حجتالله موسوی، سخنگوی صنعت برق استان خوزستان اعلام کرد ذخیره سوخت گازوئیل برای نیروگاههای کشور به میزان ۶۵ درصد کاهش یافته که این مسئله تأمین برق پایدار را با چالش روبهرو کرده است. همزمان سخنگوی شرکت گاز استان تهران از ثبت رکورد جدید مصرف گاز در این استان خبر داد.
به گزارش خبرگزاری حکومتی تسنیم، موسوی با اشاره به افزایش مصرف سوخت به دلیل سرمای هوا گفت: «برای تأمین برق نیروگاهها نیازمند سوخت گازوئیل و گاز هستیم، اما میزان گاز تأمینی نیز نسبت به سال گذشته ۴/۵ میلیارد لیتر کاهش یافته و این کسری از طریق سوخت مایع جبران شده است.»
سخنگوی صنعت برق، تأکید کرد بیش از یک هزار نیروی متخصص صنعت برق کشور در تلاش هستند تا با وجود این ناترازی، پایداری شبکه برق حفظ شود.
موسوی افزود: «صنعت برق آمادگی تأمین برق را دارد، اما تأمین پایدار آن به رفع چالش سوخت نیروگاهی وابسته است.»
در گزارش دیگری از خبرگزاری حکومتی ایلنا، علیاصغر نوایی، سخنگوی شرکت گاز استان تهران اعلام کرد که «در ۲۴ ساعت گذشته، میزان مصرف گاز در استان تهران به ۱۱۲ میلیون مترمکعب رسیده که نصاب جدیدی در مصرف گاز محسوب میشود.»
این مقام حکومتی به قطعیهای مکرر برق که بر مصرف انرژیهای جایگزین خانگی تاثیر میگذارد اشارهای نکرد.
محمد صادق معتمدیان، استاندار تهران نیز با اشاره به بحران انرژی و ضرورت مدیریت مصرف اعلام کرد: «با همکاری اصناف و اتحادیهها تاکنون ۳۵ مگاوات کاهش مصرف برق داشتهایم.»
معتمدیان همچنین به شناسایی باغهای پرمصرف، موسوم به باغهای لاکچری، اشاره کرد و افزود: «در سطح کشور بیش از ۹۰ هزار قطعی برق در این باغها انجام شده است تا از فشار بر شبکه کاسته شود.»
استاندار تهران تأکید کرد اولویت مدیریت مصرف، جلوگیری از قطعی برق در بخش خانگی است.
در همین زمینه اتاق اصناف تهران نیز اعلام کرد: «با توجه به تشدید سرمای هوا و کسری گاز، فروشگاههای بزرگ عرضه کالاهای غیر ضرور باید تعطیل شوند و فقط فروشگاههایی که کالاهای اساسی مردم را عرضه میکنند باز باشند.» این نهاد صنفی تهدید کرد «در صورت فعالیت مجدد این فروشگاهها از جمله سراهای فروش لوازم خانگی آنها را پلمب خواهیم کرد.»
بنا بر اعلام محسن ذبیحی، معاون شرکت توانیر، از روز شنبه ۲۴ آذر خاموشیهای برنامهریزیشده در کشور آغاز شده است. دلایل این بحران شامل افزایش مصرف گاز خانگی به دلیل سرما، کاهش تحویل سوخت به نیروگاهها و نبود سوخت مایع برای تولید برق است.
عباس کریمی، دبیر انجمن صنفی نیروگاهها، هشدار داده که در صورت عدم تأمین سوخت کافی، محدودیت در تأمین برق تا پایان زمستان ادامه خواهد یافت. این شرایط در شهرهای مختلف باعث قطع برق، اختلال در زندگی روزمره مردم، تعطیلی مدارس و کاهش دسترسی به خدمات ضروری شده است.
مشکلات انرژی علاوه بر افزایش مصرف، ناشی از سوءمدیریت و کاهش ذخایر انرژی است. گزارشها حاکی از آن است که نبود برنامهریزی کافی در بخش انرژی، تحریمها، خشکسالی، کسری بودجه و حتی استخراج ارزهای دیجیتال، به کمبود گاز و برق دامن زدهاند.