ترامپ از اشتیاق مردم برای سرنگونی جمهوری اسلامی گفت؛ هم‌صدایی بین‌المللی با مردم ایران

اعتراضات مردمی ۱۴۰۴

اعتراضات سراسری ایران در حالی وارد سیزدهمین روز خود شده که موجی از حمایت و واکنش در سطح دولت‌ها، پارلمان‌ها و نهادهای بین‌المللی علیه سرکوب خونین جمهوری اسلامی شکل گرفته است. دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، ضمن تکرار تهدید خود به واکنش «بسیار سخت» علیه جمهوری اسلامی در صورت کشتار معترضان، می‌گوید زمان حاضر را برای دیدار رسمی با شاهزاده رضا پهلوی «مناسب» نمی‌داند.​

موضع کاخ سفید و متحدان آمریکا

دونالد ترامپ در چند گفت‌وگوی تلویزیونی و اظهاراتش در هواپیمای ریاست‌جمهوری تأکید کرده اگر جمهوری اسلامی مانند گذشته به کشتار معترضان روی بیاورد، با پاسخ بسیار سخت ایالات متحده روبه‌رو خواهد شد.

رئیس جمهوری ایالات متحده همچنین در شبکه اجتماعی خود تروث سوشال با انتشار ویدئویی از اعتراضات ایران نوشت: «بیش از یک میلیون نفر در تظاهرات شرکت کردند: دومین شهر بزرگ ایران به دست معترضان افتاد، نیروهای حکومتی عقب‌نشینی کردند.»

جی. دی. ونس، معاون رئیس‌جمهوری آمریکا، ضمن حمایت از هر کسی که در «اعتراضات مسالمت‌آمیز» برای حقوق خود به خیابان می‌آید، گفت رژیم جمهوری اسلامی با «مشکلات زیادی» روبه‌روست و عاقلانه‌ترین گزینه برای تهران، ورود به یک مذاکره واقعی با آمریکا درباره برنامه هسته‌ای است؛ او تأکید کرد ایالات متحده از مردم ایران در تلاش برای حقوق خود حمایت می‌کند.

سناتور لیندسی گراهام با حمایت از موضع ترامپ، او را «کاملاً محق» در ایستادن در کنار مردم ایران در برابر «رژیم قاتل ایران» خواند و با شعار «ایران را دوباره عظمت ببخشیم» همبستگی خود را با معترضان اعلام کرد.

سناتور تد کروز با اشاره به شکست تهران در «جنگ ۱۲ روزه» و نابودی تأسیسات هسته‌ای ایران توسط دولت ترامپ، خیزش مردم علیه آیت‌الله را «یک پیروزی عظیم امنیت ملی» برای جهان و ضامن «امنیت بسیار بیشتر» برای مردم آمریکا دانست.

کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا (اکثریت جمهوری‌خواه) در حساب رسمی خود نوشت «آیت‌الله در حال از دست دادن کنترل خود بر مردم ایران است» و تأکید کرد ایرانیان در «مقیاسی بی‌سابقه» سر به نافرمانی برداشته‌اند.

یاسمین انصاری، نماینده ایرانی‌تبار کنگره آمریکا، با یادآوری آنکه «میلیون‌ها ایرانی جان خود را به خطر انداخته‌اند» برای پایان دادن به رژیم خشن جمهوری اسلامی، از جامعه جهانی خواست «روی نگرداند» و در کنار مردم ایران بایستد.

کیت سلف، نماینده جمهوری‌خواه از تگزاس، با اشاره به دیدار اخیر خود با گروهی از ایرانیان‌آمریکایی نوشت باور دارد «زمان پیروزی» مردم ایران سرانجام فرارسیده است.

کن کالورت، رئیس زیرکمیته اعتبارات دفاعی، تأکید کرد مردم ایران «همچون همه مردم جهان» شایسته حقوق و آزادی‌های ذاتی هستند و ایالات متحده در کنار کسانی می‌ایستد که برای آینده‌ای آزاد و دموکراتیک برای ایران برخاسته‌اند.

پت فالن، نماینده حوزه چهارم تگزاس، به‌صراحت نوشت «خامنه‌ای و دار و دسته‌اش بهتر است تا وقتی هنوز می‌توانند، ایران را ترک کنند» و تأکید کرد مردم ایران حق دارند حکومتی عاری از «سرکوب تئوکراتیک آیت‌الله» داشته باشند.

مارین لوپن، نماینده حوزه پادو–کاله و رئیس حزب اجتماع ملی در مجمع ملی فرانسه، با اشاره به «ده‌ها کشته»، «صدها زخمی» و «سرکوب خونین» در ایران نوشت این خشونت نتوانسته خیزش مردمی‌ای را که هر روز نیرومندتر می‌شود درهم بشکند و تأکید کرد هیچ رژیم تمامیت‌خواهی نمی‌تواند تا ابد آرزوی آزادی را خفه کند.

اریک سیوتی، بنیان‌گذار حزب «اتحاد جمهوری‌خواهان»، «امید عظیم در حال برخاستن در ایران» را ستود و سقوط «دیکتاتوری خون‌ریز اسلامی» را «رهایی باشکوه» مردم ایران خواند و خواستار حمایت فرانسه از این «جنبش بزرگ آزادی، به‌ویژه برای زنان» شد.

اولف کریسترسون، نخست‌وزیر سوئد، در حمایت از «مطالبات بدیهی برای آزادی و آینده‌ای بهتر» گفت این مطالبات را نمی‌توان در بلندمدت با خشونت خاموش کرد و اعلام کرد سوئد هرگونه تلاش برای سرکوب اعتراضات مسالمت‌آمیز در ایران را محکوم می‌کند.

مسعود قره‌خانی، رئیس پارلمان نروژ، با اشاره به «اعتراضات گسترده» و «فریاد برای آزادی» نوشت اکنون «همه نگاه‌ها به ایران دوخته شده است».

هلموت برانت‌اشتتر، عضو پارلمان اروپا از حزب نئوس و سخنگوی سیاست خارجی، با توصیف شجاعت معترضان گفت: «ببینید ایرانی‌ها چقدر شجاع‌اند. من شما را تحسین می‌کنم».

روبرتا متسولا، رئیس پارلمان اروپا، با یادآوری امکان استفاده آزاد از اینترنت و انتقاد از رهبران در اروپا، تأکید کرد این همان حقی است که مردم در خیابان‌های ایران برای آن فریاد می‌زنند.

عفو بین‌الملل ایران اعلام کرد مردمی که جسارت نشان داده و خشم خود را از دهه‌ها سرکوب ابراز کرده‌اند، بار دیگر با «الگوی مرگبار» شلیک غیرقانونی نیروهای امنیتی، بازداشت و ضرب‌وشتم معترضان روبه‌رو شده‌اند.

هانا نیومن، عضو پارلمان اروپا، قطع اینترنت در ایران را «مشکل فنی» ندانست و گفت رژیم از آن برای «پنهان کردن خشونت و درهم شکستن مقاومت معترضان» استفاده می‌کند؛ او از «خشونت بیشتر، بازداشت‌های بیشتر و ناپدید شدن افراد بیشتر» و بی‌خبری خانواده‌ها از سرنوشت عزیزانشان خبر داد.

ولید گدبان، دیپلمات و مشاور سیاسی در نمایندگی اسرائیل در ژنو، هشدار داد با بازگشت اینترنت، جهان با «حجم گسترده و هولناک» شواهد سرکوب خشن، از جمله ویدئوهای تیراندازی، بازداشت‌های گسترده و خشونت فراگیر روبه‌رو خواهد شد.

جوزف وو، دبیرکل شورای امنیت ملی تایوان و وزیر پیشین خارجه، خیزش ایرانیان را «درسی قدرتمند» برای دیگر دیکتاتورها دانست و نوشت مردم سرکوب را تا ابد تحمل نخواهند کرد.

تام توگندهات، نماینده محافظه‌کار بریتانیا و رئیس پیشین کمیته روابط خارجی مجلس عوام، با اشاره به گروگان‌گیری دو شهروند بریتانیایی توسط تهران نوشت «۹۰ میلیون ایرانی دیگر هم گروگان یک دیکتاتوری خشن هستند» و افزود امشب آن‌ها خواهان آزادی‌اند.


آیپک، لابی قدرتمند حامی اسرائیل در آمریکا، سکوت در قبال اعتراضات ایران را «ریاکاری در عمل» خواند و از کسانی که مدعی «رهبری اخلاقی» هستند اما شجاعت معترضان را نادیده می‌گیرند انتقاد کرد.

جزمین نامو، کنشگر لبنانی–آمریکایی، در پیامی کوتاه اما احساسی خطاب به ایران نوشت: «ما تو را می‌بینیم، تو را حس می‌کنیم، و در کنار تو هستیم».