اسناد پاناما؛ افشای شبکه گسترده پولشویی شماری از چهره های قدرتمند جهان

دهها سیاستمدار و ورزشکار سرشناس جهان متهم به پولشویی و فرار از مالیات هستند.

اسناد و مدارکی که به دست روزنامه آلمانی زوددویچه سایتونگ رسیده و سپس برای کار عمیق تحقیقاتی در اختیار کنسرسیوم بین المللی روزنامه نگاران تحقیقی قرار گرفته، پرده از فعالیت های مالی مشکوک و معاملات عجیب و غریب از طریق چهار شرکت سری ثبت شده در کشورهای خارجی برداشته که به گریزگاه های مالیاتی شهره اند.

در این افشاگری که می گویند بزرگترین درز اطلاعاتی تاریخ است، ۱۱ و نیم میلیون سند محرمانه متعلق به یک دفتر حقوقی در پاناما به بیرون درز کرده که نشان می دهد چگونه چهره های سرشناس و قدرتمند جهان از سیاستمداران کارکشته تا چهره های ورزشی ثروت خود را برای دور نگاه داشتن از قوانین مالی جهان مخفی می کردند.

این مدارک که به اسناد پاناما معروف شده نشان می دهد که ۱۴۰ سیاستمدار از ۵۰ کشور جهان مشتری شرکت موساک فونسکا در پاناما بوده اند. ۷۲ نفر از این سیاستمداران در حال حاضر رئیس کشورهای جهان هستند.

اسناد پاناما را ۱۰۷ ارگان رسانه ای در ۷۸ کشور جهان بررسی کرده و سرنخ های به دست آمده محققان را به فعالیت های پولشویی، دور زدن تحریم های بین المللی و فرارهای مالیاتی رهنمون شده است.

اغلب چهره هایی که در کانون اتهامات هستند واکنشی به این درز اطلاعات نشان نداده اند. اسناد پاناما دربرگیرنده ایمیل ها، اسناد مالی، اطلاعات گذرنامه و مدارک شرکت ها از سال ۱۹۷۷ تا پایان ۲۰۱۵ است.

نخست وزیر ایسلند

اسناد نشان می دهد که زیگموند گونلاگسون نخست وزیر ایسلند بانک های ورشکسته این کشور را با وام دولتی خریده و آن را پشت یک شرکت خارجی مخفی کرده که بخشی از آن بعدا به قیمت یک دلار به همسر او فروخته شده است. او می گوید خطایی نکرده است و منتقدان او حالا خواستار استعفایش شده اند.

ولادیمیر پوتین و حلقه نزدیکانش

نام ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه در هیچ یک از اسناد دیده نمی شود. هرچند اسناد پاناما با نام بسیاری از نزدیکان و دوستان او از جمله موزیسین روس سرگئی رولدوگین گره خورده است. رولدوگین پدرخوانده ماریا دختر ارشد پوتین است و سال ها پیش پوتین و همسرش لودمیلا را به هم معرفی کرده بود. کرملین تاکنون در این باره اظهار نظر نکرده است اما قبل از افشای اسناد گفته بود که سازمانی در تلاش برای لجن پراکنی علیه رئیس جمهوری روسیه است.

بشار اسد

نام بشار اسد رئیس جمهوری سوریه از طریق رامی و حافظ مخلوف، دو عموزاده اش به اسناد پاناما گره خورده است. این دو برادر کلید گشودن دروازه های صنایع نفت و مخابراتی سوریه هستند. برای دوره ای هر شرکت خارجی که مایل به انجام کار در سوریه بود می بایستی از سوی آنان تایید شود. نه اسد و نه برادران مخلوف تاکنون نظری نداده اند.

رئیس جمهوری آرژانتین به تازگی میزبان باراک اوباما و بانوی اول آمریکا بود

مائوریسیو ماکری، رئیس جمهوری آرژانتین

مائوریسیو ماکری فرزند غول مالی بازرگانی این کشور، از اعلام سود شرکتی به نام "فلگ تریدینگ" خودداری کرده است. ماکری همراه با برادر و پدرش از سال ۱۹۹۸ وقتی که شرکت فوق در باهاماس پا گرفت تا ۲۰۰۹ که منحل شد، مالک این شرکت بود. یک نماینده ماکری گفته است او سود را اعلام نکرد چرا که سرمایه فعالی در آن نداشت. ماکری از اعلام چند حساب خارجی دیگر در آمریکا به ارزش چندین میلیون دلار نیز خودداری کرده است.

رئیس جمهوری اوکراین، سلطان شکلات

پترو پروشنکو رئیس جمهوری اوکراین که امپراطوری مالی اش از جمله شامل چند کانال تلویزیونی، یک بارانداز کشتیرانی و همچنین تاسیسات تولید خودرو است حالا معلوم شده که سرمایه های خارجی هم دارد و از جمله مالک یک کارخانه شکلات سازی اروپایی است. هرچند بخش شرم آور ماجرا این است که در اوت ۲۰۱۴ درست وقتی سربازان روس برای جنگ دوشادوش جدایی طلبان اوکراینی راهی این کشور شده بودند، او تنها سهام دار شرکتی شد که در جزایر ویرجین بریتانیا برپا شده بود.

استرالیایی های ثروتمند

اداره مالیات استرالیا روز دوشنبه در بیانیه ای گفت در حال تحقیق روی فعالیت های مالی ۸۰۰ شهروند ثروتمند این کشور با در نظر گرفتن احتمال ارتباطشان با موساک فونتسا است. این سازمان گفته است ۱۲۰ نفر از این فهرست با شرکت های بی نام خارجی در هنگ کنگ در ارتباط بوده اند.

شرکت حقوقی "موساک فونسکا" با انتقاد شدید از افشای اسناد محرمانه خود در رسانه‌ها اعلام کرده است که از ۴۰ سال پیش به مشتریانی از سراسر جهان خدمات ارائه می ‌کند.

کنسرسیوم بین المللی روزنامه نگاران تحقیقی مستقر در واشنگتن که به انتشار پرونده کمک کرده گفت اسناد پاناما شامل ۲۱۴٫۴۸۸ کمپانی و ۱۴ هزار و ۱۵۳ مشتری موساک فونسکا است. شرکتی که ادعا می کند جرمی مرتکب نشده و عضوی مسئول در جامعه مالی جهانی است.

روزنامه آلمانی زوددویچه سایتونگ مستقر در مونیخ روز یکشنبه گفت اطلاعات اولیه را بیش از یک سال پیش از منابع ناشناس دریافت کرده است.