در حالیکه رسانه دولتی ایران از "دست دادن" اتفاقی وزیر امورخارجه ایران با باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا خبر می دهند، برخی محافظه کاران تندرو از این رویداد به شدت انتقاد کرده اند و حتی یک نماینده مجلس این اقدام را "زشت و ناپسند" توصیف کرد.
دوشنبه شب بلومبرگ به نقل از یک مقام ایران خبر داد هرچند در دوسال گذشته انتظار بود باراک اوباما و حسن روحانی با یکدیگر دست بدهند اما این اتفاق به نوعی دیگر افتاد و محمدجواد ظریف با باراک اوباما دست داد. هرچند دست دادن و خوش و بش در عرف دیپلماتیک عادی است اما این مساله برای اولین بار در بیش از سه دهه گذشته رخ می دهد. بعد از انقلاب ایران و بحران گروگانگیری، مقام های عالی دو کشور از ارتباط رودرو خودداری کرده بودند.
در دو سال اخیر که ایران تمایل بیشتری برای گفت و گو با آمریکا نشان داد، تنها یکبار رئیس جمهوری ایران و آمریکا به مدت پانزده دقیقه تلفنی با هم صحبت کردند که این مکالمه در داخل ایران با واکنش تند محافظه کاران و مقام های نظامی روبرو شد.
روایت دولتی از دست دادن
خبرگزاری دولتی ایرنا درباره جزئیات دیدار ظریف و اوباما نوشت که پس از پایان سخنرانی حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی رییس جمهوری در هفتادمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک، محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه در حال خروج از سالن مجمع عمومی بود که به طور کاملا اتفاقی با باراک اوباما رییس جمهوری و جان کری وزیر خارجه آمریکا روبرو شد، طرف ها سلام و احوالپرسی کردند و دست دادند.
مقام های نزدیک به دولت روحانی تاکید دارند دیدار ظریف و رییس جمهور آمریکا از پیش تعیین شده نبود.
در حالی مقامهای ایران این دیدار کوتاه را اتفاقی عنوان کرده اند که در تاریخ روابط دو کشور، حداقل یکبار برای دیدار دو رئیس جمهوری ایران و آمریکا برنامه ریزی شده بود. بیش از پانزده سال پیش که محمد خاتمی تازه رئیس جمهوری ایران شده بود، بعد از سخنرانی مادلین آلبرایت درباره نقش آمریکا در ۲۸ مرداد، گفته شد زمینه چینی برای دیدار اتفاقی روسای جمهوری ایران و آمریکا فراهم شد اما چند سال بعد برخی دیپلمات های ایرانی فاش کردند که محمد خاتمی در لحظه آخر از دیدار مستقیم با بیل کلینتون رئیس جمهوری وقت آمریکا طفره رفت.
خط و نشان ها برای یک دست دادن اتفاقی
دست دادن "اتفاقی" ظریف و اوباما با چند واکنش تند از سوی محافظه کاران در ایران روبرو شده است.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
منصور حقیقتپور، نایبرئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ایران این کار ظریف را "زشت" دانست و گفت: "دست دادن با اوباما و کری توسط وزیر امور خارجه اقدام زشتی بود و او به خاطر این اقدام خود باید از ملت ایران عذرخواهی کند."
این نماینده اردبیل و عضو فراکسیون رهروان ولایت هشدار داده که "دستدادن ظریف با اوباما تأیید شود، مجلس سکوت نخواهد کرد."
یک نماینده دیگر هم بخاطر این دیدار اتفاقی خط و نشان کشیده است. نادر قاضیپور، نماینده مردم ارومیه در تذکری به رئیسجمهور خواستار برخورد با وزیر امور خارجه به علت دست دادن با رئیسجمهور آمریکا شد.
خبرگزاری فارس نزدیک به نهادهای امنیتی با انعکاس مصاحبه این دو نماینده، در یک گزارش تحلیلی با عنوان "از له شدن اتفاقی حجاج زیر دست و پا تا دست دادن اتفاقی ۲ نفر" از اقدام ظریف انتقاد کرده است.