ردپای گربه، به چین باستان می رسد

گربه ها بیش از پنج هزار سال پیش به دست انسان اهلی شدند و به خانه های مردم راه پیدا کردند.

پژوهشگران در چین و ایالت میسوری آمریکا ردپای گربه های اهلی را تا ۳۵۰۰ سال پیش دنبال کرده و به یک روستای کشاورزی متعلق به دوران نوسنگی در چین رسیده اند.
این روستا در استان شاآنشی در مرکز چین امروزی واقع است.

همین گربه هایی که بعدها حیوانات دست آموز خانگی شدند، هزاران سال پیش پایشان به دهکده های کشاورزی چین باستان باز شد – جایی که در آن انواع حیوانات کوچک مثل جوندگان پیدا می شدند. خوراک این جوندگان غلاتی بود که کشاورزان بعد از برداشت، در انبارها ذخیره و مصرف می کردند.

فیونا مارشال، استاد باستانشناسی دانشگاه واشنگتن در شهر سنت لوئیس میسوری و دستیار پژوهش در مورد منشأ گربه ها می گوید: «نتایج این پژوهش نشان می دهد که پنج هزار و سیصد سال پیش، روستای کوآنوکن در استان شاآنشی مرکز غذا برای گربه ها بوده؛ و رابطه بین انسان و گربه از همانجا آغاز شده است – حتی اگر گربه ها آن زمان اهلی نشده بودند، یا شواهد تأیید کند که آنها در فاصله ای نزدیک به کشاورزان زندگی می کردند، و رابطه شان با یکدیگر منافعی برای هر دو دربرداشته است.»
باور بر این است که در حدود ششصد میلیون گربه اهلی در دنیا وجود دارد. دانشمندانی که روی دی ان ای مطالعه کرده اند، معتقدند که بیشتر گربه سانان از اعقاب بی واسطه گربه وحشی خاور نزدیک – یکی از پنج شاخه فرعی گربه وحشی آفریقایی که هنوز در آفریقا، آسیا و اروپا پیدا می شود – هستند.

خانم مارشال می گوید:«هنوز نمی دانیم که آیا این گربه ها از خاور نزدیک به چین رفته اند، آیا با گربه های وحشی چینی درآمیخته اند، و حتی آیا گربه های چین نقشی در اهلی شدن این حیوان داشته اند که پیشتر نمی دانستیم؟»

دانشمندان مدت های مدیدی فکر می کردند که گربه ها اول بار چهار هزار سال پیش در مصر باستان اهلی شده اند. فراعنه مصر برای گربه احترام قائل بودند.
اما پژوهش های جدید نشان می دهد که احتمالاً رابطه نزدیک انسان با گربه بسیار پیش از آن آغاز شده است.
در سال ۲۰۰۴ دانشمندان یک گربه وحشی را پیدا کردند که نزدیک به نه هزار و ۵۰۰ سال پیش در قبرس در کنار یک انسان دفن شده بود.

پژوهشگرانی که این تحقیق را انجام دادند از تکنیک های علمی مختلف برای تعیین قدمت استخوان حیوانات استفاده کردند – از جمله تاریخگذاری با رادیوکربن و تجزیه و تحلیل ایزوتوپی رد کربن و نیتروژن روی استخوان های سگ، گربه، آهو و دیگر حیوانات وحشی که در نزدیکی روستای کوآنوکن از زیر خاک کشف کرده بودند.
نشانه هایی که پژوهشگران یافتند نشان می دهد که انسان و گربه هزاران سال پیش با هم رابطه نزدیکی داشتند.

یکی از گربه هایی که در جریان اکتشافات پژوهشگران پیدا شد، هنگام مرگ پیر بود و این نشان می دهد که زمانی که در روستا زندگی می کرد خوب می خورد و خوب رشد می کرد.
پژوهشگران همچنین گفتند بقایای گربه های عهد باستان نشان می دهد که آنها کمتر گوشت می خوردند و بیش از آنچه که انتظار می رفت از غلات تغذیه می کردند.
دیگر پژوهشگران در چین و فرانسه در حال حاضر سرگرم بررسی اهلی شدن گربه ها و رابطه میان آنها با انسان هستند.