کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی روز ۱۷ مرداد در جده عربستان، اسرائیل را «کاملاً مسئول» کشته شدن اسماعیل هنیه، از رهبران گروه فلسطینی حماس در تهران، دانستند و این اقدام را محکوم کردند.
این کشورها روز چهارشنبه با انتشار بیانیهای اسرائیل را «اشغالگر غیرقانونی» و کشتن اسماعیل هنیه را عملی «شنیع» خواندند و این حرکت اسرائیل را «نقض جدی» حاکمیت ایران توصیف کردند.
مامادو تانگارا، وزیر امور خارجه گامبیا، که کشورش ریاست کنفرانس همکاری اسلامی را بر عهده دارد، گفت: «تجاوز و نقض حاکمیت و تمامیت ارضی جمهوری اسلامی ایران با کشتن یک رهبر سیاسی در خاک این کشور، اقدامی شنیع است که میتواند تنشهای موجود در منطقه را تشدید کند، منجر به درگیری فراگیر و گستردهتر در کل منطقه شود.»
عربستان سعودی میزبان اجلاس سازمان همکاری کشورهای اسلامی نیز گفت که کشتن هنیه «نقض آشکار» حاکمیت ایران بود.
نشست اضطراری سازمان کنفرانس اسلامی به درخواست جمهوری اسلامی و مقامات فلسطینی و در پی کشته شدن اسماعیل هنیه رئیس شاخه سیاسی حماس، در شهر ساحلی جده عربستان برگزار شد.
گروه حماس و سران جمهوری اسلامی، اسرائیل را مسئول کشته شدن هنیه در تهران در هفته گذشته میدانند، اما دولت اسرائیل دخالت در این اقدام را تایید یا رد نکرده است.
جمهوری اسلامی، اسرائیل را به «مجازات سخت» تهدید کرده و قول داده که تلافی کند اما ایالات متحده و کشورهای غربی و عربی خواستار کاهش تنش هستند.
متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده روز چهارشنبه گفت که چندین عضو سازمان کنفرانس اسلامی با واشنگتن موافق هستند که تشدید تنش میان اسرائیل و جمهوری اسلامی تنها باعث ادامه و تشدید بحران در منطقه خواهد شد و میتواند چشمانداز توافق آتشبس در غزه را به خطر بیندازد.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، روز ۱۶ مرداد گفت توافق آتشبس در غزه به مرحله تعیینکنندهای رسیده و فقط تنشهای موجود میان اسرائیل با جمهوری اسلامی این توافق را تهدید میکند.
آمریکا، بریتانیا، اتحادیه اروپا، ژاپن، اسرائیل، و شمار دیگری از کشورهای جهان حماس را در فهرست سازمانهای تروریستی قرار دادند. حماس تحت حمایت جمهوری اسلامی قرار دارد.
پس از حمله تروریستی ۱۵ مهر حماس به اسرائیل که منجر به کشتهشدن ۱۲۰۰ تن و گروگان گرفتهشدن بیش از ۲۰۰ نفر، اکثرا غیرنظامی شد، اسرائیل تهاجم به غزه را با هدف نابودی این گروه فلسطینی آغاز کرد.