دیوید اندرو وینبرگ، تحلیلگر ارشد سازمان غیرانتفاعی اتحادیه ضدافترا (ای دی ال) مستقر در نیویورک، گزارشی در مورد یهودستیزی در کتابهای درسی ایران تهیه کرده است.
هدف از این گزارش، تمرکز بر تلاش حکومت ایران برای ترویج یهودستیزی و ارائه تصویری جامع در دورانی که آمریکا تلاش میکند با چالشهای نظامی و سیاست خارجی ایران مواجه شود عنوان شده است.
این سازمان که موارد یهودستیزی، ترویج خشونت، و نفرت را مستند میکند، کتابهای درسی ایران را بررسی کرده است.
در این گزارش از کتابهای مقاطع متوسطه، تصاویر، و بخشهایی آورده شده است. از جمله این کتابها میتوان «آمادگی دفاعی»، «پیامهای آسمان» و «مطالعات اجتماعی» اشاره کرد.
چهار سال پیش نیز «انستیتوی نظارت بر صلح و مدارای فرهنگی در آموزش مدارس» تحقیقی جامع در این رابطه انجام داده بود.
تشویق به جنگ و خشونت
بر اساس ارزیابی دقیق ( ای دی ال) از کتابهای مقاطع دبستان، راهنمایی، و دبیرستان، این سازمان نتیجهگیری کرده است که آموزشهای حکومت ایران در سال تحصیلی گذشته بر آمادهسازی کودکان برای جنگ متمرکز بوده است.
اشاره این مطالعه به درسهای «آمادگی دفاعی» و پیامهای نظامی در کتابهای تاریخ و مطالعات دینی و اجتماعی است که نشان میدهد بچهها چگونه در این کتابها به جنگ و درگیری به عنوان ابزاری برای «اطمینان حاصل کردن از صلح» تشویق میشوند.
این گزارش با آوردن مثالهایی از کتابهای درسی از جمله داستان نوجوانی به نام مرحمت بالازاده که موفق شد با کسب موافقت کتبی علی خامنهای،رئیس جمهور وقت به جبهه برود و بعدها در جنگ ایران و عراق کشته شد، مفاهیمی چون «کودکان سرباز» و «شهادت» باشکوه جلوه داده میشوند.
یهودستیزی در کتابهای درسی
گزارش همچنین بر پیامهای ضدامپریالیستی، تحریک علیه آمریکا، اسرائیل، و دیگر کشورهای پیشرفته در درسهایی چون «دین و زندگی» و «تعلیمات اجتماعی» به بچهها منتقل میشود اشاره کرده است.
در بخشی از این گزارش آمده است که دولت ایران ادعا میکند هدفش دولت اسرائیل است، اما محتوای آموزشی آن حاوی ترویج نفرت علیه قوم یهود است.
ارائه تصویری نادرست از تحریمهای اقتصادی
این گزارش همچنین تأکید میکند که در کتابهای درسی تلاش شده این طرز تفکر جا بیافتد که که تحریمهای اقتصادی غرب نتیجه برخی از رفتارهای حکومت ایران نیست، بلکه بخشی از «طرح شیطانی» آمریکا و تهدیدی برای موجودیت ایران و مردم آن کشور است.
گردآورندگان این گزارش میگویند کتابهای درسی ایران به کودکان مدرسهای میآموزد که تأثیرات فرهنگی آمریکا و اروپا صرفا بخشی از یک «جنگ نرم» و یا «تهاجم فرهنگی» علیه دین اسلام است.
تهیهکنندگان این گزارش از سیاستمداران، روزنامهنگاران، و فعالان مدنی دنیا خواستهاند که آگاه باشند و بدانند که آموزههای مضر حکومت ایران به نسل آینده یک چالش سیاستی مهم در رویارویی با ایران است و دستیابی به صلح و تفاهم پایدار را دشوارتر میکند.