اوباما: آمریکا به افغانستان پای بند است

اوباما: آمریکا به افغانستان پای بند است

باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا در نخستین سالگرد مرگ اوسامه به لادن رهبر القاعده سفری سریع و از پیش اعلام نشده به افغانستان کرد و در آنجا یک پیمان راهبردی را با کابل امضا کرد و همچنین در پیامی به مردم آمریکا درباره پایان جنگ سخن گفت.

آقای اوباما شامگاه سه شنبه در سخنانی که از پایگاه هوایی بگرام خطاب به مردم آمریکا ایراد کرد بار دیگر بر روند انتقال کنترل و تأمین امنیت در افغانستان تایید کرد و گفت تا سال ۲۰۱۴ خروج سربازان آمریکایی از افغانستان تکمیل می شود و افغان ها کنترل کامل امنیت کشور شان را به دستخواهند گرفت. این سخنرانی به طور زنده از رسانه های آمریکایی پخش شد.

آقای اوباما گفت آمریکا پس از «بیش از یک دهه ماندن زیر ابر سیاه جنگ، می تواند طلوع عصر جدیدی را شاهد باشد.»

رئیس جمهوری آمریکا گفت «نه آمریکاییان و نه افغان ها هیچکدام خواهان این جنگ نبودند» اما یادآور شد که زمان رسیدن به هدف از بین بردن القاعده نزدیک است.

آقای اوباما گفت آمریکا به حمایت از کوشش های ضد تروریسم و آموزش در افغانستان ادامه خواهد داد، اما «پایگاه های دائمی» در این کشور نخواهد ساخت.

اوباما تصریح کرد که «هدف واشنگتن ساختن کشوری براساس دیدگاه آمریکا، یا ریشه کن ساختن هر نشانه ای از طالبان نیست. این ها هدف هایی است که سالهای طولانی زمان می برد و دلارهای بیشتر و جان های بیشتر آمریکاییان را می طلبد.» رهبر آمریکا گفت هدف از بین بردن القاعده است.

چند ساعت پیشتر، رئیس جمهوری آمریکا و حامد کرزی رئیس جمهوری افغانستان پیمان مشارکت راهبردی را امضا کردند.

پیمان مسائل امنیتی، اقتصادی و اداری را در بر می گیرد و رابطه آمریکا با افغانستان را پس از سال 2014، یعنی زمانی که قرار است نیروهای ناتو به نقش رزمی خود پایان دهند تعریف می کند. این پیمان آمریکا را به حضور عمده سربازان متعهد نمی سازد اما کمک آمریکا به افغانستان برای یک دهه پس از خروج آخرین سربازان را وعده می دهد.

این پیمان همچنین به آمریکا اجازه می دهد پس از سال ۲۰۱۴ شماری از سربازان خود را برای ادامه آموزش نیروهای افغان و عملیات هدفمند علیه القاعده نگاهدارد. گروه تروریستی القاعده در پاکستان حضور دارد اما حضور آن در داخل افغانستان اسمی است.

مقامات ارشد به صدای آمریکا گفتند پیمان اخیر بخشی از استراتژی بزرگتری برای تثبیت افغانستان و شکست دادن نیروهای افراطی در منطقه است.

یک عنصر اصلی دیگر در این پیمان آشتی با طالبان به رهبری افغانستان است، که به گفته مقامات پیشبرد آن منوط است به قطع ارتباطهای این گروه با القاعده قطع کند.

باراک اوباما برای نخستین بار آشکارا تایید کرد که دولت او در تعقیب صلح مستقیما با طالبان در گفت و گو بوده است. او گفت بسیاری از شورشیان و رزمندگان نشان داده اند به آشتی علاقه مند هستند، اما آنها برای شرکت در روند صلح باید ارتباط با القاعده را قطع کنند، از خشونت دست بردارند و قوانین افغانستان را رعایت کنند.

در حال حاضر حدود ۹۰ هزار سرباز آمریکایی در افغانستان خدمت می کنند. حدود ۳۳ هزار نفر تا سپتامبر سال جاری به آمریکا باز خواهند گشت.