گروهی از فيلمسازان بوسنيايی به صدور حکم قضايی عليه جعفر پناهی اعتراض کردند

گروهی از فيلمسازان بوسنيايی به صدور حکم قضايی عليه جعفر پناهی اعتراض کردند

اعتراض سينماگران و هنرمندان کشورهای مختلف به صدور حکم بی سابقه قضايی عليه جعفر پناهی ادامه دارد. اخيرا دادگاهی در ايران، اين فيلمساز را که پس از انتخابات اخير رياست جمهوری بازداشت شد، به ۶ سال حبس تعزيری و ۲۰ سال محروميت از فيلمسازی، فيلمنامه نويسی، سفر به خارج از ايران و گفتگو با رسانه های داخل و خارج ايران محکوم کرده است.

در تازه ترين واکنش ها به صدور حکم قضايی عليه جعفر پناهی، گروهی از فيلمسازان بوسنيايی به صدور اين حکم اعتراض کرده و در نامه ای، منع فعاليت سينمايی برای جعفر پناهی را اقدامی غيرمتمدنانه عليه انسانيت، هنر، آزادی آفرينش و آزادی بيان توصيف کردند. در اين نامه فيلمسازان بوسنيايی تصريح کرده اند که صدور حکم قضايی عليه جعفر پناهی را به معنای صدور حکم عليه خود و همه هنرمندان جهان می دانند.

پيشتر نيز بيش از چهار هزار و پانصد تن از هنرمندان با امضای طوماری اعتراض خود را نسبت به حکم جعفر پناهی اعلام کرده بودند. در اين ميان، مقامات دولتی برخی از کشورها از جمله فرانسه و آلمان نيز به حکم صادره عليه جعفر پناهی واکنش نشان داده اند. به گزارش خبرگزاری آلمان، مارکوس لونيگ، مسؤل امور حقوق بشر در دولت آلمان، از حکم صادر شده عليه جعفر پناهی اظهار شگفتی کرده و از دولت ايران خواسته است اصول بنيادی حقوق بشر را رعايت و حکم صادره عليه پناهی را لغو کند.

جعفر پناهی اسفند ماه گذشته همراه با ۱۷ نفر، از جمله همسر و دخترش، در منزل خود در تهران به اتهام ساخت فيلمی عليه نظام جمهوری اسلامی بازداشت شد. بيشتر افراد بازداشت‌شده روزهای بعد آزاد شدند، اما اين فيلمساز ۵۰ ساله پس از سه ماه و با سپردن وثيقه، به طور موقت آزاد شد.

وی در سال ۱۹۹۵ جايزه دوربين طلايی را به خاطر فيلم بادکنک سفيد از جشنواره سينمايی کن دريافت کرد.

فيلم دايره ساخته جعفر پناهی نيز در چندين جشنواره مورد تحسين قرار گرفت، و از جمله به جايزه شير طلايی جشنواره ونيز دست يافت.

همچنين آقای پناهی در سال ۲۰۰۶ با فيلم آفسايد، جايزه خرس نقره‌ای جشنواره سينمايی برلين را برای بهترين کارگردانی از آن خود کرد.