خمیردندان و مایع لباسشویی خبر داه است.

همین خبرگزاری، در گزارشی جداگانه، به نقل از رئیس اتحادیه نانوایان سنتی ایران از درخواست این اتحادیه برای افزایش ۱۰۰ درصدی قیمت نان در سال جاری خبر داده است.

بیژن نوروز مقدم آبکنار، رئیس اتحادیه نانوایان سنتی، روز یکشنبه ۲۰ تیر این درخواست را با توجه به افزایش «هزینه تولید و تورم به ویژه در ۲ سال اخیر» مطرح کرد.

آقای آبکنار گفته است اتحادیه نانوایان سنتی درخواست افزایش قیمت نان را به دستگاه های مسئول مانند استانداری‌ها و وزارت صنعت، معدن و تجارت ارایه کرده است.

به گفته اواگر قیمت نان «اصلاح» نشود باید «منتظر تعطیلی واحدهای بیشتری از نانوایی ها باشیم.»

نان در سبد غذایی بسیاری از ایرانیان قرار دارد و افزایش قیمت آن می‌تواند فشار هزینه‌ها بر بسیاری از خانواده‌ها را بیشتر کند. نان، از جمله محصولاتی است که دولت ایران برای عرضه آن «قیمت مصوب» تعیین می‌کند. با این حال، گزارش‌های مختلف نشان می‌دهد بیشتر نانوایی‌ها از مشتریان خود قیمت‌هایی بیش از آنچه دولت تصویب کرده است درخواست می کنند.

قیمت گذاری دستوری کالاها از جمله سیاست‌های بحث برانگیز اقتصادی جمهوری اسلامی است که بسیاری از مردم، فعالان صنفی و اقتصاددان‌ها آن را ناکارآمد می‌دانند.

درخواست برای افزایش قیمت نان در شرایطی است که مرکز آمار ایران خرداد امسال نرخ تورم سالانه را ۴۳ درصد اعلام کرده که در این میان نرخ تورم در ۱۵ استان از ۳۱ استان ایران بالای ۵۰ درصد عنوان شده است.

افزایش قیمت ها حتی در بازار مرغ هم که دولت وعده داده بود قیمت ها در آن تحت کنترل است، گزارش شده.

خبرگزاری ایسنا، روز یکشنبه در گزارشی با عنوان «مرغ دوباره پر کشید» نوشته است: « قیمت هر کیلو مرغ در خرده فروشی ها به ۳۳ تا ۳۷ هزار تومان رسیده است.»

این در حالی است که، به نوشته ایسنا، فروردین امسال «قرارگاه ساماندهی مرغ، قیمت مصوب هر کیلو مرغ گرم را برای مصرف کننده ۲۴ هزار و۹۰۰ تومان تعیین کرد؛ ولی این قیمت بیشتر از یک ماه دوام نداشت و مرغ از اواخر اردیبهشت ماه و اوایل خرداد در یک مرحله به ۳۰ هزار تومان و در مرحله دوم یعنی ابتدای تیرماه به حدود ۴۰ هزار تومان نزدیک شد.»

با ادامه افزایش قیمت‌ها و نامتناسب بودن سطح درآمدها با تورم، کارکنان وکارگران در بخش های مختلف دست به اعتراض و اعتصاب زده اند. در هفته های اخیر، بیشتر اعتصاب کنندگان صنعت نفت و گاز ایران در اعتراض به شرایط نامناسب شغلی، پایین بودن حقوق‌ها، و نابرابری در پرداخت دستمزدها و امکانات رفاهی یکسان، دست از کار کشیده اند.

در همین حال شاهزاده رضا پهلوی روز شنبه با انتشار پیامی در شبکه‌های اجتماعی، ضمن اعلام پشتیبانی مجدد از اعتصاب و اعتراض های کارگران کشاورزان و دامداران و بازنشستگان در ایران، این اعتصابات را جلوه‌ای از همبستگی ملی مردم ایران دانسته و گفته است که جهان به زودی شاهد سقوط حکومت ایران خواهد بود.