یک کارشناس فناوریهای اینترنتی میگوید که هرگاه در ایران برای حکومت مشکلی پیش بیاید یا اعتراضات خیابانی شکل بگیرد، نخستین اقدام جمهوری اسلامی قطعی یا کندی اینترنت است، اما برای مقابله با این سانسور راهکارهایی هم وجود دارد.
مهدی یحیینژاد، کارشناس فناوریهای اینترنتی، در گفتوگو با بخش فارسی صدای آمریکا، با بیان این که در زمان قطعی اینترنت در ایران، راههای ارتباط با بیرون خیلی محدود میشود، میگوید که علاه بر تلفن که یک رابطه کلامی است، در نواحی مرزی افرادی سیمکارتهای کشورهای دیگر را دارند و با استفاده از آن میتوانند از اینترنت موبایلشان استفاده بکنند.
به گفته آقای یحیینژاد، برای شهروندان داخل ایران هنوز راه خیلی خوبی وجود ندارد که بتوانند اطلاعات را به بیرون بفرستند، اما راهی برای دریافت اطلاعات هست و آن شبکه ماهوارهای «توشه» است. این محصول اجازه میدهد افراد محتوا را از طریق بشقابها و شبکههای ماهواره توشه به صورت یک بسته اطلاعات جدید، شامل اخبار و محتوای آموزشی دیگر، دریافت کنند و میتوانند روی کامپیوترهایشان مشاهده کنند.
این کارشناس فناوری اینترنتی توضیح میدهد: «در زمان قطعی اینترنت راهها خیلی محدود میشود. ولی باز هم در آن زمانها ممکن است کسانی باشند که از ادارات دولتی یا جاهای خاصی بتوانند دسترسی داشته باشند. اگر کسانی چنین دوستانی دارند، میتوانند از آنها استفاده بکنند تا اگر ویدیویی هست به بیرون از ایران بفرستند یا اگر نوشته و یادداشت خاصی هست که در آن زمان اتفاق میافتد بتوانند اینها را به بیرون از ایران بفرستند.»
به گفته او، در صورت در جریان بودن «رفت و آمد مسافرها» به بیرون از ایران، میتوان از طریق اس.دی. کارت یا یو.اس.بی محتوا را بهطور رمزگذاریشده روی تلفن مسافرها به خارج از ایران فرستاد.
آقای یحیینژاد درباره قطعی یا کندی احتمالی اینترنت در آستانه انتخابات ۱۴۰۰ یا پس از آن، میگوید: «بالاخره بر اساس وقایعی که ممکن است اتفاق بیافتد، احتمال قطعی اینترنت ممکن است بالا برود. اگر انتخابات به جایی برسد که انتخاب فرد مورد نظر حکومت مشکل پیدا بکند یا به هر دلیلی مردم بخواهند تظاهراتهای خیابانی بکنند یا اتفاقهای دیگری بیافتد، حکومت اولین کاری که معمولا میکند این است که اینترنت را قطع بکند یا دسترسی مردم را نسبت به اینترنت کم بکند. از الان نمیشود گفت این اتفاق حتما میافتد، اما در گذشته دیدهایم که هر موقع مشکلی پیش آمده برای حکومت یا بحرانی بوده، معمولا یا اینترنت را کند کردهاند یا قطع کردهاند.»
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
گران شدن ناگهانی قیمت بنزین در آبان ۹۸ با واکنش و اعتراض گسترده مردم در بسیاری از شهرهای ایران همراه بود. در جریان اعتراض ها، زمانی که جمهوری اسلامی اینترنت را قطع کرده بود، به گزارش خبرگزاری رویترز نیروهای امنیتی دستکم ۱۵۰۰ تن از معترضان را در نقاط مختلف ایران کشتند.