مایک پمپئو: آمریکا خواهان تمدید تحریم تسلیحاتی سازمان ملل علیه ایران است

مایک پمپئو وزیر خارجه ایالات متحده

مایک پمپئو، وزیر خارجه ایالات متحده، می‌گوید ایالات متحده اجازه نمی‌دهد که با پایان تحریم تسلیحاتی سازمان ملل علیه جمهوری اسلامی، ایران به سلاح‌های جدید دسترسی پیدا کند.

آقای پمپئو روز سه‌شنبه ۳ تیر در توئیتر خود نوشت:‌ «اگر ممنوعیت فروش تسلیحاتی سازمان ملل بر ایران در اکتبر منقضی شود،‌ ایران خواهد توانست هواپیماهای جنگنده جدید مانند اس‌یو-۳۰ روسیه و جی‌ـ۱۰ چین را بخرد. با این جنگنده‌های به شدت مرگبار، اروپا و آسیا در تیررس ایران خواهد بود. ایالات متحده اجازه نمی‌دهد چنین امری صورت گیرد.»

این تازه ترین واکنش وزیر خارجه ایالات متحده به تلاش‌های آمریکا برای تمدید تحریم تسلیحاتی سازمان ملل متحد علیه جمهوری اسلامی ایران است.

روز سه شنبه خبرگزاری‌هایی چون بلومبرگ و رویترز گزارش دادند که آمریکا پیشنویس قطعنامه‌ای را با اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد در میان گذاشته که خواهان تمدید تحریم تسلیحاتی سازمان ملل علیه جمهوری اسلامی ایران به طور نامحدود می‌شود.

بلومبرگ به نقل از دیپلمات‌ها نوشت که قرار است روز چهارشنبه در این باره گفتگو شود.

تحریم تسلیحاتی ایران تحت توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ ایران و قدرت های جهانی قرار است ماه اکتبر پایان یابد؛ اما متن پیش‌نویس قطعنامه‌ای که آمریکا آن را تهیه کرده و بلومبرگ و رویترز نسخه‌ای از آن را دیده‌اند، خواستار آن می شود که همه کشورها از عرضه مستقيم و غیرمستقیم و یا انتقال سلاح به جمهوری اسلامی ایران خودداری کنند، مگر آنکه یک کمیته شورای امنیت دست کم ۳۰ روز قبل از انتقال سلاح به ایران، آن را به طور موردی تایید کرده باشد.

مرداد ماه گذشته‌، مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا، با اشاره به زمان باقی مانده به پایان تحریم سازمان ملل علیه فروش اسلحه به جمهوری اسلامی، از متحدان ایالات متحده خواست فشار بر جمهوری اسلامی را بیشتر کنند.
اسفندماه گذشته نیز، مایک پمپئو با دبیرکل سازمان ملل درباره درخواست برای تمدید تحریم خرید تسلیحاتی ایران دیدار کرده بود.

بلومبرگ روز سه شنبه ۳ تیرماه نوشت،‌ متن پیش‌نویس قطعنامه که آمریکا تهیه کرده است به جمع بندی تازه ترین گزارش آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد اشاره دارد که در آن اعلام کرده بود موشک ها و پهپادهایی که در حملاتی در سال ۲۰۱۹ علیه عربستان استفاده شد دارای منشاء ایرانی بوده است.

در این پیش‌نویس «نگرانی عمیق نسبت به تهدید آن حملات علیه عرضه جهانی انرژی و بخش‌های ترابری دریایی و همچنین امنیت کارکنان این بخش‌ها و همچنین خطر آن حملات برای محیط زیست» ابراز شده است.

متن پیش نویس تهیه شده این قعطنامه همچنین می‌گوید که آن حملات و اشاعه تسلیحات توسط ایران تهدیدی برای صلح و امنیت جهانی است.

از سوی دیگر، سه قدرت اروپایی طرف توافق هسته‌ای با ایران روز جمعه ۳۰ خرداد خواستار حفظ تحریم‌های اتحادیه اروپا علیه جمهوری اسلامی در حوزه صادرات تسلیحات متعارف و فناوری موشکی شدند. بریتانیا، فرانسه، و آلمان در یک بیانیه مشترک اعلام کردند: «ما معتقدیم لغو برنامه‌ریزی شده تحریم‌های تسلیحاتی سازمان ملل متحد بر ایران پیامدهای عمده‌ای بر امنیت و ثبات منطقه خواهد داشت.»