باراک اوباما، رئیس جمهور پیشین آمریکا برای حضور در هیأت منصفه به دادگاهی در ایالت «ایلینوی»، محل زندگی سابقش فرا خوانده شد.
در ایالات متحده، دادگاه های محلی از میان اسامی شهروندانی که در فهرست افراد واجد شرایط رأی دادن ثبت نام شده اند، قرعه کشی می کنند و به افراد انتخاب شده نامه می فرستند تا برای حضور در هیأت منصفه در دادگاه حاضر شوند.
هدف از این کار، حضور افرادی با پیشینه های گوناگون در هیأت منصفه است و شهروندان موظف هستند به این وظیفه خود عمل کنند. آنها اگر در نهایت انتخاب شوند باید در دادگاه به قاضی در تشخیص اینکه متهم یا متهمان گناهکار هستند و اینکه در صورت گناهکار بودند مستحق تخفیف هستند یا خیر، کمک کنند.
در قوانین آمریکا شهروندان موظف به حضور برای درخواست هیات منصفه هستند و اگر دلیل قانع کننده ای ارائه ندهند، غیبت شان می تواند دردسر ساز شود.
حضور در هیات منصفه مراحل خود را دارد. مثلا در پرونده های جنجالی که مورد توجه رسانه ها هست، خیلی ها مایل به حضور در هیات منصفه هستند.
دعوت برای عضویت در هیات منصفه الزاما به معنای حضور در این هیات نیست. سپس طی یک پروسه پرسش و پاسخ، افرادی که ممکن است در قصاوت خود جانبدارانه عمل کنند از حضور در هیأت منصفه معاف می شوند و بین کسانی که باقی می مانند، دوباره قرعه کشی می شوند.
کسانی که در این پروسه حضور یابند، فارغ از اینکه انتخاب شوند یا نه، ساعتی هفده دلار پول می گیرند.
باراک اوباما که در حال حاضر در واشنگتن زندگی می کند اما هنوز خانه خود در شیکاگو را حفظ کرده است.
او نامه ای از دادگاه محلی «ایلینوی» دریافت کرد و برای حضور در هیأت منصفه راهی شیکاگو شد.
او ساعت ده صبح با اتوموبیل شاسی بلند مشکی به دادگاه رسید و از آسانسور خصوصی قضات به طبقه هفدهم رفت تا در جلسه گزینش هیأت منصفه شرکت کند.
آقای اوباما مانند دیگر شهروندانی که به دادگاه خوانده می شوند، ویددئوی بیست دقیقه ای را که مسئولیتهای اعضای هیأت منصفه را آموزش می دهد، تماشا کرد.
باراک اوباما، دارای مدرک حقوق از دانشگاه هاروارد است و تجربه تدریس در این زمینه را نیز دارد. او که هشت سال ریاست جمهوری آمریکا را نیز در کارنامه حرفه ای خود دارد، گزینه مناسبی برای حضور در هیأت منصفه به نظر می رسد اما در قرعه کشی انتخاب نشد.
رئیس جمهور پیشین آمریکا نیز مانند دیگر شهروندان، یک چک هفده دلاری می گیرد اما او تصمیم گرفت این پول را به منطقه «کوک» بازگرداند.
«تیم ایوانز»، قاضی دادگاه محله «کوک» در «ایلینوی» در کنفرانسی خبری گفت آقای اوباما با همه کسانی که در دادگاه بودند از جمله دیگر افرادی که برای حضور در هیأت منصفه آنجا بودند خوش و بش کرد و زمانی که متوجه شد عده ای کتاب او را در دست دارند تا امضاء بگیرند، کتابها را برایشان امضاء کرد.
قاضی «تیم ایوانز» می گوید کسی از دریافت نامه حضور در هیأت منصفه خوشحال نمی شود اما وقتی رئیس جمهور پیشین آمریکا وقت می گذارد و از شهری دیگر به اینجا می آید تا به وظیفه شهروندی خود عمل کند، دیگر شهروندان نیز به اهمیت این مسأله پی می برند.
اوباما، تنها رئیس جمهوری نیست که برای حضور در هیأت منصفه به دادگاه خوانده می شود.
در سال ۲۰۱۵، جرج بوش چهل و سومین رئیس جمهوری آمریکا نیز برای حضور در هیأت منصفه به دادگاهی در «دالاس» تگزاس رفت اما او نیز انتخاب نشد.
یکی از ملاک های انتخاب نشدن، سرشناس بودن چهره ها و یا اهالی رسانه هستند. معمولا حضور آنها در هیات منصفه رد می شود.