سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده میگوید هر کشوری که بخواهد با آمریکا روابط تجاری و بازرگانی داشته باشد، باید از تحریمها علیه جمهوری اسلامی ایران تبعیت کند.
مورگان اورتگاس در گفتگویی با بخش فارسی صدای آمریکا به سوالاتی درباره موضع متحدان آمریکا در قبال تحریم ایران، نگاه اروپاییها به این تحریمها و همچنین نظارت بر تحریمهای ایران پاسخ داده است.
متن کامل این گفت و گو را در زیر بخوانید:
سوال - تحریمهای سازمان ملل اکنون اجرایی شدهاند، پرزیدنت ترامپ با امضاء یک فرمان اجرایی اجازه وضع تحریمهای بیشتر توسط ایالات متحده را داده است، و چند تحریم نیز همین الان اعلام شد. موضع متحدان آمریکا در خلیج فارس در این زمینه چیست؟
مورگان اورتگاس: این سؤال بسیار خوبی است؛ زیرا در مورد متحدان اروپاییمان، که نظر آنها هم مهم است، نیز مکرراً از ما سؤال میشود. ما شاهد همکاری بسیار عالی کشورهای عرب خلیج فارس و اسرائیل در این رابطه بودهایم. ما کمی بیش از ۳۰ روز پیش مکانیزم ماشه را بنا بر قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت در سازمان ملل به اجرا گذاشتیم. در آن زمان، در واقع برای نخستین بار از زمان بلوکه شدن [قطر توسط شورای همکاری خلیج فارس]، کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس و قطر به اتفاق نامهای را با مضمون حمایت از بازگشت فوری تحریمها، و عملاً حمایت از تمدید نامحدود تحریم تسلیحاتی علیه ایران، به سازمان ملل فرستادند. و البته میدانیم که اسرائیل هم حمایت میکند. بنابراین، ما شاهد همکاری و اتحاد عالی میان کشورهای عرب خلیج فارس بودهایم؛ کشورهایی که در واقع در خط مقدم اقدامات رژیم ایران هستند.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
سوال - اروپا به ایران خیلی نزدیکتر است و بنابراین بیشتر در معرض خطر اقدامات خرابکارانه جمهوری اسلامی است. [هفته] گذشته وزیر خارجه بریتانیا با وزیر خارجه پمپئو ملاقات کرد. آیا هیچ نشانهای حاکی از کمک سه کشور اروپایی به آمریکا در اجرای تحریمهای بینالمللی دوباره اعمالشده، و همینطور تحریمهای آمریکا مشاهده شد؟
اورتگاس: ببینید، مشخص است که موضع ما با سه کشور اروپایی در رابطه با برجام و به طور کلی چگونگی برخورد با ایران، متفاوت بوده است. اما مواردی هم وجود داشته است که این سه کشور بسیار مفید بودهاند و در برخی موارد نیز [از اقدامات ایران] بسیار ناامید شدهاند و به طور مثال علناً گفتهاند که رژیم ایران آشکارا میگوید که آنها میزان تعیین شده اورانیوم غنی شده در برجام را نقض کردهاند. همان طور که آقای پمپئو هم بارها گفته، آنها به طور خصوصی هم به ما گفتهاند که آنها هم نگران این هستند که ایران بتواند تسلیحات متعارف را خریداری کند. وقتی هم میگوییم تسلیحات متعارف، منظورمان هواپیما، تانک، و جنگافزارهای پیشرفته است. ما میدانیم که در رابطه با برجام اختلافنظرهایی میان آمریکا و سه کشور اروپایی وجود داشته است؛ اما در عین حال مطمئن هستیم که شرکتهای اروپایی مثل همیشه تحریمها را جدی خواهند گرفت. به نظر ما تمامی شرکتهای بزرگ و عمده در سراسر جهان نه تنها باید تحریمهای سازمان ملل را مد نظر داشته باشند، بلکه باید به فرمان اجرایی پرزیدنت ترامپ نیز توجه کنند. به باور ما هیچ دلیل مشروعی وجود ندارد که یک شرکت معتبر بخواهد به ایران تسلیحات متعارف بفروشد یا در برنامه های هستهای و موشکی آنها دخیل باشد.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
سوال - در گذشته برای اعمال تحریمهای سازمان ملل یک کمیته ناظر بر تحریمها توسط آن نهاد تشکیل شد. اکنون که برخی از کشورها حق آمریکا در فعال کردن مکانیزم ماشه را قبول ندارند، چه سازوکاری برای اطمینان یافتن از اجرای تحریمها توسط جامعه بینالمللی وجود دارد؟
اورتگاس: این وظیفه شرکتها است که تحریمها را رعایت کنند. ما میدانیم که بسیاری از این شرکتهای بین المللی، به خصوص شرکتهای اروپایی، خودشان با اتهام دور زدن تحریمهایی که در واقع پرزیدنت باراک اوباما و تیم او در اولین دوره ریاست جمهوری او وضع کرد، مواجه بودند. حال بسیاری از آنها مکانیزمهای پیچیدهای را برقرار کردهاند تا مطمئن شوند که از تحریمهای سازمان ملل و آمریکا تبعیت میکنند. بنابراین، ما بر این باوریم که هر شرکت مشروعی که در جهان اعتبار دارد و میخواهد به بازرگانی با آمریکا ادامه بدهد، از این تحریمها تبعیت خواهد کرد.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
سوال - پرزیدنت ترامپ میگوید ایران میخواهد توافق کند. آیا او به دلیل وضعیت وخیم اقتصادی ایران این را میگوید یا دلیلش این است که سیاستهای او موفق بودهاند و بر این باور است که ایران نهایتاً به میز مذاکره باز می گردد؟
اورتگاس: همه این موارد صحیح هستند. به نظر ما کمپین فشار حداکثری اقتصادی ما که در دو سال گذشته در وزارت خارجه پیگیری کردهایم، مؤثر است. ما میدانیم که این [کمپین] جلوی درآمد رژیم را گرفته است؛ درآمدی که رژیم به جای آن که برای کمک به طبقه متوسط جامعهشان هزینه کند، نهایتاً به مصرف تروریسم در منطقه میرساند. شما میدانید که پرزیدنت ترامپ طی دو سال گذشته به طور مستمر نکاتی را مطرح کرده است. او گفته است که میخواهد این مسئله به طور مسالمتآمیز پایان یابد، خواهان جنگ با ایران نیست، و برای مذاکره و دیپلماسی آماده است. ما این کار را به کرات کردهایم. اما او این نکته را نیز خیلی روشن بیان کرده است که تا زمانی که او رئیس جمهوری است نخواهد گذاشت ایران به سلاح هستهای دست پیدا کند. این مسئلهای است که ما روی آن تمرکز داریم. ما آماده مذاکره هستیم، اما این مسئلهای است که برای پرزیدنت ترامپ بسیار مهم بوده است.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
نسخه پخش شده از تلویزیون:
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند