باراک یا میت؟ مسئله این است!

مروری بر مواضع و سیاستهای دو نامزد ریاست جمهوری آمریکا در آستانه تشکیل مجمع ملی جمهوریخواهان که ۲۷ تا ۳۰ اوت در تمپای فلوریدا برگزار می شود.
«آقای رامنی مسئولیت اداره کشور را به عهده ندارد و شاید از این روی است که می تواند به راحتی در مورد جنگ سخن بگوید. من رئیس جمهوری این مملکتم و وظیفه اصلی ام، اداره آن است؛‌ نه رقابت انتخاباتی.»

در پی سخنان میت رامنی ـ‌ نامزد جمهوریخواه ریاست جمهوری آمریکاـ‌ در خصوص ضرورت دفاع از اسرائیل و اتخاذ موضع قاطع در برابر ایران،‌ پرزیدنت اوباما این گونه واکنش نشان داد.

منتقدان باراک اوباما می گویند او تمامی کاستیها را به گردن دولت بوش می اندازد. می گویند ساختار رقابتی که وی بر سیستم آموزش کشور حاکم کرده،‌ گرفتاریهای تعلیم و تربیت را دو چندان کرده است.

هواداران پرزیدنت اوباما در ریچموندِ ویرجینیا،‌مه ۲۰۱۲




سیاهپوستان مخالف وی می گویند پدرش آمریکایی آفریقایی تبار نبوده و مادرش سفیدپوست بوده، و او را از خود نمی دانند.

منتقدان میت رامنی، متمول بودن و مورمن بودن او را درمیان مشکلاتی می خوانند که به اعتقاد آنان،‌ با پدیده ریاست جمهوری معجون نامیمونی می سازد. می گویند او که این روزها دم از حمایت از تولیدکنندگان آمریکایی می زند، عمری با چین تجارت کرده. می گویند اختلاف شدید طبقاتی اش با عامه هم وطنانش،‌ مانع از آن است که وی درک درستی از مشکلات مردم داشته باشد.


دستِ راستِ نامزدها

با نزدیک شدن زمان مجمع ملی جمهوریخواهان که در بندر تَمپا در ایالت فلوریدا برگزار می شود و زمان برگزاری آن ۲۷ تا ۳۰ اوت(ماه جاری میلادی) است،‌ گمانه زنی پیرامون انتخاب معاون اول رامنی بازار گرمی در محافل سیاسی و ستونهای سیاسی رسانه های آمریکایی یافته است.

ماه گذشته سخن از آن می رفت که کاندولیزا رایس ـ‌ وزیر امورخارجه پیشین آمریکاـ ممکن است از سوی میت رامنی به نامزدی معاونت اول ریاست جمهوری انتخاب شود.

تحلیلگران جمهوریخواه اما،‌ به سرعت این امکان را منتفی دانستند و سبب آن را این گونه عنوان کردند که خانم رایس به اندازه کافی و مطابق میل جمهوریخواهان افراطی،‌ محافظه کار نیست. گواه این انتساب نیز آن است که وی با سقط جنین اختیاری موافق است و این البته برای مذهبیون افراطی و راست گرایان قابل پذیرش نیست.

با این وصف، نام کاندولیزا رایس در میان سخنرانان مجمع ملی جمهوریخواهان دیده می شود.

مفسران سیاسی منتظر آنند که میت رامنی نام معاون اول منتخب خود را پیشاپیش مجمع ملی جمهوریخواهان؛‌ هفته آینده و درپی بازگشت همسرش از لندن فاش کند. خانم رامنی در لندن مشغول تماشای مسابقات اسب دوانی است که اسب خودش نیز در آنها شرکت دارد.

از سوی دیگر، انتقادهایی به جوزف بایدن ـ سناتور پیشین و معاون اول پرزیدنت اوباماـ می شود؛‌ که صراحت لهجه ای که گاه به دور از سیاست است، در میان آنهاست.

جوزف بایدن،‌معاون اول رئیس جمهوری آمریکا




گفته می شود که آقای بایدن با حمایت علنی از ازدواج همجنسان، سبب شد که پرزیدنت اوباما نیز به ناگزیر موضع خود را در این مورد فاش کند؛‌ که شاید در شرایط کنونی از دید سیاسی، حرکت به هنگامی نبود.

بانوانی دوشادوش دو رقیب

آن رامنی ـ‌ همسر میت رامنی، نامزد جمهوریخواه ریاست جمهوری آمریکاـ اسبی دارد که این روزها در مسابقات المپیک لندن یورتمه می رود. می گویند هر تکه لباسی که خانم رامنی به تن می کند چند هزار دلار قیمت دارد. به خاطر داشتن اسبی که تنها یکی از اعضای گروه اسبهای رامنی است،‌ ۷۷ هزار دلار در سال تخفیف مالیاتی نصیب او می شود؛ مبلغی که معادل درآمد متوسط سالانه بسیاری از آمریکاییانی است که به طبقه متوسط اقتصادی این جامعه تعلق دارند.


آن رامنی و همسرش در ملاقات با مقامهای لهستان،‌ورشو، ژوئیه ۲۰۱۲


همسر میت رامنی طی گفتگویی خطاب به خبرنگاری که مقابل وی نشسته بود، گفت:‌ «این پاسخ من است و بیش از این هم چیزی گیر شماها نمی آید.»‌ شماها خواندن مردم یا رسانه ها را برخی تحقیرآمیز تلقی کردند.

میشل اوباما از ابعاد گوناگون درمقام همسر رئیس جمهوری آمریکا یا «بانوی اول»، سنت شکنی کرده است. برخی این سنت شکنی را مثبت می بینند و برخی از پوشش وی، از این که در برنامه های مختلف تلویزیونی نوجوانان یا برنامه های تفریحی حضوری نسبتاً‌ پیگیر دارد،‌ و از این که به باور آنها درخصوص طرح «تحرک کودکان و نوجوانان» بیش از عمل کردن سخن می گوید،‌ انتقاد می کنند.

میشل اوباما، همسر رئیس جمهوری آمریکا



کتابی که چندی پیش به قلم نویسنده و روزنامه نگار شاخص نیویورک تایمزـ جودی کانتورـ با تمرکز بر میشل اوباما نوشته شد، ویژگیهای را درباره او برملا کرد که نه تنها به مذاق خود خانم اوباما؛ که به مذاق برخی دیگر نیز خوش نیامد. در این حال، مستدل و مستند بودن محتویات کتاب، مانع از بی اعتنایی به آن شد و همسر رئیس جمهوری آمریکا را به موضع گیری تدافعی در قبال آن واداشت.



مواضع اقتصادی و مواضع ورای مرزها

بسیاری از ابعاد عملکرد میت رامنی ـ فرماندار پیشین ایالت ماساچوست و نامزد پیشین ریاست جمهوری ـ مورد انتقاد فراوان است. پنهان نگاه داشتن عقایدش در بسیاری از موارد،‌ احتراز از دادن پاسخی روشن به بسیاری از پرسشهای خبرنگاران،‌ عدم اتخاذ موضعی روشن در قبال برخی مسائل سیاسی و اجتماعی از مواردی است که حساسیت و انتقاد برانگیخته است.

در مجموع،‌ ناشفاف بودن اغلب سیاستهای رامنی- ازجمله بسیاری از سیاستهای اقتصادی اش که برملا کردن آنها را موکول به پس از رسیدنش به مسند ریاست جمهوری کرده ـ‌ ریشه بی اعتمادی برخی به اوست.

میت رامنی طی گفتگوهایی که با او شده،‌ پرسشهای بسیاری را بی پاسخ گذارده و از بردن نام کتابی که می خواند طفره رفته. در موارد جدیتر،‌ او در قبال موضعش در خصوص همجنسگرایی و همجنسگرایان، سکوت کرده و صراحتاً گفته که جوابی به پرسشهایی این گونه نمی دهد.

رامنی جزئیات کامل مدارک پرداخت مالیاتش را برای انتشار عرضه نکرده است. هری ریدـ‌ نماینده اکثریت در سنای آمریکاـ بر ضرورت شفافیت در چنین مواردی پای فشرد و افزود که شنیده آقای رامنی ده سال تمام مالیات نپرداخته است. رامنی در واکنش رسمی، گفت:«هری رید یا باید این واقعیت را بپذیرد یا خفه شود.»

پرزیدنت اوباما مدعی است که طرح آقای رامنی طبقه متوسط آمریکا را ملزم به پرداخت دوبرابر میزان مالیاتی خواهد کرد که اکنون می پردازند.

میت رامنی مدعی است که مدارسی بهتر با معلمانی آگاه تر ایجاد خواهد کرد. او می گوید از طبقه متوسط حمایت می کند و راه را برای فعالیت و پیشرفت کارآفرینان آمریکایی هموار خواهد ساخت و میزان کسری بودجه آمریکا را کاهش خواهد داد.

این در حالی است که طی دوران فرمانداری اش در ماساچوست، آن ایالت از نظر کاریابی در رتبه ۴۲ ام قرار داشت.

تحلیلگران سیاسی برآنند که درخشانترین برگ کارنامه نامزد جمهوریخواه ریاست جمهوری آمریکا، ریاست وی بوده بر کمیته المپیک زمستانی سال ۲۰۰۲ که در ایالت یوتا برگزار شد.

سفر خارجی میت رامنی به سه کشور اسرائیل، لهستان،‌ و بریتانیا با انتقادهای بسیاری مواجه شد. وی طی نخستین سفر خارجی رسمی اش به عنوان نامزد ریاست جمهوری آمریکا،‌ اورشلیم را پایتخت اسرائیل خواند و خشم بسیاری از فلسطینیان را برانگیخت. در لندن، مشاور ارشد رامنی به خبرنگاران گفت که آقای رامنی با رئیس سازمان امنیت بریتانیا ملاقات کرده؛ آنچه در عرصه سیاسی هرگز نباید علناً گفته شود.

نامزد جمهوریخواه ریاست جمهوری آمریکا، در لندن نسبت به تأمین امنیت شهر هنگام برگزاری مسابقات المپیک ابراز تردید کرد و این امر، سبب ناخرسندی بریتانیاییها، انتقاد تند برخی رسانه های آن کشور از رامنی، و حتی تخصیص تیترهای انتقادآمیز به وی شد. دیوید کمرون ـ‌ نخست وزیر بریتانیاـ‌ در واکنش، به پرجمعیت و پرتحرک بودن لندن اشاره کرد و افزود:«‌احتمالاً اگر مسابقات المپیک را در ناکجاآباد برگزار می کردیم، کارمان ساده تر می شد.» که کنایه از آن بود که آقای رامنی مسئول برگزاری المپیک زمستانی در یوتا بوده است که به لحاظ شلوغی و جمعیت، با لندن قابل قیاس نیست.



هرکه بامش بیش...؟

میزان کمک مالی که به کمپین آقای رامنی شده،‌ رکورد شکن بوده است. تا زمان کمپین پرزیدنت اوباما در سال ۲۰۰۸،‌ میزان کمکی که آقای اوباما گردآورد، بی سابقه بود. کمکی که تنها به کمپین وی شد، ۷۵۰ میلیون دلار بود که با احتساب میزان کمکی که به حزب دموکرات شد، این مبلغ را به بیش از یک میلیارد دلار رساند. در این دوره اما،‌ رامنی باوجود ثروت هنگفتی که دارد،‌ موفق شده میزان بی سابقه ای کمک مالی دریافت کند؛‌ که بیشتر آن از سوی شهروندان متمول به وی اعطا شده است.

شماری از ثروتمندترین شهروندان آمریکا در فهرست اعانه دهندگانی هستند که به طور مرتب و پیگیر به کمپین رامنی کمک مالی می کنند. تنها طی ماه ژو‌ئیه ـ‌ ماه گذشته میلادی ـ یکصد و یک میلیون دلار به کمپین رامنی کمک شده است.

برخی به یکی از آگهیهای تبلیغاتی پرزیدنت اوباما انتقاد می کنند. وی در این ویدئوی کوتاه، روی لپ تاپی فرم اهدای کمک مالی به کمپین خودش را پر می کند و ۵۰۰۰ دلار به خودش اهدا می کند. عده ای این فیلم را نشان از نوعی استیطال می دانند و گروهی هم آن را ناشی از مردمی بودن اوباما و تلاش برای یکسان نشان دادن خودش با مردم می خوانند.

در قبال ایران

از رئیس جمهوری آمریکا به کرات به سبب آنچه مواضع معتدل او در قبال ایران عنوان شده، انتقاد شده است. آقای اوباما تصریح کرده که تا حد امکان، از اعمال گزینه نظامی علیه جمهوری اسلامی اجتناب خواهد کرد. در این حال،‌ برخی برآنند که گام برداشتن برای گفتگو با جمهوری اسلامی اقدام نادرستی بوده یا سخن گفتن با رهبران جمهوری اسلامی طی پیام نوروزی خطاب به ایرانیان،‌ پیامد بی تدبیری دولت اوباما بوده است.

عده ای نیز عدم اتخاذ موضعی قاطع از سوی باراک اوباما طی اعتراضهای مردم به دنبال انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ اشتباهی سیاسی قلمداد می کنند.

آقای اوباما و مشاوران وی اما،‌ برآنند که این مردم ایران هستند که درخصوص حکومت خود تصمیم می گیرند و به تناسب تصمیم خود اقدام می کنند. گشایش سفارت مجازی آمریکا در تهران از سوی آمریکا کوشش وزارت امورخارجه این کشور بود برای نشان دادن آنکه دولت ایالات متحده با مردم ایران سرجنگ ندارد و خواهان برقراری رابطه ای مسالمت آمیز با آنهاست. از سوی دیگر، برخی می گویند این سفارتخانه تنها جنبه تبلیغاتی دارد و عملاً فراتر از یک تارنما عمل نمی کند.

میت رامنی اما،‌ مواضعی جدی و سخت در قبال ایران اتخاذ کرده و تصریح کرده که به هر شکلی مانع از دستیابی جمهوری اسلامی به سلاح هسته ارقیبی خواهد شد. میت رامنی رابطه دوستانه ای نیز با رهبران اسرائیل دارد و در حالی که پرزیدنت اوباما تاکنون به آن کشور سفر نکرده، آقای رامنی در نخستین سفر خارجی خود طی رقابتهای انتخاباتی، همراه همسرش از آن کشور دیدار و با سران آن ملاقات کرد و برآن تأکید ورزید که در صورت رسیدن به ریاست جمهوری،‌ حمایت از امنیت ملی اسرائیل در میان اولویتهای سیاسی وی خواهد بود.

نظرسنجیهای رسمی ـ تاکنون ـ حاکی از آن است که شمار آمریکاییانی که خواهان انتخاب مجدد باراک اوباما به ریاست جمهوری کشورشان هستند،‌ ۳ و نیم درصد بیش از هواداران میت رامنی است. بی تردید معرفی نامزد معاونت ریاست جمهوری از سوی آقای رامنی،‌ در میان عوامل تغییر احتمالی این رقم خواهد بود.