داروی لاغری تازه از هفت خان کسب مجوز گذشت

اضافه وزن از معضلات بزرگ جامعۀ آمریکاست

پس از سیزده سال، این نخستین باری است که یک داروی لاغرکننده مجوز تولید انبوه و فروش دریافت می کند.

سازمان غذا و داروی آمریکا، به داروی لاغرکنندۀ تولید شرکت تولیدات دارویی آرینا مجوز تولید انبوه و فروش داده است.

پس از سیزده سال، این نخستین بار است که داروی لاغرکننده ای از هفت خان صدور مجوز سازمان دولتی غذا و داروی آمریکا (اِّف. دی. ای.) می گذرد.

اضافه وزن در آمریکا معضلی عمده تلقی می شود و پزشکان مرتب نسبت به فراگیرتر شدن آن هشدار می دهند. این داروی تازه بِلویک نام دارد و در پژوهشهای بالینی محرز شده که تأثیر آن برای کم کردن وزن، اندک است، اما ضرورت درمان چاقی ایجاب می کند که دارویی این چنین برای کمک به کاهش وزن، دردسترس مردم قرار گیرد.

سازمان غذا و داروی آمریکا این قرص تازه را مطمئن خوانده است. داروی بلویک، تولید شرکت تولیدات دارویی آرینا، روز چهارشنبه مجوزعرضه به بازار را دریافت کرد. این دارو قابل تجویز به بزرگسالانی است که اضافه وزن دارند و دست کم به یک نوع بیماری هم مبتلا هستند؛ مثل دیابت یا کلسترول بالا. این دارو باید همراه با رعایت رژیم سالم غذایی و وزرش استفاده شود.

پتریک اونیل- رئیس انجمن اضافه وزن آمریکا- می گوید از صدور مجوز برای این قرص لاغرکننده خوشحال است؛ چون این اتفاق، نشان می دهد که سازمان غذا و داروی آمریکا؛ معضل چاقی در آمریکا را جدی تلقی می کند. آقای اونیل که سرپرست گروه پژوهش داروی بلویک بوده است، استاد دانشکدۀ پزشکی دانشگاه کارولینای جنوبی است و می گوید این دارو، لازم است، اما نه تنها کافی نیست، بلکه پاسخ حتی بخشی از مشکل اضافه وزن در آمریکا نیست.

دو سال پیش، اف. دی. ای. تقاضای مجوز تولید و عرضۀ این دارو را رد کرد؛ چون نتیجۀ تحقیقاتی که برآن انجام شده بود، حاکی از آن بود که بلویک در حیوانات تومور ایجاد می کند. تحقیقات بیشتر اما، نشان داد که احتمال ایجاد تومور دراثرمصرف این دارو، در انسانها ضعیف است.

قرار است تولید انبوه این داروی لاغرکننده، از اوایل سال آیندۀ میلادی، آغاز شود.

نزدیک به سی و پنج درصد از بزرگسالان آمریکایی اضافه وزن دارند و تعداد زیادی از پزشکان این کشوراز اف دی ای خواسته اند که مجوز تولید داروهای لاغرکننده را صادر کنند.

عمدۀ داروهای لاغرکننده، که بسیاری از آنها حاوی آمفتامین هستند، عوارض جانبی فراوانی دارند که بسیاری از آنها خطرناکند. این عوارض ممکن است در برخی از کسانی که این داروها را مصرف می کنند دیده شود. عوارضی از قبیل پریشانی افکار، تمایل به خودکشی، اختلالات دریچۀ قلب، و مشکلات کبدی.