حقوق بشر در کانون سفر آسیائی باراک اوباما

باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا در آغاز سفری آسیائی، که نخستین سفر خارجی او پس از گذشت قریب دو هفته از تجدید انتخابش به مقام ریاست جمهوری است، امروز یکشنبه وارد تایلند شد؛ سفری که دیدار از برمه و کامبوج نیز بخش های بعدی آن است.

ملاقات اوباما با یینگلاک شیناواترا (Yingluck Shinawatra) نخست وزیر تایلند، حضور در یک ضیافت شام رسمی و قدردانی از کارکنان سفارت آمریکا در تایلند، جزو برنامه های او در جریان توقف کوتاهش در بانکوک است.

سفر آسیائی اوباما در عین حال منعکس کننده توجه بیشتر وی به آسیا، همزمان با تلاش برای رونق بخشیدن به اقتصاد آمریکا در چهارساله دومین دوره ریاست جمهوری اوست. دولت اوباما می گوید حضور و تماس با آسیا در آینده در سیاست خارجی آمریکا نقشی محوری دارد.

رییس جمهوری آمریکا روز دوشنبه به برمه سفر می کند، که پیش از این برای چندین دهه در کنترل نظامیان بود . این نخستین بار است که یک رئیس جمهوری آمریکا به برمه سفر می کند. دولت برمه اخیرا زیر فشارهای بین المللی شروع به اصلاحات دمکراتیک کرده است اما بعضی از گرو های حقوق بشری هشدار می دهند که برمه هنوز کشوری کاملا آزاد نیست.

اوباما قرار است در جریان دیدار از برمه با تین شین (Thein Sein) رئیس جمهوری برمه و آنگ سان سوچی رهبر دمکراسی خواهان در برمه ، که پس از قریب دو دهه حصر خانگی در سال ۲۰۱۰ آزاد شد، ملاقات کند.

جایزه صلح نوبل در سال ۱۹۹۱ به آنگ سان سوچی تعلق گرفت اما او تا سال جاری نمی توانست آزادانه برای دریافت این جایزه به نرو ژ سفر کند.

دیده بان حقوق بشر می گوید رئیس جمهوری آمریکا بهتر بود سفر به برمه را به تحقق یافتن پیشرفت هائی بیشتر در امور منجر به احیای حقوق پایه و آزادی ها موکول می کرد. مقامات این گروه حقوق بشری مستقر در آمریکا در مصاحبه ای با صدای آمریکا گفتند برمه باید به جای اعمال بخشودگی در مورد بخشی از زندانیان سیاسی تمامی آنان را آزاد کند. این مقامات همچنین گفتند دولت برمه باید برای متوقف ساختن خشونت علیه اقلیت های قومی و مذهبی، بخصوص در غرب کشور، وارد عمل شود.

دیده بان حقوق بشر همچنین می گوید اوباما باید در تایلند نیز نگرانی های راجع به حقوق بشر، بخصوص در مورد آزادی بیان ، بدرفتاری ارتش با شورشیان در جنوب و عدم محافظت کافی از آوارگان را با این متحد دیرین آمریکا در میان بگذارد.

اوباما در سفر به کامبوج در اجلاس سران کشورهای جنوب شرقی آسیا، موسوم به آسه آن نیز شرکت می کند، ضمن آنکه انتظار می رود در ملاقات با هون سن (Hun Sen) نخست وزیر کامبوج بر ضرورت برگزاری انتخاباتی آزاد و منصفانه تاکید بگذارد.