آنتونی بلینکن وزیر خارجه ایالات متحده در پیامی به مناسبت روز سه ماه می (۱۳ اردیبهشت) روز جهانی آزادی مطبوعات، گفت که آمریکا مدافع آزادی بیان و امنیت روزنامهنگاران است.
در این پیام که یکشنبه شب ۱۲ اردیبهشت بر روی وبسایت وزارت خارجه آمریکا منتشر شد، آقای بلینکن با اشاره به اینکه ایالات متحده روز آزادی مطبوعات را جشن میگیرد، گفت: آمریکا مدافع آزادی مطبوعات و همچنین امنیت روزنامهنگاران و کارکنان رسانه در جهان است.
از سال ۱۹۹۳، مجمع عمومی سازمان ملل متحد روز سوم ماه مه را بهعنوان «روز جهانی آزادی مطبوعات» اعلام کرد.
وزیر خارجه آمریکا همچنین گفت: آزادی بیان و دسترسی به اطلاعات واقعی و دقیق ارائه شده توسط رسانه های مستقل، زیربنایی برای جوامع دموکراتیک مرفه و امن است.
آقای بلینکن به استناد گزارش «کمیته حمایت از روزنامه نگاران» موسوم به CPJ که مقر آن در نیویورک است، گفت که تعداد روزنامهنگارانی که به تلافی گزارشهای شان کشتهشده اند، در سال ۲۰۲۰ دو برابر شده است و بیشتر این قتلها در مکزیک و افغانستان مشاهده شده است. براساس گزارش «کمیته حمایت از روزنامهنگاران» تعداد روزنامه نگاران که به خاطر گزارشهای شان زندانی شدهاند، از زمان آغاز به کار این کمیته، در سال ۲۰۲۰ به بالاترین حد خود رسید. در سال گذشته، جمهوری خلق چین، ترکیه و مصر بیش از دیگر کشورها روزنامهنگاران را زندانی کردند. در روسیه، مقامات همچنان به ایجاد محدودیت برای گزارشهای مستقل از جمله رادیو اروپای آزاد / رادیو آزادی ادامهمیدهند.
وزیر خارجه آمریکا در بخش دیگری از این بیانیه بدون اشاره به نام ایران گفت ایالات متحده اقدام برخی از کشورها برای قطع جزئی یا کلی اینترنت را به عنوان یک تاکتیک برای جلوگیری از اعمال آزادی بیان و آزادی عقیده محکوم میکند. وی گفت: ما از دولتها میخواهیم در مورد همه جرایم اعلام شده علیه روزنامه نگاران و کارکنان رسانهها پاسخگو باشند.
جمهوری اسلامی ایران همزمان با اعتراضات آبان ماه سال ۱۳۹۸، با قطع اینترنت مانع اطلاع رسانی درباره سرکوب و کشتار معترضان شد. رویترز بعدها گزارش داد که دستکم ۱۵۰۰ نفر از معترضان توسط جمهوری اسلامی در این اعتراضات کشته شدهاند.
۳۱ فروردین امسال، سازمان بین المللی گزارشگران بدون مرز، تازهترین رده بندی وضعیت آزادی رسانهها در جهان در سال ۲۰۲۱ را منتشر کرد که در این لیست، جمهوری اسلامی ایران با یک رتبه سقوط، در رده ۱۷۴ قرار گرفت. در این گزارش ۱۸۰ کشور مورد ارزیابی قرار گرفتهاند.