تعهد ارتش پاکستان به دفاع از دمکراسی

انتخابات سراسری پارلمانی پاکستان روز ۲۱ اردیبهشت برگزار می شود.
دولت کنونی نخستین دولت غیر نظامی از زمان استقلال پاکستان است که ۵ سال کامل دوره تصدی خودرا طی کرده و توسط کودتای نظامیان ساقط نشده است. روندی که نشان از تغییر رابطه نهاد های نظامی و غیر نظامی پاکستان دارد.


ژنرال اشفق پرویز کیانی فرمانده ارتش پاکستان به تعهد خود در مورد عدم دخالت ارتش در سیاست عمل کرده است.
پس از سالها کودتای نظامی و دخالت ارتش در سیاست، انتخابات اردیبهشت لحظه ای کلیدی درارتباط نهاد های نظامی و غیر نظامی پاکستان است.


ژنرال اطهر عباس سخنگوی ارتش پاکستان می گوید"رهبری ارتش مصمم است از دموکراسی حمایت کند و اجازه ندهد نظام از مسیر خود خارج شود. زیرا فرماندهان ارتش معتقدند این مسیری درست برای کشور و ملت است".

این تصمیم بر استراتژی دولت در برخورد با طالبان در منطقه قبیله ای شمال غرب پاکستان تاثیر می گذارد. این اولین باری است که احزاب سیاسی اجازه یافتند در آن منطقه به فعالیت انتخاباتی بپردازند.

به اعتقاد اشرف علی از یک مرکز تحقیقاتی نواحی قبیله ای تحت اداره فدرال در شمال غرب پاکستان، این انتخابات فرصتی برای نزدیک کردن این سنگر طالبان با سایر مناطق کشور و پایان دادن به خشونت ها است.
وی می گوید "من معتقدم اوضاع در شرایط فعلی در منطقه قبیله ای شمال غرب پاکستان تغییر می کند. ارتباط نهاد های نظامی و ملی بهتر می شود و بخشی از ارتش درک کرده است این وظیفه دولت غیر نظامی است که اداره سیاسی کشور را به عهده گیرد و نه ارتش".


ولی ژنرال بازنشسته طلعت مسعود معتقد استد اگر دولت غیر نظامی جدید در مقابله با مشکلات فعلی آن کشور ضعیف باشد موازنه قدرت دگرباره بر هم خواهد خورد.
وی می گوید "اگر دولت بعدی نتواند حداقل نیاز های اقتصادی انرژی و آموزشی را بر آورده کند و نتواند این کشور نیمه کار آمد را به کشوری کار آمد تبدیل کند قدرت دیوان سالاران، ارتش و شاید نظام قضایی افزایش می یابد و آن ها این خلاء را پر می کنند".


تحلیلگران معتقدند ارتش همچنان یک بازیگر کلیدی در صحنه سیاست پاکستان باقی می ماند. سئوال این است که آیا فرماندهان ارشد ارتش تصمیم رهبران غیر نظامی کشور را محترم خواهند شمرد یا بار دیگر کشور دستخوش تلاش دو طرف برای بدست گرفتن کنترل امور می شود.